Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pytanie odnośnie skrzyni głośnikowej.. POMOCY!!!!!

michalxb
-
-
Kontaktowanie:
Pytanie odnośnie skrzyni głośnikowej.. POMOCY!!!!!

Postautor: michalxb » 12 sty 2006, o 21:41

Witam!
Buduję sobie głośniczek (kolumny podłogowe) dosyć spore i mam nadziej ładnie brzmiace
I mam pytanie odnośnie skrzyni.
Jeżeli w specyfikacji jest napisane że głośnik do obudowy 25L to czy jeżeli dam więcej to czy dźwięk się zmieni?? (głębszy bas czy co i jak??)

Bo problem polega na tym że do takiego rozwiązania trzeba by było zrobić w obudowie osobną komorę basową (sporo pracy i kosztów a to moje pierwsze dziaąłnia w tej dziedzinie i nie chce utopić kaski)

Kofiguracja bedzie taka:
wysokotonowy
sredniotonowy
nisko
nisko

I teraz mam dwa projekty albo robię kolumnę gdzie w srodku jest tylko pare usztywnien albo robie kolumne z osobną komorą na basy.

Co lepsze??

Pozdrawiam.
Michał M.

trryt
-
-

Postautor: trryt » 13 sty 2006, o 01:40

No jasne że się zmieni! Budowanie kolumn (bo głośniki to raczej w domu ciężko zrobić) to barrrrrrrrrrrrdzo złożony temat. W EP była seria artykułów która trwała chyba ze dwa lata - nie czytałem bo prawie nic nie rozumiałem ;) Jeżeli to twoje pierwsze kolumny to nie kombinuj tylko buduj według sprawdzonego przepisu.
A lepsze powinno być z osobną komorą na basy, tak przynajmnirj widziałem w paru porządnych kolumnach. To tak trochę jak byś miał w tej kolumnie taki jakby subwoofer. Myśle że głównie chodzi o to żeby basowe "nie przeszkadzały" średniotonowemu, no i każdy głośnik ma swoją objętość dla której gra najlepiej i ta dla basowych i średniotonowego raczej nie będą takie same więc lepiej je dać w osobne komory.

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Re: Pytanie odnośnie skrzyni głośnikowej.. POMOCY!!!!!

Postautor: marecki » 13 sty 2006, o 15:28

...albo robię kolumnę gdzie w srodku jest tylko pare usztywnien...
BŁĄD !!!
...albo robie kolumne z osobną komorą na basy.
I to jest włąściwa droga...
Nie mogą w jednej komorze znajdować się głośniki niskotonowy i średniotonowy. Ten pierwszy swoim działanie podbarwiałby pracę grugiego. Zawsze głośnik średniotonowy powinien pracować w oddzielnej komorze...

Zastosowanie głośnika w komorze większej niż podają parametry Thiel'a Small'a w stopniu minimalnym zmniejszy jego efektywność w zakresie dolnego pasma co raczej nie jest zjawiskiem szkodliwym... przeciwnie zastosowanie głośnika w obudowie mniejszej niż teoretyczna spowoduje wystąpienie podbić (podbarwień) w dolnym zakresie częstotliwości jego pracy (tzw. dudnień)...

Kłania się znakomity program WinISD do symulacji i projektowania obudów głośnikowych. Tam na ekranie monitore możesz zobaczyć jak zagra ci kolumna z danymi głośnikami a po kilku kliknięciach myszką zobaczysz co się dzieje jak Twoja paczka jest za duża albo za mała...

Budowa kolumny z osobną komorą basową jest o wiele prostrza od kilku usztywnień dobrze zamocowanych wewnątrz...

[ Dodano: 13-01-2006, 16:29 ]
Bo problem polega na tym że do takiego rozwiązania trzeba by było zrobić w obudowie osobną komorę basową (sporo pracy i kosztów)...
Odzielna komora basowa w kolumnie to zwykła przegroda umiejscowiona np. w 1/4 wysokości kolumny od góry...
Takie trudne i kosztowne? :lol:
Załączniki
scan.jpg

michalxb
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: michalxb » 16 sty 2006, o 17:37

No dzięki,
faktycznie nie wiele kosztów i roboty:-)

Pobawię się trochę tym progrtamem zobaczę czy coś (choćby cokolwiek) zrozumiem :-).

Pozdrawiam i dzięki.

Michał M.

[ Dodano: 17-01-2006, 16:58 ]
Mam jeszcze jedno pytanie:

czy jest sens robienia przegrody jeżeli mam i głośnik średniotonowy i wysokotonowy w zamkniętym koszu?? Tylko niskotonowe mam w otwartym ale one chyba wzajemnie się nie bedą zakłócały

Pozrawiam.
Michał M.

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 21 sty 2006, o 05:39

czy jest sens robienia przegrody jeżeli mam i głośnik średniotonowy i wysokotonowy w zamkniętym koszu??
W takim przypadku przegroda jest zbędna.

Masz w załączniku fajną lekturę - powinna Ci trochę pomóc...
Załączniki
ebook-glosniki-1.0.rar
(863.66KiB)Pobrany 652 razy

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 14 lut 2006, o 19:37

mam już pare konstrukcji za sobą... Zadam Ci pare pytań, które pozwolą mi pomóc Tobie
1. Jakiej średnicy używasz niskotonowych?(jeśli poniżej 20cm to moim zdaniem dość zbędny będzie głośnik średniotonowy. Głośniki o średnicy 16,5 (alphard) 18cm(stx) mają pasmo przenoszenia do 4000Hz. Radziłbym zamiast średniotonowego zastosować droższy wysokotonowy.(gdwk koszt ok 40zł) Do tego dochodzi jeszcze zwrotnica. Gwarantuje, że wydasz o wiele więcej kasy na zwrotnicę 3-way. To chyba tyle czekam na odpowiedzi.
2. Mniej więcej jakich wymiarów chcesz kolumnę?

Zamieszczam moje kolumny, żebym nie był gołosłowny
Załączniki
060101_102429.jpg
kol3.jpg

michalxb
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: michalxb » 25 lut 2006, o 15:15

Jakiś czas mniem nie było:-)
Kolumny zrobione, grają ładnie, bardzo łądnie(jak na pierwszą konstrukcję)
Ale muszę wymienić średniotonowy głośnik bo ten co teraz siedzi w kolunie daje lekko metaliczny pogłos:/ ale to 12cm jest także standart:-)

Za jakiś czas umieszczę to w dzile DIY:-) pochwalę się.
a odnośnie tego pytania to dla formalności dodam dwa głośniki 20 cm 80W podłączone szeregowo.

Pozdrawiam.
Michał M.

[ Dodano: 25-02-2006, 14:17 ]
mam pytanko do kapsla85.
Jak zroibłe takie łądne skrzynki??
u mnie widać łączenia płyt:/ niewiem jak to ominąć.

Jeszcze raz pozdrawiam.
Michał M.

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 14 mar 2006, o 21:39

Przede wszystkim musisz równo skręcić płyty...Jednak nie obejdzie się bez papieru ściernego... trochę miałem z tym zabawy. A wszelkie zagłębienia wypełnić radzę szpachlą do drewna

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”