Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTrwałość lamp NIXIE
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Witam
Ile wynosi trwałość lamp NIXIE?
Się zastanawiam, czy zegar na tym nie byłby fajny...
Ale czy one mi nie siądą po np. miesiącu
Ile wynosi trwałość lamp NIXIE?
Się zastanawiam, czy zegar na tym nie byłby fajny...
Ale czy one mi nie siądą po np. miesiącu
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- dsrecordss
- -
- Kontaktowanie:
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Chciałem jeszcze dodać, że trwałość katalogowa nie była liczona do kompletnej śmierci lampy, tylko do momentu gdy czytelność cyfr spadała do pewnej wartości.
Poza tym trwałość lampy była mierzona w najbardziej niekorzystnych dla lampy warunkach, jakie mogły wystąpić w praktyce.
Bardzo dobra czytelność była ważne np. w miernikach przemysłowych tablicowych, gdzie kontrastowość musiała być bardzo dobra. Sądzę, że w zegarze lampy przepracują dłużej niż mówi to nota katalogowa.
Pod kątem zmniejszania rozpylania katody multipleksowanie wydaje się słuszne. Poza tym warto ustawić minimalny niezbędny prąd do dobrego świecenia cyfr i ewentualnie później go korygować- to jeszcze powinno wydłużyć trwałość.
Poza tym trwałość lampy była mierzona w najbardziej niekorzystnych dla lampy warunkach, jakie mogły wystąpić w praktyce.
Bardzo dobra czytelność była ważne np. w miernikach przemysłowych tablicowych, gdzie kontrastowość musiała być bardzo dobra. Sądzę, że w zegarze lampy przepracują dłużej niż mówi to nota katalogowa.
Pod kątem zmniejszania rozpylania katody multipleksowanie wydaje się słuszne. Poza tym warto ustawić minimalny niezbędny prąd do dobrego świecenia cyfr i ewentualnie później go korygować- to jeszcze powinno wydłużyć trwałość.
Nie wyrzucaj ! Ja je zagospodaruję już taki zegar zrobiłem http://www.edw.com.pl/forum/files/thumb ... r2_122.jpgTe lampy mają już trochę latek i właśnie nie wiem co z nimi zrobić...
Chyba wyrzucić
Najlepiej
http://www.edw.com.pl/forum/files/thumb ... r1_368.jpg
A jaki typ lampek masz?
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Trwałość lamp Nixie
Witam,
Czy ma sens okresowe wyłączanie lampy nixie w celu przedłużenia jej trwałości? Buduję zegar, w którym każda lampa jest sterowana z osobnego 74141. O ile cyfra dziesiątek minut zmienia się max co 10 minut, to lampa z cyfra dziesiątek godzin, konkretnie 1, włączy się az na 10 godzin, co spowoduje najszybsze zużycie tej lampy. Czy ma sens przy cominutowej aktualizacji wskazania wyłączyć wszystkie lampy np na 10. ms. Czy to przedłuży trwałość lamp czy tez nie bedzie miało na to wpływu.
zybi
Czy ma sens okresowe wyłączanie lampy nixie w celu przedłużenia jej trwałości? Buduję zegar, w którym każda lampa jest sterowana z osobnego 74141. O ile cyfra dziesiątek minut zmienia się max co 10 minut, to lampa z cyfra dziesiątek godzin, konkretnie 1, włączy się az na 10 godzin, co spowoduje najszybsze zużycie tej lampy. Czy ma sens przy cominutowej aktualizacji wskazania wyłączyć wszystkie lampy np na 10. ms. Czy to przedłuży trwałość lamp czy tez nie bedzie miało na to wpływu.
zybi