Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

podłaczenie diody do komputera przez port szeregowy(rownol).

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 4 lut 2006, o 13:37

Obawiam się, że uszkodziłeś procesor. 12V dopuszczalne jest tylko na końcówce RST w trakcie programowania. Podczas weryfikacji pojawia się bład bo dane są przesyłane własnie portem P1 i uszkodzona końcówka nie wysyła (jak również nie przyjmuje) żadnych danych.

Odnośnie sterowania to możesz połączyć 6 układów CD4094 -> PDF

Jurek Szczesiul
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jurek Szczesiul » 4 lut 2006, o 16:21

Odnośnie sterowania to możesz połączyć 6 układów CD4094 -> PDF
I jeszcze :

http://elportal.pl/index.php?module=Con ... y&ceid=117

Pozdrowienia Jurek S.

frea
-
-

Postautor: frea » 4 lut 2006, o 18:16

Hah wsio mi dziala ^^. Tamto pomieszanie pin'ow wynikalo z dziwnego kabla (do tych to ja mam szczescie :P).

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 5 lut 2006, o 14:06

Dziękuję za wskazówki odnoście sterowania, narazie jeszcze nie robie tego, lecz kiedy zacznę i będe miał problemy to dam znać ok.

Co do procesora - nom szkoda, ale też tak podejżewałem :(. Byłem pewien, że jest błąd podczas weryfikacji z tego względu, że P1 bierze udział przy programowaniu :( a p1.0 jest uszkodzony - przez moją nierozwagę :(. Nie to, że mi szkoda tych nawet 5 pln za procek, tylko trudno dostać u mnie go w mieście i musze zamawiac przez internet, dlatego tak sie dopytywałem.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 6 lut 2006, o 00:32

:) jesli chcesz sterowac te wyswietlacze np bezposrednio z LPT to mozesz do tego wykorzystac zatrzaski 573 lub 574. Z jednego zatrzasku mozesz sterowac dwie cyfry dane przesylasz przez dane portu a sterujesz portem sterujacym do ktorego zatrzasku chcesz wpisac dane :idea: w archiwum znajdziesz program do nadzoru (podgladania) jak LPT pracuje :706:
;)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”