Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWybuchowa substancja... BOOM!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Hej! Czy ktoś ma przepis na "proch", który potrzebuje niewielkiej temperatury do odpalenia? Chciałem zawinąć go troszkę w folię aluminiową i żeby np. po mocnym rzuceniu takiej kuleczki proch wybuchnął lub się zapalił (nie musi być "wybuch") . Pewnie większość z forumowiczów bawiła się (lub bawi nadal ) w takie rzeczy... Pozdr.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2006, o 18:48 przez petersz, łącznie zmieniany 2 razy.
Heh . Ale to nie ba być samowybuchający proch (a jest coś takiego? ), tylko taki, który można łatwo odpalić - np. niewielką temperaturą, powstałą przy uderzeniu.Ehm... jasne że się bawiłem, ale było to daaawno temu. Chociaż bardziej specjalizowałem się w robieniu dymu niż samowybuchającego prochu.
P.S.
Coś się z ankietą stało i mam pytanko, czy może jakiś moderator czy admin to naprawić? Bo ja chyba nie mogę tego zrobić niestety...
Wszelkie substancje ławto (za)palne czy wybuchające to niebezpieczna sprawa Kiedyś na odpustach sprzedawali takie małe cuś ("pchełki" się nazywało) co rzucone o ziemię własnie wbuchało, ale jak to zrobić w domu to nie mam pojęcia. A jak to zrobić i nie wysadzić domu w powietrze tym bardziej Podobno nitroglicerynę jest stosunkowo łatwo uzyskać.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Proch to ja robiłem jeszcze nie tak dawno(z zachowaniem środków ostrożności)
Składniki:
-Węgiel drzewny drobno zmielony(może być cukier, ale za drogi )
-Saletra Azotowa bądź Potasowa - najlepiej drobno zmielony nawóz sztuczny, byleby miał jak najwięcej Azotanów
Proporcje: na oko chemika
Pochodzenie: nie zdradzę tej tajemnicy...
Składniki:
-Węgiel drzewny drobno zmielony(może być cukier, ale za drogi )
-Saletra Azotowa bądź Potasowa - najlepiej drobno zmielony nawóz sztuczny, byleby miał jak najwięcej Azotanów
Proporcje: na oko chemika
Pochodzenie: nie zdradzę tej tajemnicy...
Chyba znalazłem rozwiązanie powstalego problemu:
http://forum.pirotechnika.one.pl/
P.S. Ja nie zamknąłem tego tematu ale znalazłem za to odpowiednie forum na takie tematy i mam nadzieję, że "piromanom" się przyda
http://forum.pirotechnika.one.pl/
P.S. Ja nie zamknąłem tego tematu ale znalazłem za to odpowiednie forum na takie tematy i mam nadzieję, że "piromanom" się przyda