Witam wszystkich.
Bardzo pilnie poszukuję schemacika jedno przyciskowego wyłącznika ON/OFF,
realizującego taką funkcję:
1. Krótkie naciśnięcie przycisku – włącza ON (np. przekaźnik).
2. Długie naciśniecie tego samego przycisku – wyłącza OFF (np. przekaźnik).
Widziałem to już kiedyś w którymś z czasopism, najprawdopodobniej "Elektronika Praktyczna" lub "Elektronika dla Wszystkich". Niestety przekopałem całe archiwum "Elektroniki Praktycznej" i "Elektronika dla Wszystkich", nie znalazłem .
Sądzę iż wyłącznik realizujący podane powyżej funkcje był częścią któregoś z projektów, lecz na pewno nie był to projekt jakiegoś wyłącznika (przejrzałem wszystkie projekty dotyczące wyłączników, nawet tych zmierzchowych ).
Gdyby któryś z Was forumowiczów skojarzył taki układzik z nazwą artykułu, lub posiadał schemacik wyłącznika realizującego powyższe funkcje, to bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc, może to być schemt, link do takowego lub nazwa czasopisma z tytułem projektu w którym zawarty jest taki wyłącznik (może ktoś też to czytał i w odróżnieniu ode mnie pamięta co czytał ).
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWyłącznik ON / OFF (Szukam schematu-bramki przeżutnik CMOS)
Moderator:Jacek Bogusz
Witam i dzięki za odpowiedź, lecz mi chodzi o to aby wyłączenie następowało tylko i wyłącznie przy długim naciśnięciu przycisku ,aha i jeszcze dobrze by było gdyby przycisk był podłączony do masy układu (zwierał wejście do minusa zasilania).
Próbowałem to zrobić na bramkach układu 4093, konkretnie to na przerzutniku RS lecz jakoś nie za bardzo potrafię,
Pozdrawiam.
Próbowałem to zrobić na bramkach układu 4093, konkretnie to na przerzutniku RS lecz jakoś nie za bardzo potrafię,
Pozdrawiam.
Spróbuj tak:
podłącz R1 do plusa zasilania i wstaw "inwerterek" (patrz rysunek) w miejsce połączenia S1 CP0. Wyjście Q2 podłącz do CP1. Weź jeszcze kostke 4060 (jeden z bitów wyjściowych) podłącz pod MR obydwu kostek, natomiast jej wejście zegarowe (CLK) podłącz do CP0 kostki 4017. Pamiętaj, żeby nie zostawić "luzem" (niepodłączonych) wejść układów CMOS - najlepiej podłączyć je przez rezystor 1-10kOhm do masy lub plusa (załeży jaki stan chcemy utrzymać na wejściu).
podłącz R1 do plusa zasilania i wstaw "inwerterek" (patrz rysunek) w miejsce połączenia S1 CP0. Wyjście Q2 podłącz do CP1. Weź jeszcze kostke 4060 (jeden z bitów wyjściowych) podłącz pod MR obydwu kostek, natomiast jej wejście zegarowe (CLK) podłącz do CP0 kostki 4017. Pamiętaj, żeby nie zostawić "luzem" (niepodłączonych) wejść układów CMOS - najlepiej podłączyć je przez rezystor 1-10kOhm do masy lub plusa (załeży jaki stan chcemy utrzymać na wejściu).
- Załączniki
-
- inwerter.JPG (4.59KiB)Przejrzano 5622 razy