Witam.
Wiecie moze jak zamienić schemat wprowadzony do Circuit Makera 2000 na płytkę drukowaną? Po wybraniu opcji "Export to PCB file" schemat zapisuje się w formacie .NET a Track Maker woła .PCB. Prosiłbym o pomoc i wyjaśnienie.
Mam pytanie również o symulacje. Wybieram opcje "Run analog simulation" i wyskakuje błąd "simulation error". To oznacza, że ze schematem jest coś nie tak? Jakiś błąd w połączeniu elementów?
Pozdrawiam.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPytanie dotyczące Circuit Makera
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witaj
Może moja odpowiedź będzie raczej na poziomie lamerskim, ale może przynajmniej tak pomogę. Circuit Makera mam choć za mocno się nim nie bawiłem- brak czasu i potrzeby.
Odniosę się do drugiego pytania- wydaje mi się że masz rację, prawdopodobnie żle zaprojektowałeś układ - najlepiej zrób taki test- zaprojektuj coś naprawdę prostego gdzie będziesz pewien że jest ok i sprawdź raz jeszcze- jeśli nadal coś będzie nie tak, to może problem tkwi w ustawieniach / konfiguracji / procesu symulacji...
....chyba sam to zaraz sprawdzę u siebie
powodzenia...
Może moja odpowiedź będzie raczej na poziomie lamerskim, ale może przynajmniej tak pomogę. Circuit Makera mam choć za mocno się nim nie bawiłem- brak czasu i potrzeby.
Odniosę się do drugiego pytania- wydaje mi się że masz rację, prawdopodobnie żle zaprojektowałeś układ - najlepiej zrób taki test- zaprojektuj coś naprawdę prostego gdzie będziesz pewien że jest ok i sprawdź raz jeszcze- jeśli nadal coś będzie nie tak, to może problem tkwi w ustawieniach / konfiguracji / procesu symulacji...
....chyba sam to zaraz sprawdzę u siebie
powodzenia...
Re: Pytanie dotyczące Circuit Makera
1. W CircuitMaker 2000 nie ma polecenia "Export to PCB file" jest natomiast "Export PCB Netlist"Witam.
Wiecie moze jak zamienić schemat wprowadzony do Circuit Makera 2000 na płytkę drukowaną? Po wybraniu opcji "Export to PCB file" schemat zapisuje się w formacie .NET a Track Maker woła .PCB. Prosiłbym o pomoc i wyjaśnienie.
Mam pytanie również o symulacje. Wybieram opcje "Run analog simulation" i wyskakuje błąd "simulation error". To oznacza, że ze schematem jest coś nie tak? Jakiś błąd w połączeniu elementów?
Pozdrawiam.
2. W wyniku tego powstaje plik z roższerzeniem .net czyli jest to spis połączń i elementów
3. Otwierając Traxmakera należy użyć polecenia Netlist->LoadNetlist->TraxMaker
4. Podaj jakie błędy wypisuje symulator - tam są informacje które ułatwiają naprawę , może to być np brak zdefiniowanego punktu wspólnego GND
Witam, długo nie odpisywałem bo sesja jest i czasu nie mam. Btw z elektroniki i techniki obwodów zdałem na 4,5
To są błędy wyświetlane przez program
Warning: singular matrix: check nodes c1_1 and c1_1
Note: starting Gmin stepping
Note: One successful Gmin step
Warning: Gmin stepping failed
Note: starting source stepping
Warning: source stepping failed
doAnalyses: Matrix is singular
run simulation(s) aborted
Jeżeli potrzebny byłby schemat to napisz, postaram się go wkleić.
Faktycznie, mój błąd.W CircuitMaker 2000 nie ma polecenia "Export to PCB file" jest natomiast "Export PCB Netlist"
To są błędy wyświetlane przez program
Warning: singular matrix: check nodes c1_1 and c1_1
doAnalyses: Matrix is singular
run simulation(s) aborted
Jeżeli potrzebny byłby schemat to napisz, postaram się go wkleić.
Aby zasymulować pracę tego przesteru to musisz na jego wejście podać sygnał - w miejsce J1 podłacz tak jak powinno być sygał wejściowy do C1 czyli wybierz Analog->Instruments->Signal Gen ustaw mu właściwe parametry (amplituda, częstotliwość) minus bateri podłacz do GND. Nie zapomnij minus generatora też podłączyć do GND
Ok. Dzięki wielkie. Symulacja działa.
A teraz jeżeli chciałbym zrobić płytkę?
Po załadowaniu NetList otrzymuję taki raport:
2006-02-10 16:56:40
REPORT OF MISSING PARTS FROM NETLIST C:\Program Files\CircuitMaker 2000\Moje projekty\DOD 308.NET
MISSING COMPONENTS FROM NETLIST LOAD : 2
U1 V1
MISSING PATTERNS FROM NETLIST LOAD : 2
?package? ?package?
Rozumiem że brakuje V1 to jest bateria i U1 scalak. A missing patterns to do czego? i co z tym zrobić?
Jeszcze jedno, jeżeli wybieram "arange component" wyświetla mi komunikat że muszę zdefiniować keep - out layers. Jak to zrobić?
Pozdrawiam.
A teraz jeżeli chciałbym zrobić płytkę?
Po załadowaniu NetList otrzymuję taki raport:
2006-02-10 16:56:40
REPORT OF MISSING PARTS FROM NETLIST C:\Program Files\CircuitMaker 2000\Moje projekty\DOD 308.NET
MISSING COMPONENTS FROM NETLIST LOAD : 2
U1 V1
MISSING PATTERNS FROM NETLIST LOAD : 2
?package? ?package?
Rozumiem że brakuje V1 to jest bateria i U1 scalak. A missing patterns to do czego? i co z tym zrobić?
Jeszcze jedno, jeżeli wybieram "arange component" wyświetla mi komunikat że muszę zdefiniować keep - out layers. Jak to zrobić?
Pozdrawiam.
Na schemacie ideowym każdy element musi mieć przyporządkowany element biblioteczny pcb i to ztej biblioteki którą masz otwartą w Traxmakerze, jeżli jakiś element jest na schemacie a nie ma być na pcb to trzeba to zaznaczyć w jego właściwościach, Keep Out layer zrobisz rysując obrys po prostu poleceniem Place track na wybranym właściwym layerze.