Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJAKA OBUDOWĘ I TYP ZASTOS.DO 38CM GŁOSNIKA?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Witam.Mam problem chcę zbudowac obudowę do mojego głośnika.Jest to głosnik o średnicy 38 cm niskotonowy lecz o bardzo debrze brzmiacych wyższych częstotliwościach.Niestety nei posiadam do niego żadnych danch qms itp.Wiem tylko że naprawde dobrze gra w udużych kolumnach (był on przez pewien czas w kolumnie owym.wysxszerxgł.100cmx60cmx60cm była to obudowa zamknięta.)i teraz mam problem czy zrobić np.zwykłaa obudowę wysoka gdzie na dole umieścić głośnik a ponad nim np.2 tunele bass reflex(gdzieś widziałem taką konstrukcję)czy moze typu subwoofer jak ten: http://allegro.pl/item87172379__prawdzi ... ancja.html . Tam też jest zastis.głośnik 38cm.Mam już pewna wiedze na temat robienia obudów głosnikowych tak iwec wiem ze najlepiej jest zastosowac metode prób ale poprostu nei wiem jaki typ i parametry obudowy wybrac.Z góry dziekuję za pomoc
najlepszym wyjściem w tej sytuacji byłaby obudowa zamknięta, ale wtedy bass będzie cichszy. Spróbuj 50-70L (radziłbym większą ze względu na rozmiar głośnika)zamkniętą a potem jak Ci nie będzie odpowiadać to daj b-r długość sprawdzaj doświadczalnie. Kartonem, kartką sztywną. To chyba tyle co da się zrobić dla głośnika, którego parametrów nie znamy