Witam,
Czy ktoś zabiera się za składanie tego zestawu? Pierwsza część (przetwornik A/C) jest zbudowany o programowalny układ ale nie znalazłem sposobu jego zdobycia (w wersji zaprogramowanej). Autor pisze, żeby kontaktować się z AVT w tej sprawie, a AVT pisze, żeby kontaktować się z autorem.
Bez tego układu i ciężkiego do załatwienia sterownika kwarcu (układ Philipsa), złożenie tego zestawu nie jest możliwe. Jaki jest więc sens publikowania tego typu układów?
Chętnie bym to złożył ale tym razem jest raczej niemożliwe. Żeby było ciekawiej, sklep AVT sprzedaje płytki do tego zestawu.
Marek
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKit AVT-912 cyfrowy system audio
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Re: Kit AVT-912 cyfrowy system audio
nie do końca tak.... Jeżeli sa chetni na ten przetwornik i moga zdobyć zasdnicze elemety, czyli układy firmy Wavefront i ew. rezonator 11.2896MHz, to problemy przedstawione w tym poście sa drugorzedne i mozna je bez wiekszego problemu rozwiazać albo przez zaprogramowanie układu, albo przez zastosowanie dodatkowego układu zegara zewnetrznego na dzielnikach TTL lub CMOS (dodatkowa płytka nawet na druku uniwesalnym).Witam,
Czy ktoś zabiera się za składanie tego zestawu? Pierwsza część (przetwornik A/C) jest zbudowany o programowalny układ ale nie znalazłem sposobu jego zdobycia (w wersji zaprogramowanej). Autor pisze, żeby kontaktować się z AVT w tej sprawie, a AVT pisze, żeby kontaktować się z autorem.
Bez tego układu i ciężkiego do załatwienia sterownika kwarcu (układ Philipsa), złożenie tego zestawu nie jest możliwe. Jaki jest więc sens publikowania tego typu układów?
Chętnie bym to złożył ale tym razem jest raczej niemożliwe. Żeby było ciekawiej, sklep AVT sprzedaje płytki do tego zestawu.
Marek
Dokładnie tak samo ma sie sprawa z oscylatorami ("sterownikami kwarcu").
Pytanie do mnie skierowane dotyczyło dostepnosci elementów i odpwiedź była taka jak mogła być - nie prowadzę firmy zaopatrzeniowej
Parę minut zajęło mi domyślenie się, że to akurat autor artykułu odpowiedział na mojego posta (dobrze zgaduję?).
Akurat ze zdobyciem układów Wavefront to nie ma problemu (w profusionplc). To samo dotyczy kwarcu (Wolumen?).
Może za mało wiem, ale wydawało mi się, że ten zaprogramowany układ jest dlatego zaprogramowany, bo inaczej płytka byłaby zbyt duża (chodzi o przetwornik A/C). Być może ten układ można czymś zastąpić, ale chyba nie posiadam tyle wiedzy by samodzielnie to zrobić.
Rozumiem, że oscylator można zastąpić jakimś układzikiem podczepionym na drutach ale nie będzie to estetyczne rozwiązanie. Zresztą ten układ można kupić w Polsce ale minimalne zamówienie jest 3000 sztuk. Akurat tyle przetworników nie jest mi potrzebne .
Ja zadałem te pytania w sklepie (o dostępność tych układów) i dostałem odpowiedź, że planują tylko mieć płytki - bez układów. Rozumiem, że autor artykułu nie jest firmą zaopatrzeniową ale jeśli układ jest publikowany w EP, to AVT nie powinno się wypinać na swoich czytelników, bo niestety takie coś jest traktowane jako brak szacunku wobec nich. Mam nadzieję, że się mylę w tej ocenie i że coś się tu zmieni.
PS: znam przynajmniej dwie osoby, które chciały to złożyć. Ciekawe ile płytek sprzedano i co robią ci co je kupili?
Marek
Akurat ze zdobyciem układów Wavefront to nie ma problemu (w profusionplc). To samo dotyczy kwarcu (Wolumen?).
Może za mało wiem, ale wydawało mi się, że ten zaprogramowany układ jest dlatego zaprogramowany, bo inaczej płytka byłaby zbyt duża (chodzi o przetwornik A/C). Być może ten układ można czymś zastąpić, ale chyba nie posiadam tyle wiedzy by samodzielnie to zrobić.
