Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięEfekt dyskotekowy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam ostatnio widzialem w moim sklepie elektronicznym fajna rzecz : kula w srodku byl taki efekt jakby cos ala pioruny sie jarzyły.To jest efekt stosowany na dyskoteki.Czy ktos wie jak sie to cos nazywa? czy idze wykonac cos takiego samemu?jesli tak to prosze o linki lub info z gory dziekuje
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- trafo od telewizora (którego nie mogę znaleźć)
- IRF 840 (mam na pęczki)
- NE555 (i tych też)
- żarówka (mam 200W)
- uziemienie (podepnę do kaloryfera i po sprawie )
- jak chcesz to podeślę pdf'a(można rozprowadzać za FRIKO) albo sobie wygooglasz. W Internecie są setki takich projetków. Albo zajrzyj www.edw.com.pl
Na dole jest taki temat: Cewka zapłonowa w akcji
- IRF 840 (mam na pęczki)
- NE555 (i tych też)
- żarówka (mam 200W)
- uziemienie (podepnę do kaloryfera i po sprawie )
- jak chcesz to podeślę pdf'a(można rozprowadzać za FRIKO) albo sobie wygooglasz. W Internecie są setki takich projetków. Albo zajrzyj www.edw.com.pl
Na dole jest taki temat: Cewka zapłonowa w akcji
Albo wpisz sobie www.sklep.avt.com.pl i "lampa Plazmowa" tam wyszuka Ci ten projekt i pdf'a do pobrania
Możesz nawet płytkę kupic
Zarówka czy to 10W czy 1000W to bez znaczenia, żeby tylko banka miała odpowiedni rozmiar im większa tym lepsza ale ciężej uzyskać długie łuki dlatego przydałby się własnie jakiś gaz.
Możesz nawet płytkę kupic
Zarówka czy to 10W czy 1000W to bez znaczenia, żeby tylko banka miała odpowiedni rozmiar im większa tym lepsza ale ciężej uzyskać długie łuki dlatego przydałby się własnie jakiś gaz.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
No to ja właśnie mówię że:
Wyładowania w azocie są ładniejsze niż w argonie. A jeszcze lepiej w mieszance helowo-azotowej. Tak się robi w tych fabrycznych lampkach. W większych zarówkach dają gaz dlatego, że istnieje implozjaA ponieważ mam pod ręką chemika, to mogę powiedzieć, że w małych żarówkach(0-40W) jest próżnia, a w większych azot, rzadziej argon, bo droższy.