Witam
mam takie głupie pytanie dotyczące AVT-513. To jest mój pierwszy układzik który wogóle będę lutował i chciałbym wiedzieć
- na płytce w miejscach gdzie należy wlutować element są prawie same kułeczka, ale przy niektórych znajdują się kwadraciki, domyślam się, że tu chodzi o to, że w niektórych elementach "nóżka" jest dłuższa i krótsza, tylko gdzie mam wlutować dłuższą, a gdzie krótszą?
- czy jest ktoś może tutaj na forum kto robił schemat na komputerze w jakimś programie do tego układu?
proszę o odpowiedź.
pozdrawiam
btw. jak by co mogę zamieścić zdjęcie płytki.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAVT-513
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Nie patrz na kółeczka i kwadraciki
Lepiej zwróć uwage na to gdzie w elemencie jest + a gdzie -
Dotyczy to kondenstorów elektrolitycznych, tranzystorów, diod itp. ona wszystkie mają swoje wyprowadznia które muszą być tak zamontowane w płyce aby było to zgodne ze schematem.
Jeśli chodzi o rezystory i kondensatory stałe to nie musisz zwracać uwagi w którą stronę je lutowac bo akurat te elementy nie mają ani + ani - (czyli tzw. niepolaryzowane)
Jak coś, to pytaj smiało
Postaram sie odp. na wszystkie pytania.
P.S. zobacz też, ten link co u mnie w podpisie jest
Lepiej zwróć uwage na to gdzie w elemencie jest + a gdzie -
Dotyczy to kondenstorów elektrolitycznych, tranzystorów, diod itp. ona wszystkie mają swoje wyprowadznia które muszą być tak zamontowane w płyce aby było to zgodne ze schematem.
Jeśli chodzi o rezystory i kondensatory stałe to nie musisz zwracać uwagi w którą stronę je lutowac bo akurat te elementy nie mają ani + ani - (czyli tzw. niepolaryzowane)
Jak coś, to pytaj smiało
Postaram sie odp. na wszystkie pytania.
P.S. zobacz też, ten link co u mnie w podpisie jest
Dłuższa nóżka to +, a minus to którsza...
Choć czasem bywa, że obie nóżki sa krótkie (np. z demontażu)
Podam przykład (obraz) który chyba wszystko wyjaśni
P.S staraj się zawsze uważnie montować takie kondensatory, bo pomyłka grozi albo uszkodzieniem układu albo wybuchem.
Ja mam nauczkę bo raz mi kondek wybuchnął w twarz ale nic się nie stało...(na szczęście), od tamtej pory sprawdzam dwa razy zanim coś podłącze.
Choć czasem bywa, że obie nóżki sa krótkie (np. z demontażu)
Podam przykład (obraz) który chyba wszystko wyjaśni
P.S staraj się zawsze uważnie montować takie kondensatory, bo pomyłka grozi albo uszkodzieniem układu albo wybuchem.
Ja mam nauczkę bo raz mi kondek wybuchnął w twarz ale nic się nie stało...(na szczęście), od tamtej pory sprawdzam dwa razy zanim coś podłącze.
- Załączniki
-
- kondensator elektrol..JPG (6.79KiB)Przejrzano 2953 razy
-
- -