Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzmacniacz mostkowy na TDA7294 + filtr do sub-a - pytania.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Może być, ale proponowałbym 300VA większy zapas mocy.Pozatym wzmacniacz pracuje w klasie AB i jego sprawnośc to około 60-70% (z tego co pamiętam) więc dlatego by osiagnąc max. moc końcówki mocy stosuje się trafo z tzw. zapasem czyli o większej mocy niż przeiwdywalna moc wyj. wzmacniacza.transformator może być 200VA 2x30V?
Zależy od ilu do ilu Hz ma mieć przedział ten filtr.może masz jakiś sprawdzony aktywny filtr? bo jutro jakbym poszedł to kupiłbym od razu wszystkie elementy żeby nie jeździć kilka razy
a rezystory to jakieś konkretne?
A rezystory... możesz dać zwykłe węglowe o tolerancji 5% (złoty pasek na końcu kodu) lub metalizowane trochę droższe ale oczywiście parametrycznie duzo lepsze (bardziej precezyjne i wnoszące mniej szumów)
Może zobacz ten, na poczatek chyba przyda się prostota ukladu. (składałem to, działa )
- Załączniki
-
- Filtr dolnoprzepustowy.rar
- (191.2KiB)Pobrany 211 razy
do tego filtra dać jakie zasilanie? z trafa mam 2x28V a to za dużo. W artykule pisze, że jak jest napięcie 35V to trxzeba dać radiatory na stabilizatory napięcia
[ Dodano: 13-02-2006, 14:57 ]
kupiłem dzisiaj elementy do filtra i wzmacniacza. Trafo kupiłem 300VA 2x28V Załączam zdjęcie. Płytki drukowane były ale strasznie duże. Powiedzieli, że dotną na środę i kupię resztę rzeczy. Pozdrawiam
[ Dodano: 13-02-2006, 14:57 ]
kupiłem dzisiaj elementy do filtra i wzmacniacza. Trafo kupiłem 300VA 2x28V Załączam zdjęcie. Płytki drukowane były ale strasznie duże. Powiedzieli, że dotną na środę i kupię resztę rzeczy. Pozdrawiam
Zasilanie tego filtra zrób na stabilizatorach serii 7815/7915 (symetryczny zasilacz)
Jeśli nie wiesz jak zrobić ten zasilacz stabilizowany to napisz...
Trafo fajnie 300VA będzie moc !
P.S. Płytki drukowane możesz przecież sam docinać, ale chyba to za dużo roboty
Ja dzisiaj będe trawił te płytki, to postaram się zamieścić foto i jakiś skromny opis.
Nie miałem czasu, dwa dni w Kauflandzie liczyłem towar po nocach
Jeśli nie wiesz jak zrobić ten zasilacz stabilizowany to napisz...
Trafo fajnie 300VA będzie moc !
P.S. Płytki drukowane możesz przecież sam docinać, ale chyba to za dużo roboty
Ja dzisiaj będe trawił te płytki, to postaram się zamieścić foto i jakiś skromny opis.
Nie miałem czasu, dwa dni w Kauflandzie liczyłem towar po nocach
ten filtr jest na stabilizatorach które napisałeś, ale czy dawać do nich radiator jak było napisane w artykule czy jak?
z tym docięciem płytek chodziło o to, że były arkusze 40x60 cm i cena 25zł ale kupiłem przedwczoraj 35x11 za 6zł do tego trójchlorek żelaza bo nie było niczego innego. Mam też papier kredowy, jutro jade wydrukować na drukarce laserowej, potem wytrawić. Może wieczorem wezmę sie za lutowanie
[ Dodano: 16-02-2006, 19:30 ]
dam napięcie z trafa po wyprostowaniu będzie ok 40V na stabilizatory dam radiatory ( zamieszczone na zdjęciu) Zobaczymy co będzie...
z tym docięciem płytek chodziło o to, że były arkusze 40x60 cm i cena 25zł ale kupiłem przedwczoraj 35x11 za 6zł do tego trójchlorek żelaza bo nie było niczego innego. Mam też papier kredowy, jutro jade wydrukować na drukarce laserowej, potem wytrawić. Może wieczorem wezmę sie za lutowanie
[ Dodano: 16-02-2006, 19:30 ]
dam napięcie z trafa po wyprostowaniu będzie ok 40V na stabilizatory dam radiatory ( zamieszczone na zdjęciu) Zobaczymy co będzie...
Obawiam się, że stabilizatory nie wytrzymają takiego napięcia wej. one są chyba do 35V max. na wej.
Trzeba będzie pomyśleć co z tym napięciem zrobić.
Zwróć też uwagę na wyprowadzenia nóżek stabilizatora 7915, bo są trochę innaczej niż w serii 78XX.
Odezwe się po weekendzie, na razie mam trochę roboty.
P.S. Ten radiator z zasilacza od PC będzie w sam raz, może nawet trochę za duży..
Trzeba będzie pomyśleć co z tym napięciem zrobić.
Zwróć też uwagę na wyprowadzenia nóżek stabilizatora 7915, bo są trochę innaczej niż w serii 78XX.
Odezwe się po weekendzie, na razie mam trochę roboty.
