Witam
Gdzies znalazlem wykresy czasowe sygnalu z karty VGA tryb 640x480 i 60Hz.
Jest tam napisane ze czas przez ktory piksele sa rysowanena jednej lini wynosi 25.17us .
To jest czas dostepny dla samych pikseli, bez front i back porcha czy jak to sie tam nazywa(apropos jakie sa polskie odpowiedniki terminow back i front porch). Wyszlo mi ze jest to zegar 25,42MHz. Takiego generatora w sklepie nie ma. Jest 25MHz albo jakis podobny.
Tez na stronie VESA jest jakis arkusz kalk. do obliczania zegara i daje podobny wynik.
Moje pytanie jest jakie: O ile zegar taktujacy piksele moze sie roznic od specyfikacji.
Albo inaczej czy na wyswietlenie 640 pikseli moge przeznaczyc 25.6us i kazdy monitor to
wytrzyma? Wiem ze w panelach TFT segar ma tam jakas wartosc nominalna +- iles tam.
Ale monitor analogowy to nie TFT, gdzie piksele sa skwantowane.
Czy ktos ma namiar na dokumnetacje VESY dotyczacej trybow wyswietlania, tylko zeby nie trzeba bylo za nia placic;) bo tyle ze to kosztuje to wiem. Chodzi mi konkretnie o dokumenty VESY.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZegar w VGA
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Zegar w VGA
Zegar ma 25,175 MHz. Takie rezonatory można znależć na starych kartach graficznych. Wtedy nie będzie żadnego odstępstawa od specyfikacji.
Witam,
W matrycach LCD 640*480 zwykle stosowane sa nastepujace timingi: zegar 25175200, czas wyswietlenia 640 pikseli w linii 25,42us. Nie wiem jak bardzo jest to zgodne ze standardem wysylania sygnału analogowego (mysle, ze roznice sa znikome a moze nawet zadne).
Jeśli to jest to co cie interesuje to sciagnij sobie jakis pdf od matrycy lcd np LQ9D011.pdf - tam jest wszystko rozrysowane i rozpisane.
W matrycach LCD 640*480 zwykle stosowane sa nastepujace timingi: zegar 25175200, czas wyswietlenia 640 pikseli w linii 25,42us. Nie wiem jak bardzo jest to zgodne ze standardem wysylania sygnału analogowego (mysle, ze roznice sa znikome a moze nawet zadne).
Jeśli to jest to co cie interesuje to sciagnij sobie jakis pdf od matrycy lcd np LQ9D011.pdf - tam jest wszystko rozrysowane i rozpisane.
Sprawdzile w takim arkuszu kalk. ze srony VESY jak przedstawiaja sie zaleznosci czasowe i nic mi sie nie zgadza. Ten zegar 25.175MHz tez pewnie moze byc. A ten timing dla 25.17us to ktos zrobil pewnie z innym zegarem cos. Cholera, jak sie powinno wyliczac zaleznosc dla sygnalu VGA. Moze pooprostu trzeba miec nadzieje ze monitor nie nawali?