Znajomy podarował mi zasilacz komputerowy Rubikon 300W model:250X1 lecz nie chce się włączyc. Podam teraz pare rzeczy które już wiem.
Na zasilaczu występuje napięcie +5V na fioletowym przewodzie,
Natomiast na Zielonym tylko +2,6V gdzie z tego co mierzyłem w innych zasilaczach powinno byc +5V i po podłączeniu tego zielonego przewodu z masą powinien odpalic zasilacz.
Zasilacz ten jest na scalaku KA7500B (czy go wymienic?),oraz LM393P.
Gdzie szukac przyczyny.Proszę o podpowiedż.
Jestem początkującym Elektronikiem.
Pozdrawiam...
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięNie mogę odpalic zasilacza .
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Aby odpalić ATX-a trzeba na stałe zewrzeć czarny kabel z zielonym(masę ze startem)
Nie wymagają obciążenia do odpalenia się
Na fioletowym kablu ZAWSZE będzie występować +5V jeżeli zasilacz jest sprawny - oczywiście, gdy zasilacz jest włączony do gniazdka.
Zalecam otworzenie go i wyczyszczenie z kurzu. To pomaga
Nie wymagają obciążenia do odpalenia się
Na fioletowym kablu ZAWSZE będzie występować +5V jeżeli zasilacz jest sprawny - oczywiście, gdy zasilacz jest włączony do gniazdka.
Zalecam otworzenie go i wyczyszczenie z kurzu. To pomaga
Re: Nie mogę odpalic zasilacza .
jak jesteś początkujacym elektronikiem to broń cie Panie Boże go podłaczyć do kompa-jesli nigdy nie naprawiałes przetwornic..bo sklepiesz kompa-Znajomy podarował mi zasilacz komputerowy Rubikon 300W model:250X1 lecz nie chce się włączyc. Podam teraz pare rzeczy które już wiem.
Na zasilaczu występuje napięcie +5V na fioletowym przewodzie,
Natomiast na Zielonym tylko +2,6V gdzie z tego co mierzyłem w innych zasilaczach powinno byc +5V i po podłączeniu tego zielonego przewodu z masą powinien odpalic zasilacz.
Zasilacz ten jest na scalaku KA7500B (czy go wymienic?),oraz LM393P.
Gdzie szukac przyczyny.Proszę o podpowiedż.
Jestem początkującym Elektronikiem.
Pozdrawiam...
przedewszystkim najlepiej wymienic kondensatory po stronie pierwotnej-dobrej jakości!!!
może to coś da