Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

nozki od wyswietlacza lcd + zasilanie

frea
-
-
nozki od wyswietlacza lcd + zasilanie

Postautor: frea » 26 lut 2006, o 18:56

Czesc,
Mam wyswietlacz lcd i sam ekranik jest przylaczony w 8-miu miejsach do plytki, gdzie sie styka z *nie wiem jak sie to nazywa, ale prad w tym plynie i jest koloru zlotego*. Czy powinien prad przewodzic pomiedzy tymi miejscami i nozkami ekraniku? (wydaje mi sie, ze tak, ale u mnie nie przewodzi).
Dzieki z gory.

Ps. Jezeli podlaczylem 5v z molexa do pin2 i ziemie z molexa do pin 1 to jak nalezy podlaczyc ziemie od portu rownoleglego? Wystarczy polaczyc pin 25(z portu) z pin 1 ?

_ImPuLs_
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: _ImPuLs_ » 28 lut 2006, o 00:23

Nie wiem o jakie 8 podłączeń chodzi ??

Może masz na myśli 8 blaszek które przechodzą przez osiem podłóżnych otworów w laminacie i są lekko wygięte z drugiej strony - jeżeli tak to jest to tylko mechaniczne mocowanie ekranu do płytki i prąd tamtędy nie płynie.

Jeżeli chodzi Ci o inne 8 połączeń to napisz dokładniej bo nic mi do głowy nie przychodzi - LCD mają zazwyczaj od 14 do 18 wyprowadzeń do podłączania i jak mówisz o ośmiu to jakoś nie bardzo wiem o jakie chodzi.

Odnośnie podłączenia masy do LPT:
- jeżeli podłączyłeś masę do 'molex-a' to nie musisz już podłączać jej z LPT;
- jeżeli z 'molex-a' wziąłeś tylko +5V to łączysz razem piny od 18 do 25 i od nich jednym przewodem do pinu masy w LCD (np. pin 1 w Twoim LCD); jeżeli podłączysz się tylko do 25 nóżki LPT (lub dowolnej od 18 do 25) to też będzie działać ale nic nie stracisz jak zewrzesz te piny LPT nawet kroplami cyny bezpośrednio w gnieździe.

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 28 lut 2006, o 07:16

Mam wyswietlacz lcd i sam ekranik jest przylaczony w 8-miu miejsach do plytki
A może weźmiemy pod uwagę HD44780? :?
4 bity danych + Enable + masa + plus zas. + kontrast = 8 nóżek :lol:
Albo tak:
4 bity danych + Enable + masa + plus zas. + R/S = 8 nóżek :)
Tylko, że producent nie wlutowywał wszystkich pinów :706:

frea
-
-

Postautor: frea » 28 lut 2006, o 20:35

Mam wyswietlacz lcd i sam ekranik jest przylaczony w 8-miu miejsach do plytki
A może weźmiemy pod uwagę HD44780? :?
4 bity danych + Enable + masa + plus zas. + kontrast = 8 nóżek :lol:
Albo tak:
4 bity danych + Enable + masa + plus zas. + R/S = 8 nóżek :)
Tylko, że producent nie wlutowywał wszystkich pinów :706:
Przepraszam, ale nie Cie nie rozumiem. tj nie widze zadnego polaczenia miedzy twoim postem a moim :).

Dzieki Impuls za odpowiedz :). I tak chodzilo mi o te 8 nozek co sa z tylu lekko wygiete.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”