P.S. Ten radiator z zasilacza od PC będzie w sam raz, może nawet trochę za duży..
zdecydowanie za duzo. Duzo lepszym rozwiazaniem byloby kupienie 2 tranformatorow 2x21...24V 150VA - na kazdy kanał jeden transformator. Przy takim trafo jak kupiles zbyt dlugo nie pograsz. . TDA7294 pracuje dosć dobrze z moca do 50W...potem niezbyt. O 100W zapomnij.do tego filtra dać jakie zasilanie? z trafa mam 2x28V a to za dużo. . Pozdrawiam
upss - przepraszam nie doczytałem ze ma być w mostku....moje uwagio dotyczyły pojedyńczego układu
zlutowałem już zasilacz... nie obyło się bez iskier ale doszedłem z kąd były... zimne luty. Poprawiłem wszystkie luty, podłączyłem i... zwycięstwo na reszcie się udało. Wszystko tak jak ma być. Pozdrawiam.
A propo filtra to na razie nie będe go uruchamiał bo nie mam zamiaru płacić za nowy transformtor 20zł wole poszperać i znaleźć go za free. To chyba tyle.
End może jednak spróbować podłączyć filtr pod trafo do wzmacniacza?
A propo filtra to na razie nie będe go uruchamiał bo nie mam zamiaru płacić za nowy transformtor 20zł wole poszperać i znaleźć go za free. To chyba tyle.
Zimne luty na nowym lucie? hmm, używaj kalafonii jak masz...zlutowałem już zasilacz... nie obyło się bez iskier ale doszedłem z kąd były... zimne luty. Poprawiłem wszystkie luty, podłączyłem i... zwycięstwo na reszcie się udało. Wszystko tak jak ma być. Pozdrawiam.
A jak napięcia na zasilaczu ? jest symetria ?
Co do tego... no własnie sam się zastanawiam.A propo filtra to na razie nie będe go uruchamiał bo nie mam zamiaru płacić za nowy transformtor 20zł wole poszperać i znaleźć go za free. To chyba tyle.
Może spróbować dać w szereg z IN stabilizatorów jakiś rezystor 0.5W-1W zaczynając od 100R myślę, że nie uszkodzi to stabilizatorów.
Pomyślę jeszcze, ostatni mało mam czasu
Pozdrawiam.
z symetrią jest wszystko ok obie strony różnią się jedynie znakiem z jednej + z drugiej - także zasilacz działa tak jak powinien
Jak rozładowywałem kondensatory to żarówka 60W się zarzażyła
[ Dodano: 18-02-2006, 17:34 ]
dziś zalutowałem układy tda 7294 na szczęście bez żadnych połączeń... i zworki
Mam pare pytań odnośnie układu ze strony poniżej. Tam gdzie jest sw1 dać normalny przełącznik dwupozycyjny?. Potecjometr R3 może być montażowy?, żebym z pod niego mógł sterować wysterowaniem wzmacniacza. Jak go podłaczyć bo sprawdzałem, że jak środek i jedna nóżka boczna to opór rośnie, zaś druga to maleje...
To ja na tyle
podaje link do strony ze schematem i resztą...
http://www.elektroda.net/audio/tda7294/
Pozdrawiam
Jak rozładowywałem kondensatory to żarówka 60W się zarzażyła
[ Dodano: 18-02-2006, 17:34 ]
dziś zalutowałem układy tda 7294 na szczęście bez żadnych połączeń... i zworki
Mam pare pytań odnośnie układu ze strony poniżej. Tam gdzie jest sw1 dać normalny przełącznik dwupozycyjny?. Potecjometr R3 może być montażowy?, żebym z pod niego mógł sterować wysterowaniem wzmacniacza. Jak go podłaczyć bo sprawdzałem, że jak środek i jedna nóżka boczna to opór rośnie, zaś druga to maleje...
To ja na tyle
podaje link do strony ze schematem i resztą...
http://www.elektroda.net/audio/tda7294/
Pozdrawiam
SW1 to przełącznik dwupozycyjny i taki zastosować.Mam pare pytań odnośnie układu ze strony poniżej. Tam gdzie jest sw1 dać normalny przełącznik dwupozycyjny?. Potecjometr R3 może być montażowy?, żebym z pod niego mógł sterować wysterowaniem wzmacniacza. Jak go podłaczyć bo sprawdzałem, że jak środek i jedna nóżka boczna to opór rośnie, zaś druga to maleje...
Pot. R3 montazowy, bo nim regulujesz (z tego co widzę)czułość wzmacniacza i jednoczesnie też głośność.
i jak end wymyśliłeś coś z filtrem?:>
bo radiatory mam, rezystory mogę kupić. Tylko czy nie wpłynie to na działanie układu
czym zaekranować kable od masy, albo jakie najlepiej uzyć, aby nie było buczenia w głośniku
większość problemów jakoś udało mi się rozwiązać. Miałem źle wlutowaną diodę zenera. Katodą do masy, a nie anodą.
Po takim podłączeniu radiator zaczął się grzać, ale wzmacniacz chyba jest cały czas w trybie st-by mute ...
bo radiatory mam, rezystory mogę kupić. Tylko czy nie wpłynie to na działanie układu
czym zaekranować kable od masy, albo jakie najlepiej uzyć, aby nie było buczenia w głośniku
większość problemów jakoś udało mi się rozwiązać. Miałem źle wlutowaną diodę zenera. Katodą do masy, a nie anodą.
Po takim podłączeniu radiator zaczął się grzać, ale wzmacniacz chyba jest cały czas w trybie st-by mute ...
Hej, widzę że już edytowałes posti jak end wymyśliłeś coś z filtrem?:>
Co do zasilania tych stabilizatorów, to zrób jak napisałem wczesniej (spróbuj z rezystorami).
Co do kabli, (wej.) to kup w sklepie jakieś dobre ekranowane a głośnikowe najlepiej powyżej 2,5mm.
Wlącz układ i wepnij w OUT miernik ustawiony na mV, napisz ile tam jest tych mV lub ile V...
Mogłeś uszkodzić scalaki tą pomyłką.