Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Hasło

Awatar użytkownika
mulkey
-
-
Hasło

Postautor: mulkey » 6 mar 2006, o 17:28

Ma ktos moze pomysl, gotowy program zeby zaraz po wlaczeniu kompa czeba bylo wpisac haslo ? bo nie chce zeby byle kto mial dostep do mojego PC ?

petersz
-
-

Postautor: petersz » 6 mar 2006, o 18:04

BIOS kolego, BIOS :). We wszystkich (a w większości napewno) da się ustawić coś takiego, że zaraz po włączeniu kompjutera musisz wpisać hasło. Pogrzeb w swoim BIOSie, a na 99% znajdziesz takową opcję :).

Pozdr.

awatar100
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: awatar100 » 6 mar 2006, o 18:17

BIOS kolego, BIOS :). We wszystkich (a w większości napewno) da się ustawić coś takiego, że zaraz po włączeniu kompjutera musisz wpisać hasło. Pogrzeb w swoim BIOSie, a na 99% znajdziesz takową opcję :).

Pozdr.
przez sposob zadania pytania wydaje mi sie ze jest to osoba o malym pojeciu o tym co w pc piszczy .,.,., jak wejdzie w biosa i se przypadkiem napiecie podniesie na procesorze ? :)

petersz
-
-

Postautor: petersz » 6 mar 2006, o 19:08

Pozdr.
przez sposob zadania pytania wydaje mi sie ze jest to osoba o malym pojeciu o tym co w pc piszczy .,.,., jak wejdzie w biosa i se przypadkiem napiecie podniesie na procesorze ? :)
To będzie klops :). I dymek...
Nie, raczej tak się nie stanie, bo większość ówczesnych płyt głównych ma krnąbrne zabezpieczenia przed podkręcaniem ;), które nie tak łatwo obejść... :/ Liczmy na inteligencję kolegi :).

Pozdr.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 7 mar 2006, o 12:31

jak wejdzie w biosa i se przypadkiem napiecie podniesie na procesorze ? :)
To juz nikt niepowolany sie do systemu nie dostanie... wogole nikt sie nie dostanie ;p
bo większość ówczesnych płyt głównych ma
ówczesnych ?? chyba obecnych :mrgreen:

Btw. Opcja hasla jest zwykle do wyboru z glownego menu biosu, wiec najbezpieczniej bedzie po innych opcjach wogole sie nie rozgladac (o ile sie nie wie, co sie robi).

petersz
-
-

Postautor: petersz » 7 mar 2006, o 15:27

bo większość ówczesnych płyt głównych ma
ówczesnych ?? chyba obecnych :mrgreen:
Oj, nie czepiajcie się wszystkiego :). Chciałem napisać współczesnych :P Ale i tak chyba każdy zrozumiał o co chodzi :D.

Hmmm... A może by tak kolega Mulkey coś odpowiedział, jeśli już taki temat założył ;). Czy o to Ci chodziło? :mrgreen:

Pozdr.

P.S.
Ale pamiętajmy, że niewielkie podniesienie napięcia dla procesora nie koniecznie musi spowodować jego uszkodzenie :idea: :!: 8)

RcTomek
-
-

Postautor: RcTomek » 7 mar 2006, o 15:37

Witam,
w przypadku WinXP (nie wiem jak to jest w poprzednich wersjach systemów) można w panelu sterowania zabezpieczyć swój profil hasłem, które przy każdym uruchamianiu komputera trzeba podać (nie ma ryzyka uszkodzenia procka :P) W moim przypadku jest to narazie wystarczające zabezpieczenie przed innymi :wink:

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Postautor: mulkey » 7 mar 2006, o 18:21

Wiem o co chodzi z haslem w biosie pisze w opcjach password wpisuje haslo i git. Tez wiem ze podaje haslo po zaladowaniu WIN ale mi chodzilo o to pierwsze z tym biosem wiedzialem ze zwiazane z haslem ale ja mam stara plyte gl i dopiero jak wejde w bios mam wpisac haslo a nie po wlaczeniu PC

Awatar użytkownika
areczkas
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: areczkas » 7 mar 2006, o 21:10

Dokładnie tak jak napisałeś....Ustawienie hasła w biosie ustawia hasło dostępu do biosu a nie do komutera! Hasło dostępu ustala się w OSie..

Ddevil napisał co należy wykonać. W starych wersjach systemowych kiedy funkcjonował Dos nie do końca się to sprawdzało ponieważ można było pominąć os i wchodzić przez dosika natomiast teraz XP nie ma dosika więc sprawa jest uproszczona.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 8 mar 2006, o 13:08

Dokładnie tak jak napisałeś....Ustawienie hasła w biosie ustawia hasło dostępu do biosu a nie do komutera! Hasło dostępu ustala się w OSie..
Jest mozliwosc ustawienia hasla do tego, i do tego... tzn. w czesci biosow funkcjonuje haslo do URUCHOMIENIA KOMPUTERA (poza haslem dostepu do biosu). Oczywiscie da sie to obejsc, a jakzeby inaczej :twisted:
teraz XP nie ma dosika więc sprawa jest uproszczona.
Co nie znaczy, ze dane przechowywane w systemie XP sa bezpieczne przed wykradzeniem. Ale to nie o to chyba chodzilo (a o proste zabezpieczenie przed rodzinka). Pozatym tez jest potrzebna pewna wiedza.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 8 mar 2006, o 14:59

Jest mozliwosc ustawienia hasla do tego, i do tego... tzn. w czesci biosow funkcjonuje haslo do URUCHOMIENIA KOMPUTERA (poza haslem dostepu do biosu). Oczywiscie da sie to obejsc, a jakzeby inaczej :twisted:
Właśnie miałem napisać o tym co Ty pajączek, ale byłeś pierwszy ;). Czy w Twoim BIOSie nie ma takiej możliwości areczkas?

Pozdr.

Awatar użytkownika
areczkas
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: areczkas » 8 mar 2006, o 19:19

:? hm....sprawdzę....możliwe że chyba ktoś z nas puścił babola... :wink: ale dlaczego to mam być ja:)

awatar100
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: awatar100 » 8 mar 2006, o 19:59

:? hm....sprawdzę....możliwe że chyba ktoś z nas puścił babola... :wink: ale dlaczego to mam być ja:)
no ty jest tak jak ktos napisal wyzej wystarczy usawic haslo do biosa i zamiast setup zmienic na system//allweys

obecne plyty glowne maja mozliwosc krecenia napieciem jakos moja to potrafi

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Postautor: mulkey » 9 mar 2006, o 16:07

ok dzieki wszystkim za pomoc

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”