Pytam, bo w niecie nie znalazłem schemaciku; w każdym bądź razie sorry za lamerstwo

Pozdr.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięModeratorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Najprostszy schemat:Eh, wstyd spytać, ale jak najprościej zrobić jakiś układzik, który generowałby falę (sinusoidę, prostokątną... ?) żeby buzzerek się odezwał? Chodzi mi mniej-więcej o takie piszczenie, jak jest w miernikach...Miałoby to być zasilane z baterii of course...
Pytam, bo w niecie nie znalazłem schemaciku; w każdym bądź razie sorry za lamerstwo.
Pozdr.
Co to za różnica czy to są inwertery (40106) czy bramki nand (4093). Zasada działania jest ta sama. Dosyć niedawno robiłem taki generator i działał bez problemu...witajcie ponownie
myślałem że już nie będę musiał pisać ale wyłapałem tutaj małą gafę kolegi "Ddevil"
Ddevil
w schemacie który podałeś generatorek tworzymy nie na inwerterku schmitta tylko na brameczce nand schimtta np cmos 4093..ew jeśli chcesz mieć układzik koniecznie na inwerterku to podajesz nie szeregowo a równoległem rezystorek z drugim u ciebie inwerterkiem i całość równolegle spinamy kwarcem....
Hm?Że zapytam nieśmiało...A nie lepiej zastosować buzerek który sobie piszczy sam po podaniu napiątka...Na kopy ich do kupienia
Jak to? Pisk, jaki wydaje buzzerek, nie jest zależny od kształtu fali?! Wpływ na "brzmienie" ma jedynie częstotliwość i ew. amplituda?Nie jest to zależne od kształtu fali a jedynie od częstotliwości ( aplitudy także-to dla czepialskich)
Brzmienie to inna sprawa, a Twoje zasadnicze pytanie było inne:) Syngał sinusoidalny ( idelny ) to jedna harmoniczna, a prostokątny to sinx /x więc jak widzisz więcej co przekłada się na brzmienie ale to już inny temat...Jak to? Pisk, jaki wydaje buzzerek, nie jest zależny od kształtu fali?! Wpływ na "brzmienie" ma jedynie częstotliwość i ew. amplituda?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości