Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Żywotność akumulatorków

RcTomek
-
-
Żywotność akumulatorków

Postautor: RcTomek » 24 sty 2006, o 18:11

Witam,
mam ładowarkę Ben Electronic MW 9168 GS i akumulatorki NiMH 2300mAh oraz NiCd 600mAh. Niedawno zostawiłem na biurku naładowane akumulatorki (NiMH). Po 2 dniach włożyłem je do aparatu i okazało się, że są całkowicie rozładowane :evil: Mój kolega ma taką samą ładowarkę i z jego akumulatorami dzieje się to samo. Naładowane do pełna, mimo swojej dużej pojemności, bardzo szybko się czerpią.
Czy dzieje się tak, dlatego że są ładowane prądem impulsowym ?
Czy ładowanie akumulatorków prądem impulsowym bardzo skraca ich żywotność ?
Co najlepiej zrobić w takim przypadku :?

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 24 sty 2006, o 20:44

Najlepiej ładować akumulatorki jak najniższym prądem - ale bez przesady.
Istnieją ładowarki które potrafią naładować akumulatorki nawet w godzinę, ale to skraca ich żywotność nawet 10-krotnie. Poza tym przy szybkim ładowaniu efekt samorozładowania jest duzo większy. Może to dlatego te akumulatorki tak szybko siadają? Albo jeżeli one były już dużo używane - dzieje się tak samo. A może to po prostu chiński badziew?

RcTomek
-
-

Postautor: RcTomek » 24 sty 2006, o 22:49

Albo jeżeli one były już dużo używane - dzieje się tak samo. A może to po prostu chiński badziew?
Akumulatorki Energizer - to raczej nie jest badziew. Dużo używane ? ile razy miałeś na myśli ?
P.S. Niecałe 2 dni to bardzo krótki czas samorozładowania... Będę musiał kupić (zrobić) inną ładowarkę, bo ta ma chyba za dużego "kopa" :570:

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 25 sty 2006, o 07:11

Faktycznie, Energizer to dobra firma
Przez dużo razy rozumiem 50 - 100 . Wtedy one właśnie siadają
:arrow: Ładowarka. Jeżeli ona Ci ładuje akumulatorki w mniej niż 5 godzin, to zainwestuj w inną ładowarkę.
Albo może ona ma jakiś przełącznik szybkości ładowania?
Ja mam ładowarkę, która ładuje mi akumulatorki GP w ok. 20 godzin. Ładowane były ok. 50 razy i ciągle mają tę samą pojemność

gavi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gavi » 25 sty 2006, o 09:17

Witam
Z moich smutnych doświadczeń wynika iż tak potrafia się zachowywać akumulatory "przeładowane". Jeśli ładowarka nie jest "inteligentna" i nie potrafi po naładowaniu akumulatorków przełaczyć się na prad podtrzymujący, to wtedy mogą one dostać znacznie więcej niz oczekują - spowoduje to drastyczne i nieodwracalne zmniejszenie ich pojemności. Oczywiście mówimy o zostawieniu akumulatorków w ładowarce na dobę lub dłużej.

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 25 sty 2006, o 10:59

Wracając jeszcze do ładowania impulsowego - o ile pamietam jeszcze z czasów, gdy byłem piękny i mądry ;) to NiCd muszą być ładowane impulsowo - inaczej się niszczą :evil:
Nie wiem co się robi z NiMh - ale chyba to samo :idea:
Właśnie podejrzałem na oscyloskopie wyjście na akumulatorek z ładowarki - częstotliwość ok. 50 Hz, wypełnienie ok. 50%, prostokąt, napięcie szczytowe - ok. 1,5V :lol:

RcTomek
-
-

Postautor: RcTomek » 25 sty 2006, o 13:16

Akumulatorki ładowane są przez ok. 3h (NiMH) i ok. 1h (NiCd), po czym ładowarka przełącza je na prąd podtrzymujący.
Niestety jestem zmuszony zainwestować w nową ładowarkę.

P.S. Tym razem wolałbym zrobić ją sam. Macie jakieś propozycje schematów (najlepiej sprawdzonych) ?

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 25 sty 2006, o 15:13

http://www.elektroda.net/inne/sloneczna_ladow.html
Możesz do tego zamiast słońca zaprzęgnąć zasilacz 12V

Poza tym, na www.allegro.pl są takie automaty. Na NiCd oraz NiMh z ładowaniem Fast albo Slow. Cena: 30-300zł

Jeżeli tak szybko Ci ładuje, to:
:idea: poszukaj na niej przełącznika Fast/Slow czy czegoś w tym stylu
:idea: jeżeli nie bedzie, koniecznie zainwestuj w inną.

Ja kupiłem taki zestaw: ładowarka(ładuje 20h), 4 akumulatorki GP NiMh 1800mAh oraz radyjko(całkiem niezłe) - cena 60 zł. Akumulatorki wytrzymały już 50 ładowań i nadal są sprawne w 100%. Może uda Ci się znaleźć samą ładowarkę do czegoś takiego?

W zeszłym tygodniu się nie odzywałem, bo stało się coś tragicznego :(

RcTomek
-
-

Postautor: RcTomek » 25 sty 2006, o 22:32

Przełącznika szybkości ładowania nie ma.
Thx za pomoc.
Pozdr.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”