Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Odczyt płyt CD/DVD

gavi
-
-
Kontaktowanie:
Odczyt płyt CD/DVD

Postautor: gavi » 13 sty 2006, o 16:08

Witam
Swojego czasu zastanowiło mnie pewne zjawisko. Mianowicie płyty CD nagrywane w nagrywarkach LG znakomicie się odczytywały w napędach tejże firmy (niekoniecznie nagrywarkach), natomiast włożone do LiteOn-a czytały się już znacznie gorzej ( dłuższy czas odczytu itp). Działało to zresztą w obie strony - nagrywane w LiteOn-ie gorzej współpracowały z napędami LG, tak że nie mozna było powioedzieć że jeden typ ma np gorszą korekcję a drugi lepszą. Potwierdzeniem tych faktów były testy przeprowadzone przy pomocy programu informacyjnego zawartego w Nero.
Zjawisko to dawło się zauważyć na płytach gorszej jakości , gdzie występowały niewielkie błędy.
Niestety nie udało mi się wyjaśnić przyczyn takich efektów , nie znalazłem nigdzie też materiałów dotyczących różnic w pracy poszczególnych napędów, ani opisanych zasad działania poszczególnych algorytmów korekcji.
Temat wrócił dwa dni temu. Dostałem do ręki płytę Esperanzy (tym razem DVD) . Płyta ta pół roku temu sprawna przestała się ostatnio czytać.
W napedach NEC (nagrywarki 3520 i 3540) nie jest w ogóle widoczna. Toshiba coś tam widzi ale niewiele i nie za każdym razem Po przepuszczeniu przez program do odzyskiwania zawartości CD i DVD udało się odzyskać tylko drzewo głównego katalogu i parę drobnych plików ( łącznie chyba ok 9 mega na parę giga zawartości pierwotnej).
Ta sama płyta w napędzie LiteON ( z elektroniką i mechaniką Sanyo) dała się odczytać i całkowicie skopiować . Mam dwa pytania :
1. Czy ktoś zauważył podobne lub inne zjawiska świadczące o tym że zapis zależy od urządzenia zapisującego ? (Oczywiście nie chodzi oto ,że zużyty napęd będzie źle zapisywał :) ).
2. Na czym może polegać ta zależność ?

trryt
-
-

Postautor: trryt » 13 sty 2006, o 17:48

Mogę tylko napisać skąd to wynika --> z ceny!!!
To że nagrywarka teraz kosztuje około 100zł a płyta poniżej 1 zł, nie wynika tylko z tego że producenci w jakiś genialny sposób rozinęli technologię, czy z masowej produkcji, oni po prostu maksymalnie tną koszty i produkują coraz bardziej badziewne rzeczy. Popatrz sobie na jakąś starą płytę tłoczoną pod światło - lustro, a na takie CD-R za 0,50zł - prawie przeźroczyste. Jedyna rada kupować drogie płytki, a jak się coś ważnego zapisuje to i tak to sprawdzać co pół roku czy jescze coś jest na płytce czy już wyparowało.

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 16 sty 2006, o 15:00

no i się zdodzę z trryt'em
przykład: rok temu zrobiłem test. Kupiłem 3 płyty CD-R PLATINUM(po 5 zł), 3 płyty za 2 zł i 3 płyty za 50 gr. Na wszystkie nagrałem jeden plik AVI i to z prędkością 8x bo się mniej nie dało.
Wyniki po 11 miesiącach: na Platynkach film jest
Na tych po 2 zł też wszystko jest
Na tych po 50 gr nic nie było, bo warstwa aluminium zaczęła odłazić po dotknięciu palcem...

to chyba o czymś swiadczy, nieprawdaż?

gavi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gavi » 16 sty 2006, o 15:15

Sorry ale myślałem raczej o analizie technicznej a nie ekonomicznej.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”