Rozumiem, że oscylator można zastąpić jakimś układzikiem podczepionym na drutach ale nie będzie to estetyczne rozwiązanie. Zresztą ten układ można kupić w Polsce ale minimalne zamówienie jest 3000 sztuk. Akurat tyle przetworników nie jest mi potrzebne .
Ja zadałem te pytania w sklepie (o dostępność tych układów) i dostałem odpowiedź, że planują tylko mieć płytki - bez układów. Rozumiem, że autor artykułu nie jest firmą zaopatrzeniową ale jeśli układ jest publikowany w EP, to AVT nie powinno się wypinać na swoich czytelników, bo niestety takie coś jest traktowane jako brak szacunku wobec nich. Mam nadzieję, że się mylę w tej ocenie i że coś się tu zmieni.
PS: znam przynajmniej dwie osoby, które chciały to złożyć. Ciekawe ile płytek sprzedano i co robią ci co je kupili?
Marek
1. Układ z którym sa problemy (zaopatrzeniowe) jest generatorem sygnału wordclock. jesto sygnał zagarowy o częstotliwości równej częstotliwości próbkowania i wypełnieniu 50%.Parę minut zajęło mi domyślenie się, że to akurat autor artykułu odpowiedział na mojego posta (dobrze zgaduję?).
2. Generator wordclocka może generować 2 czestotliwości Fs: 44.1kHz i 48 kHz przez podział przez 256 dwu czestotliwości generowanych przez oscylatory kwarcowe.
3.istnieje mozliwość podłączenia zewnetrznego wordclocka o czestotliwości Fs
co z tego wynika?
Mozna zaprojektowac i wykonac układ generujacy np. 48kHz z oscylatorem 12,288MHz. Czestotliwosć te trzeba podzielić przez 128 (licznik binarny) i przez 2 przez przerzutnik i otrzymamy Fs=48khz i wypełnienie 50%. Oscylator na przykład na układzie 74HC04.
według moje oceny warto ten przetwornik zrobić. Ma dobre parametry co potwierdzaja publikowane pomiary. Nie sadze zeby ktokolwiek chaciał sie wypinac na czytelnikow a na pewno nie ja. Byc moze problemy zaopatrzeniowe wynikaja z malego zainteresowania. Jezeli bedzie wiecej chetnych to postaramy sie jakos ten problem rozwiazac na przyklad przez zaprojektowanie dodatkowej plytki z ukladem wordclocka na bardziej dostepnych elementach.Rozumiem, że oscylator można zastąpić jakimś układzikiem podczepionym na drutach ale nie będzie to estetyczne rozwiązanie. Zresztą ten układ można kupić w Polsce ale minimalne zamówienie jest 3000 sztuk. Akurat tyle przetworników nie jest mi potrzebne .
Marek
Nigdy nie sugerowałem, że autor wypina się się czytelników. Ale jeśli pomyślimy o AVT, to odpowiedź nie jest już taka jednoznaczna .Nie sadze zeby ktokolwiek chaciał sie wypinac na czytelnikow a na pewno nie ja. Byc moze problemy zaopatrzeniowe wynikaja z malego zainteresowania. Jezeli bedzie wiecej chetnych to postaramy sie jakos ten problem rozwiazac na przyklad przez zaprojektowanie dodatkowej plytki z ukladem wordclocka na bardziej dostepnych elementach.
Problem z tym zestawem jest taki, że nie jest prosto go złożyć. Po pierwsze, trzeba mieć dość dużą wiedzę na temat cyfrowych urządzeń (nic dziwnego). Po drugie, trzeba mieć tyle zapału, by zdobyć trudno dostępne układy (a nawet w ogóle niedostępne). Po trzecie, trzeba umieć zastąpić część układu, której nie można zbudować (z powodu braku układu), innym, dodatkowym układem.
Poza tym, budowa tego układu jest na granicy opłacalności, bo można kupić podobne, firmowe urządzenia w cenie niewiele większej niż koszt złożenia tego zestawu. Tu raczej trzeba liczyć na przyjemność i satysfakcję z samodzielnie zbudowanego urządzenia niż na oszczędność.
Dlatego uważam, że AVT powinno pomóc w załatwieniu tych dwóch układów.
PS: gdybym kupił ten pierwszy programowalny układ (można kupić go np. w TME), to czy można liczyć na jego zaprogramowanie (przez AVT albo autora)? Akurat z tym nie mam żadnego doświadczenia i tu pomoc by się bardzo przydała. I chyba wstawienie układu, z który zestaw został zaprojektowany jest lepsze niż wstawianie jakiś dodatkowych płytek.
Marek