witam,
Stałem się szczęsliwym posiadaczem "Regulatora Obrotów" z allegro (http://allegro.pl/item86061729_86061729.html ). Podłaczyłem go według przedstawionego schematu lecz zauwazylem pewną nieprawidłowosc. W momencie gdy pokrętło jest w pozycji _wyłączonej_ na wentylatorze mam napięcie 139 V, wprawdzie jest to za mało by wprawić w ruch silnik wentylatora - ale zastanawia mnie czy stale dochodzący prad do silnika nie bedzie powodował wiekszego zużycia ?
Nie znam się na tym zabardzo, ale czy to jest normalne, i czy mozna to ewentualnie jakos naprawić/ przerobic?
pozdrawiam
tomek.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięRegulator Obrotów Wentylatora
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
O ile ja się orientuję, to wentylatory i inne silniki prądu ~ steruje się nie napięciem, lecz fazowo. Polega to na puszczaniu "niepełnej" sinusoidy na silnik. Po prostu, ona jest okrajana, tak jakbyś kroił ją pionowo nożem . Miernik pokazuje Ci napięcie skuteczne - taki wynik jest absolutnie możliwy. Wiatrakowi to nie szkodzi.
Jak się mylę, to proszę o poprawkę
Jak się mylę, to proszę o poprawkę
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
W moim regulatorze przy pozycji off miernik wywala napięcie 142V czyli praktycznie takie samo jak Twoje. Podejrzewam, że jest on [wiatrak] tak zasilany przy pozycji off aby mógł łatwiej ruszyć z miejsca
Trochę więcej pewnie zużyje, ale jak regulator puszcza na silnik np. 2...5% sinusoidy, to nie pójdziesz z torbami
To co? Nikt mnie nie poprawił?
Trochę więcej pewnie zużyje, ale jak regulator puszcza na silnik np. 2...5% sinusoidy, to nie pójdziesz z torbami
To co? Nikt mnie nie poprawił?