Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Instalowanie Windows 9x po instalacji Windows XP

petersz
-
-

Postautor: petersz » 11 sty 2006, o 18:17

...z boot menu BIOSA wybieraj który chcesz aktualnie uruchomić.
Nie jestem pewien, czy dało by się to tak łatwo zrobić - chodzi mi o MBRy... Ja mam systemy na osobnych partycjach (dysk 40GB), a który mam uruchomić wybieram sobię w menu, które tworzy Windows XP i z którym jest taki problem po instalacji 98 ;).
...nie chciałem robić syfu na dysku kilkoma systemami
Jakoś nie mam z tym problemów przy obecnej konfiguracji, a wręcz przeciwnie, bo mogę grzebać w danym systemie z innego, dzięki czemu mogę zrobić wszystko z plikami... :D

Pozdr.

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 11 sty 2006, o 18:22

Ja to robiłem tak : na głównym dysku mam zainstalowany XP. Na czas instalacji systemu na drugim dysku odpinam pierwszy (więc na drugim instaluje się "nomalnie"). Potem podłaczam pierwszy (są podłaczone dwa) a w biosie ustawiam, zeby domyślnie startował z pierwszego. Jak chciałem uruchomić drugi wciskam F11 (w zaleznosci od płyty moze być inny) i wybieram (tylko na dane uruchomienie) dysk drugi. Obydwa dyski są widoczne z każdego systemu i można dowolnie mieszać w plikach.

krzyzowiec1410
-
-
Kontaktowanie:

Co robie?!

Postautor: krzyzowiec1410 » 11 sty 2006, o 21:51

Nie wiem co bym zrobił bo nie spotkałem się z takim problemem! Ogólnie jeżeli ktoś ma w miarę nowy komp to ciężko mu zainstalowac win98 który nie widzi dysków jeżeli sie nie mylę powyżej 40 GB!

petersz
-
-

Postautor: petersz » 12 sty 2006, o 16:12

Nie wiem co bym zrobił bo nie spotkałem się z takim problemem!
Prędzej, czy później napewno się z tym spodkasz, nie ma bata ;). Chyba, że go w ogóle nie używasz, ale to juz inna sprawa...
...ciężko mu zainstalowac win98 który nie widzi dysków jeżeli sie nie mylę powyżej 40 GB!
Dlatego też dla Win98 mam partycję 10GB :). Starcza... jak się gier nie instaluje 8).

Pozdr.

JDawid
-
-

Postautor: JDawid » 12 sty 2006, o 20:48

krzyzowiec1410, Ty chyba naprawdę zignorowałeś wszystko co było napisane wyżej Twojego posta, w którym piszesz że nie da się inaczej niż najpierw 98 a później XP!!??

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”