Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z odtwarzaniem filmów AVI itp.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam, ostatnio sąsiad zwrócił się do mnie o pomoc, bo filmy nie chcą działać.. a jakiś czas temu działały normalnie...
Pewnie coś nagrzebał...
Tak więc znalazłem poinstalowane różne pakiety kodeków K-Lite, DivX packi, FFDSHOW itp.
Więc odinstalowałem wszytsko (wyczyściłem "Program Files") i zailsnalowałem ponownie FFDSHOW jednak za każdym razem All Player "woła", że brakuje kodeka...
Więc zainstalowałem ten o który prosi All Player i co ?... nic, nadal "woła" o kodek...
Instalowałem i przeinstalowywałem różne pakiety kodeków, bez skutku
Czy ktoś spotkał się już z takim przypadkiem? Jak sobie z tym poradzić, bo nie mam już pomysłu...
P.S. Czy to WMP, ALL PLAYER, BEST PALYER itp. nie działa... filmy po prostu nie idą...
Pewnie coś nagrzebał...
Tak więc znalazłem poinstalowane różne pakiety kodeków K-Lite, DivX packi, FFDSHOW itp.
Więc odinstalowałem wszytsko (wyczyściłem "Program Files") i zailsnalowałem ponownie FFDSHOW jednak za każdym razem All Player "woła", że brakuje kodeka...
Więc zainstalowałem ten o który prosi All Player i co ?... nic, nadal "woła" o kodek...
Instalowałem i przeinstalowywałem różne pakiety kodeków, bez skutku
Czy ktoś spotkał się już z takim przypadkiem? Jak sobie z tym poradzić, bo nie mam już pomysłu...
P.S. Czy to WMP, ALL PLAYER, BEST PALYER itp. nie działa... filmy po prostu nie idą...
Tylko Mplayer, jeśli dla użytkowników "nie-konsolowych" to np. pod postacią http://mpf.dzm.hu/
Jak to tylko Mplayer ? A dlaczego nie można przywrócić do działania normalnych odtwarzaczy ?Tylko Mplayer, jeśli dla użytkowników "nie-konsolowych" to np. pod postacią http://mpf.dzm.hu/
Bardzo mi zależy na rozwiązaniu tego problemu
Może ktoś wie co to się stało ?
Być może można, ale wątpię w powodzenie operacji. Wszytkie wymienione programy korzystają z kodeków windowsa, stąd równoczesny "pad". A jeśli już chcesz się potrudzić, to:Jak to tylko Mplayer ? A dlaczego nie można przywrócić do działania normalnych odtwarzaczy ?
1) przejrzyj zawartość: Panel sterowania/Dźwięki i urządzenia audio/Sprzęt/Kodery i dekodery wideo (oraz audio), może coś tam "zostało" pomimo deinstalacji,
2) sprawdź jakiego kodeka próbuje użyć bestplayer (jeśli coś się otworzy to plik/właściwości, może jakieś narzędzie do debugowania, może process explorer i przejrzenie używanych dll-i coś powie?)
3) jak już używasz ffdshow to przejrzyj jego ustawienia - obsługa formatów jest tam przecież wyłączalna
Problem mógłby dotyczyć również akceleracji sprzętowej (directx, sterowniki karty - zdarzało się i u znajomych) a komunikat odtwarzacza mógłby być mylący - nie znam innego (*) niż mplayer odtwarzacza potrafiącego wymusić jej pominięcie. Czy odtwarzany jest jakikolwiek plik?
(*) dla domyślnego SO
edit: co to jest "normalny" odtwarzacz?
A macie, macie...Macie jakieś pomysły?
Być może w "Menadżerze Użądzeń" odznaczone jest "Występuj we wszystkich profilach sprzętowych" w sterownikach ekranu, czy coś takiego... Nie wiem dokładnie, bo nie instalowałem kodeków i nie mam pojęcia jak to wygląda . Looknij jeszcze Endzie w [Profile Sprzętowe], może "inny" użytkownik ma inny profil sprzętowy, w którym już nic nie jest wyłączone... Zapytaj się, czy sąsiad nic tam nie kombinował...
Pozdr.
Wszystko jest o.k. ten sasiad "bawił" się jakimś programem typu "mechanik" usuwanie kluczy rejestru i zbędnych plików... no i chyba coś namieszał.A macie, macie...Macie jakieś pomysły?
Być może w "Menadżerze Użądzeń" odznaczone jest "Występuj we wszystkich profilach sprzętowych" w sterownikach ekranu, czy coś takiego... Nie wiem dokładnie, bo nie instalowałem kodeków i nie mam pojęcia jak to wygląda . Looknij jeszcze Endzie w [Profile Sprzętowe], może "inny" użytkownik ma inny profil sprzętowy, w którym już nic nie jest wyłączone... Zapytaj się, czy sąsiad nic tam nie kombinował...
Pozdr.
Teraz zrobiłem tak:
- Zapisałem wszytskie pliki ktore były w tym profilu.
- Usuwam konto (własnie się to robi... )
- Tworzę nowe konto i... mam nadzieję, że będzie ok
- Trzymam kciuki
Hmmm... To ja już nie wiem... Jeśli powiadasz, że sąsiad bawił się w rejestrze, to pewnie tam tkwi przyczyna. Spróbujcie może przeskanować rejestr, może jest jakiś wadliwy klucz... Może odinstalujcie jeszcze wszystkie odtwarzarki i zainstalujcie jedną.No i jednak lipa...
Okazuje się, że w tym niby dobrym profilu też występuje ten sam problem a film odpalił się w Media Player Classic i wszytskie inne w nim działają o tyle dobrze...
Jednak nadal mnie zastanawia dlaczego na AllPlayer, BestPlayer itp. filmu nie ruszają w ogóle...
Pozdr.
a sprawdzaliście wszystko na jednym i tym samym filmie? Czasem allplayer woła o kodek jak film nie jest w całości albo jest uszkodzony. Jak zaproponował kolega OT, mplayer po załadowaniu filmu sprawdza, czy jest cały, jeśli nie to obcina końcówkę i film działa tylko jest trochę krutszy Radzę sprawdzić na filmie w całości ściągniętym. Jeśli to nie pomoże to pozostaje reinstall, bo znaleźć błąd w rejestrze i go naprawić zajmie z pewnością dłużej niż instalacja świerzej windy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam