Od pewnego czasu bawię w robienie lamp elektronowych. Może uznacie, że jestem lekko stuknięty, ale mi to w niczym i tak nie przeszkodzi. Opanowawszy niektóre triki z łączeniem szkła wykonałem "bańki" jak w załącznikach. Na razie sukces jest połowiczny- kiepska próżnia sprawia, że lampy pracują słabo. Myślę jednak, że tą trudność także da się pokonać gdy złożę lepszy układ pompowy
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięLampy własnej roboty
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
- Aleksander Zawada
- Moderator

- Kontaktowanie:
Zastanawiałem się długo, czy napisać ten post. Wszak główne forum lampowe to "trioda" i tam większość najbardziej zainteresowanych trafi (trochę się boję, że mi tu Endzik skasuje
). Pomyślałem jednak, że nie zaszkodzi i tu także napisać- może ożywi się troszkę ten dział
.
Od pewnego czasu bawię w robienie lamp elektronowych. Może uznacie, że jestem lekko stuknięty, ale mi to w niczym i tak nie przeszkodzi. Opanowawszy niektóre triki z łączeniem szkła wykonałem "bańki" jak w załącznikach. Na razie sukces jest połowiczny- kiepska próżnia sprawia, że lampy pracują słabo. Myślę jednak, że tą trudność także da się pokonać gdy złożę lepszy układ pompowy
- Futrzaczek
- -

- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -

- Kontaktowanie:
- Aleksander Zawada
- Moderator

- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -

- Kontaktowanie:
- Aleksander Zawada
- Moderator

- Kontaktowanie:
Też dołączam się do gratulacji, brawo! Mnie ciekawi przede wszystkim, jakie (te juz dopracowane
) lampy mogą mieć brzmienie... Może jakiś przełom nastąpi, może coś nowego w soundzie wzmacniaczy lampowych
... Co ma Pan zamiar wykonać z tych lamp - samoróbek na początku?
Pozdr.
P.S.
Zdjęcia widać dopiero przy pisaniu odpowiedzi w "Przegląd tematu"
.
Pozdr.
P.S.
Zdjęcia widać dopiero przy pisaniu odpowiedzi w "Przegląd tematu"
- Aleksander Zawada
- Moderator

- Kontaktowanie:
Należy stanowczo powiedzieć, że ulepszanie tych lamp będzie trudne, wręcz bardzo trudne i wiązałoby się ze znacznym nakładem czasu i środków. Wymaga dużej znajomości rzeczy.
Niektórzy moi rozmówcy podchodzą do zagadnienia nazbyt optymistycznie, nie dostrzegając żadnych trudności. Marzy im się jakaś tam polska produkcja, utopia na miarę renesansu Zakładów Wytwórczych Lamp Elektrycznych w Warszawie (ZWLE) im. Róży Luksemburg. Tyle tylko zostało z tego kolosa czasów Polski Ludowej:
http://www.lighting.pl/historia/zapomni ... olkowa.htm
Zapewne zabiła go jego własna wielkość- skupienie niemal całej produkcji lampowej w jednym miejscu. To nie mogło wytrzymać próby czasu.
Jakąkolwiek "produkcję" większą od kilkudziesięciu baniek uważam niemal za nierealną.
Zapewne ograniczę się do prostych działajacych konstrukcji, wobec czego nie można tu wierzyć w jakąkolwiek nową jakość. Katoda wolframowa, próżnia chociaż 10^-4 Tr, prąd anodowy rzędu 2mA przy 100V, nachylenie chociaż 0,5-1 mA/V będzie wystarczającym sukcesem udowadniającym, że to się da zrobić.
Proste, działające aplikacje także będą wystarczające.
Natomiast katoda tlenkowa, cokół typu "noval" - to już można raczej włożyć między bajki, biorąc pod uwagę konieczne do opanowania procesy technologiczne i sprzęt. Poza tym produkacja takich lamp jest prowadzona na świecie - dobrze żyją sobie chińczycy, rosjanie czy słowacy. Nie widzę sensu ani możliwości robić im w tym względzie jakiejkolwiek konkurencji.
Niektórzy moi rozmówcy podchodzą do zagadnienia nazbyt optymistycznie, nie dostrzegając żadnych trudności. Marzy im się jakaś tam polska produkcja, utopia na miarę renesansu Zakładów Wytwórczych Lamp Elektrycznych w Warszawie (ZWLE) im. Róży Luksemburg. Tyle tylko zostało z tego kolosa czasów Polski Ludowej:
http://www.lighting.pl/historia/zapomni ... olkowa.htm
Zapewne zabiła go jego własna wielkość- skupienie niemal całej produkcji lampowej w jednym miejscu. To nie mogło wytrzymać próby czasu.
Jakąkolwiek "produkcję" większą od kilkudziesięciu baniek uważam niemal za nierealną.
Zapewne ograniczę się do prostych działajacych konstrukcji, wobec czego nie można tu wierzyć w jakąkolwiek nową jakość. Katoda wolframowa, próżnia chociaż 10^-4 Tr, prąd anodowy rzędu 2mA przy 100V, nachylenie chociaż 0,5-1 mA/V będzie wystarczającym sukcesem udowadniającym, że to się da zrobić.
Proste, działające aplikacje także będą wystarczające.
Natomiast katoda tlenkowa, cokół typu "noval" - to już można raczej włożyć między bajki, biorąc pod uwagę konieczne do opanowania procesy technologiczne i sprzęt. Poza tym produkacja takich lamp jest prowadzona na świecie - dobrze żyją sobie chińczycy, rosjanie czy słowacy. Nie widzę sensu ani możliwości robić im w tym względzie jakiejkolwiek konkurencji.
- Futrzaczek
- -

