Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięHasło
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
przez sposob zadania pytania wydaje mi sie ze jest to osoba o malym pojeciu o tym co w pc piszczy .,.,., jak wejdzie w biosa i se przypadkiem napiecie podniesie na procesorze ?BIOS kolego, BIOS. We wszystkich (a w większości napewno) da się ustawić coś takiego, że zaraz po włączeniu kompjutera musisz wpisać hasło. Pogrzeb w swoim BIOSie, a na 99% znajdziesz takową opcję
.
Pozdr.

To będzie klopsprzez sposob zadania pytania wydaje mi sie ze jest to osoba o malym pojeciu o tym co w pc piszczy .,.,., jak wejdzie w biosa i se przypadkiem napiecie podniesie na procesorze ?BIOS kolego, BIOS. We wszystkich (a w większości napewno) da się ustawić coś takiego, że zaraz po włączeniu kompjutera musisz wpisać hasło. Pogrzeb w swoim BIOSie, a na 99% znajdziesz takową opcję
.
Pozdr.

Nie, raczej tak się nie stanie, bo większość ówczesnych płyt głównych ma krnąbrne zabezpieczenia przed podkręcaniem

Pozdr.
To juz nikt niepowolany sie do systemu nie dostanie... wogole nikt sie nie dostanie ;pjak wejdzie w biosa i se przypadkiem napiecie podniesie na procesorze ?
ówczesnych ?? chyba obecnychbo większość ówczesnych płyt głównych ma

Btw. Opcja hasla jest zwykle do wyboru z glownego menu biosu, wiec najbezpieczniej bedzie po innych opcjach wogole sie nie rozgladac (o ile sie nie wie, co sie robi).
Oj, nie czepiajcie się wszystkiegoówczesnych ?? chyba obecnychbo większość ówczesnych płyt głównych ma![]()

Hmmm... A może by tak kolega Mulkey coś odpowiedział, jeśli już taki temat założył

Pozdr.
P.S.
Ale pamiętajmy, że niewielkie podniesienie napięcia dla procesora nie koniecznie musi spowodować jego uszkodzenie

Witam,
w przypadku WinXP (nie wiem jak to jest w poprzednich wersjach systemów) można w panelu sterowania zabezpieczyć swój profil hasłem, które przy każdym uruchamianiu komputera trzeba podać (nie ma ryzyka uszkodzenia procka
) W moim przypadku jest to narazie wystarczające zabezpieczenie przed innymi 
w przypadku WinXP (nie wiem jak to jest w poprzednich wersjach systemów) można w panelu sterowania zabezpieczyć swój profil hasłem, które przy każdym uruchamianiu komputera trzeba podać (nie ma ryzyka uszkodzenia procka

Dokładnie tak jak napisałeś....Ustawienie hasła w biosie ustawia hasło dostępu do biosu a nie do komutera! Hasło dostępu ustala się w OSie..
Ddevil napisał co należy wykonać. W starych wersjach systemowych kiedy funkcjonował Dos nie do końca się to sprawdzało ponieważ można było pominąć os i wchodzić przez dosika natomiast teraz XP nie ma dosika więc sprawa jest uproszczona.
Ddevil napisał co należy wykonać. W starych wersjach systemowych kiedy funkcjonował Dos nie do końca się to sprawdzało ponieważ można było pominąć os i wchodzić przez dosika natomiast teraz XP nie ma dosika więc sprawa jest uproszczona.
Jest mozliwosc ustawienia hasla do tego, i do tego... tzn. w czesci biosow funkcjonuje haslo do URUCHOMIENIA KOMPUTERA (poza haslem dostepu do biosu). Oczywiscie da sie to obejsc, a jakzeby inaczejDokładnie tak jak napisałeś....Ustawienie hasła w biosie ustawia hasło dostępu do biosu a nie do komutera! Hasło dostępu ustala się w OSie..

Co nie znaczy, ze dane przechowywane w systemie XP sa bezpieczne przed wykradzeniem. Ale to nie o to chyba chodzilo (a o proste zabezpieczenie przed rodzinka). Pozatym tez jest potrzebna pewna wiedza.teraz XP nie ma dosika więc sprawa jest uproszczona.
Właśnie miałem napisać o tym co Ty pajączek, ale byłeś pierwszyJest mozliwosc ustawienia hasla do tego, i do tego... tzn. w czesci biosow funkcjonuje haslo do URUCHOMIENIA KOMPUTERA (poza haslem dostepu do biosu). Oczywiscie da sie to obejsc, a jakzeby inaczejDokładnie tak jak napisałeś....Ustawienie hasła w biosie ustawia hasło dostępu do biosu a nie do komutera! Hasło dostępu ustala się w OSie..![]()

Pozdr.