Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wiursy i spyware precz! Podkręcić?

petersz
-
-
Wiursy i spyware precz! Podkręcić?

Postautor: petersz » 11 mar 2006, o 17:08

Hmmm... Zauważyłem, że program antywirusowy, którego używam (avast!), znacznie spowalnia mi kompjuter, a potrzebuję akurat maksymalnej wydajności. I tutaj postawię pytanie - czy da się jakoś usówać wirusy i spyware bez instalowania żadnych programów? Chodzi mi o jakieś skanowanie na jakiejś stronce www, czy coś w tym stylu...
Pozdr.

P.S.
Dodam, że mam, nie da się ukryć, starego grata (PIII 450MHz, 224 RAMu) i zastanawiam się czy podkręcanie ma jakiś sens...
Ostatnio zmieniony 11 mar 2006, o 17:14 przez petersz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 11 mar 2006, o 17:14

http://www.mks.com.pl/skaner/

Jeżeli to był spam, to uprzejmie przepraszam i zapraszam moderatora do wywalenia tego postu.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 11 mar 2006, o 17:20

Rozumiem, że ten skaner, który mi poleciłeś, jest "na bieżąco" z bazami wirusów itd... ? Ale spyware'u, to mks_vir chyba nie usówa...

I ponowię pytanie: czy podkręcenie 450MHz do... no właśnie - ile się da wyciągnąć? Czy efekty będa zauważalne?

Pozdr.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 11 mar 2006, o 17:48

Rozumiem, że ten skaner, który mi poleciłeś, jest "na bieżąco" z bazami wirusów itd... ? Ale spyware'u, to mks_vir chyba nie usówa...

I ponowię pytanie: czy podkręcenie 450MHz do... no właśnie - ile się da wyciągnąć? Czy efekty będa zauważalne?

Pozdr.
Słuchaj...
Ten skaner MKS jest naprawdę o.k. ściąga się najpierw engine i baza po czym następuje skanowanie.
Jeśli avast zamula CI kompa to spróbuj sobie antywira NOD32 nie zjada tyle pamieci operacyjnej i ogólnie sprawuje się o.k.
Polecam do Adware programik "Windows Defender" lub starszą wersję Beta MS AntiSpyware ochrona w czasie rzeczywistym.
Ja na dzien dzisiajszy użuwam sobie NOD32 i zapory w SP2, działa to bardzo dobrze i nie zmula systemu.
Choć być może tego nie odczuwam, bo mam troche szybszy procek i pamiec niż Ty (Athlon XP 1800+@Athlon XP 2600+)
Co do podkręcania Twojego procka...
Najpierw napisz jaką masz płytę głowną, użyj programu CPU-Z i wklej raport.

[ Dodano: 11-03-2006, 17:52 ]
Edit, windows dedender nie będzie u Ciebie działał, jest dedykowany dla XP z SP2 a ja nie zauważyłem, że masz Win98.
Tak więc do Adware mozesz sobie ściągnąć AD-AWARE Personal i powinno styknąc skanowanie raz na tydzień - w zalezności jakie stronki odwiedzasz :)

petersz
-
-

Postautor: petersz » 11 mar 2006, o 18:25

Po pierwsze: usówa... Ale byk... i wstyd :oops:.
Tak więc do Adware mozesz sobie ściągnąć AD-AWARE Personal i powinno styknąc skanowanie raz na tydzień - w zalezności jakie stronki odwiedzasz
OK, wypróbuję AD-AWARE'a, dzięki. Myślę, że raz na tydzień starczy ;). Acha, on jest za free?

Raport z CPU-Z wyeksportowałem do pliku *.html, poniżej zamieszczam jego treść :).

--------------------------------------------------------------------------------

CPU-Z version 1.32.1.

CPU(s)
Number of CPUs 1

Name Intel Pentium III
Code Name Katmai
Specification Intel Pentium III 450MHz
Family / Model / Stepping 6 7 3
Extended Family / Model 0 0
Package Slot 1 SECC2
Core Stepping kC0
Technology 0.25 um
Supported Instructions Sets MMX, SSE
CPU Clock Speed 451.0 MHz
Clock multiplier x 4.5
Front Side Bus Frequency 100.2 MHz
Bus Speed 100.2 MHz
L1 Data Cache 16 KBytes, 4-way set associative, 32 Bytes line size
L1 Instruction Cache 16 KBytes, 4-way set associative, 32 Bytes line size
L2 Cache 512 KBytes, 4-way set associative, 32 Bytes line size
L2 Latency 8
L2 Speed 225.5 MHz (1/2)
L2 Location On Cartridge
L2 ECC Check enabled
L2 Data Prefetch Logic no
L2 Bus Width 64 bits

Mainboard and chipset
Motherboard manufacturer A-Trend
Motherboard model i440BX-W977, VER:1.0r01 WB1
BIOS vendor Award Software International, Inc.
BIOS revision BIOS VER:1.0r01 WB1
BIOS release date 10/10/03
Chipset Intel i440BX/ZX rev. C1
Southbridge Intel 82371 (PIIX4) rev. 02
Sensor chip FFFFFFFF FFFFFFFF

Graphic Interface AGP
AGP Status enabled, rev. 2.0
AGP Data Transfer Rate 2x
AGP Max Rate 4x
AGP Side Band Addressing not supported, not enabled

Memory
DRAM Type SDRAM
DRAM Size 224 MBytes
DRAM Frequency 100.2 MHz
FSB:DRAM 1:1
CAS# Latency 3.0 clocks
RAS# to CAS# 3 clocks
RAS# Precharge 3 clocks
DRAM Idle Timer 16 clocks
# of memory modules 4
Module 0 National Instruments SDRAM PC133 - 128 MBytes
Module 1 SDRAM PC100 - 64 MBytes
Module 2 Truevision SDRAM PC100 - 16 MBytes
Module 3 Truevision SDRAM PC100 - 16 MBytes

Software
Windows version Microsoft Windows 98 SE C:\MOJE DOKUMENTY\CPUZ.EXE
DirectX version 9.0c

=========================================

Pozdr.

P.S. Jak zabardzo zaśmieciłem forum, to wywal to End ;).

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 11 mar 2006, o 20:01

Po pierwsze: usówa... Ale byk... i wstyd :oops:.
Zawsze możesz edytować swój post :idea:
Tak więc do Adware mozesz sobie ściągnąć AD-AWARE Personal i powinno styknąc skanowanie raz na tydzień - w zalezności jakie stronki odwiedzasz
OK, wypróbuję AD-AWARE'a, dzięki. Myślę, że raz na tydzień starczy ;). Acha, on jest za free?
Tak, ta wersja jest free.
Raport z CPU-Z wyeksportowałem do pliku *.html, poniżej zamieszczam jego treść :).

P.S. Jak zabardzo zaśmieciłem forum, to wywal to End
Postaram się coś dowiedzieć o procku i pomyślimy coś - dzisiaj już nie dam rady.

To są ważne informacje a nie śmieci :)

petersz
-
-

Postautor: petersz » 11 mar 2006, o 20:24

Zawsze możesz edytować swój post :idea:
Wiem - już nie raz z tego korzystałem :).
Postaram się coś dowiedzieć o procku i pomyślimy coś - dzisiaj już nie dam rady.
To są ważne informacje a nie śmieci
OK, i tak dzięki za chęć pomocy; może jeszcze ktoś inny też coś dopomoże ;). A to, że to nie są śmieci, to wiem 8). Wcześniej zamieściłem raport z pliku *.txt (a w nim o wiele więcej (chyba niepotrzebnych) informacji), a potem zmieniłem to na raport z html'a i po prostu zapomniałem usunąć P.S. :).

Pozdr.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2006, o 19:57 przez petersz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dydas
-
-

Postautor: Dydas » 16 mar 2006, o 19:41

Ja zamiast podkrecac, polecam (o ile wczesniej tego nie zrobiles) ustawienie pliku wymiany 2x ilosc posiadanego ramu, i pamietaj, ze wartosci musze byc te same, ja dzieki temu kiedys na starym kompie odczulem najwieksza roznice.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 16 mar 2006, o 19:58

A myślisz, że tego nie zrobiłem? :) Pierwsze co po instalacji to ustawiam to to :P.

Pozdr.

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 18 mar 2006, o 13:01

a propo przyśpieszenia windowsa, to polecam wyłączenie kompozycji, przywracania systemu, aktualizacji. Te usługi i wiele innych znajdziesz w start->panel sterowania->narzędzie administracujne->usługi . Spróbuj jeszcze po otwarciu opcji uruchom wpisać "msconfig" i tam w ostatniej zakładce są programy, które uruchamiają się przy starcie systemu. Większość z nich niepotrzebnie się uruchamia, jak np jakieś narzędzie z microsoft office.

A propo antywirusa to polecam kasperskiego, zajmuje mało pamięci i nie spowalnia komputera.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 18 mar 2006, o 14:05

A propo antywirusa to polecam kasperskiego, zajmuje mało pamięci i nie spowalnia komputera.
Pozdrawiam

A to ciekawe... bo ja mam o nim odmienne zdanie... znaczy tez polecam jako dobry, ale zasobow to akurat duzo szamie.

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 18 mar 2006, o 21:28

ja nie narzekam miałem procka 500MHz i 256RAM-u i komp śmigał... ale jak zainstalowałem nortona... to dopiero komputer się mulił :/

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 18 mar 2006, o 22:27

No zgadza sie, notron to jest wogole kobyla, ktora dobije wszystko... co nie znaczy ze KAV (choc mniejszy i znacznie szybszy) nie ma szybszych siebie, choc przyznam, ze ma pewne zalety ktore nalezy docenic.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 19 mar 2006, o 15:36

a propo przyśpieszenia windowsa, to polecam wyłączenie kompozycji, przywracania systemu, aktualizacji. Te usługi i wiele innych znajdziesz w start->panel sterowania->narzędzie administracujne->usługi . Spróbuj jeszcze po otwarciu opcji uruchom wpisać "msconfig" i tam w ostatniej zakładce są programy, które uruchamiają się przy starcie systemu. Większość z nich niepotrzebnie się uruchamia, jak np jakieś narzędzie z microsoft office.

Pozdrawiam
A propo tego, co napisałeś, to zauważ, że (zazwyczaj) kożystam z Win98 i nie mam kompozycji i innych rzeczy, o których napisałeś. Co do uruchamianych przy starcie programów, to wiem o tym nie od dziś! Chodzi mi o triki hardwareowe, czy ew. BIOS.

Pozdr.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”