- Kontaktowanie:
Aleksander - jakbym miał taki sprzęcior, tobym też się w to bawił.
A można do tych żarówek wtłoczyć inny, rozrzedzony gaz?
Gdyby to była mieszanka helowo-azotowa, toby była przepiękna lampa plazmowa
Albo coś innego: Do bańki szklanej rurki np. probówki wtopić na końcach 2 elektrody np. wolframowe, żarówkę napełnić rozrzedzoną mieszanką helowo - azotową i podłączyć do generatora WN.
Podejrzewam, że to byłoby przepiękne
Gdybym miał taki sprzęt, tobym to zrobił i zamieścił w dziale DIY
A można do tych żarówek wtłoczyć inny, rozrzedzony gaz?
Gdyby to była mieszanka helowo-azotowa, toby była przepiękna lampa plazmowa
Albo coś innego: Do bańki szklanej rurki np. probówki wtopić na końcach 2 elektrody np. wolframowe, żarówkę napełnić rozrzedzoną mieszanką helowo - azotową i podłączyć do generatora WN.
Podejrzewam, że to byłoby przepiękne
Gdybym miał taki sprzęt, tobym to zrobił i zamieścił w dziale DIY
- Aleksander Zawada
- Moderator

- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -

- Kontaktowanie:
- Aleksander Zawada
- Moderator

- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -

- Kontaktowanie:
No właśnie...
Labolatorium chemiczne to ja mam pod ręką. Jak ojciec był na studiach, to przytargał skrzynię szkła labolatoryjnego i odczynników
[ Dodano: 21-01-2006, 20:56 ]
ale nie mam próżniowego Poza tym mój warsztat elektroniczny sie pomału rozbudowuje i tylko w to pcham forsę ze złomu i innych pierwiastków
Labolatorium chemiczne to ja mam pod ręką. Jak ojciec był na studiach, to przytargał skrzynię szkła labolatoryjnego i odczynników
[ Dodano: 21-01-2006, 20:56 ]
ale nie mam próżniowego Poza tym mój warsztat elektroniczny sie pomału rozbudowuje i tylko w to pcham forsę ze złomu i innych pierwiastków
- Aleksander Zawada
- Moderator

- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -

- Kontaktowanie:
- Aleksander Zawada
- Moderator

- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -

- Kontaktowanie: