Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wybuchowa substancja... BOOM!

Bawiłem(am) lub bawię się w pirotechnika... ? :)

Tak
0
Brak głosów
Tak
4
100%
Nie
0
Brak głosów
Nie
0
Brak głosów

Liczba głosów: 4
petersz
-
-
Wybuchowa substancja... BOOM!

Postautor: petersz » 11 sty 2006, o 18:39

Hej! Czy ktoś ma przepis na "proch", który potrzebuje niewielkiej temperatury do odpalenia? :D Chciałem zawinąć go troszkę w folię aluminiową i żeby np. po mocnym rzuceniu takiej kuleczki proch wybuchnął lub się zapalił (nie musi być "wybuch") :twisted:. Pewnie większość z forumowiczów bawiła się (lub bawi nadal ;)) w takie rzeczy... Pozdr.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2006, o 18:48 przez petersz, łącznie zmieniany 2 razy.

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 11 sty 2006, o 18:46

Ehm... jasne że się bawiłem, ale było to daaawno temu. Chociaż bardziej specjalizowałem się w robieniu dymu niż samowybuchającego prochu.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 11 sty 2006, o 18:52

Ehm... jasne że się bawiłem, ale było to daaawno temu. Chociaż bardziej specjalizowałem się w robieniu dymu niż samowybuchającego prochu.
Heh :). Ale to nie ba być samowybuchający proch (a jest coś takiego? :)), tylko taki, który można łatwo odpalić - np. niewielką temperaturą, powstałą przy uderzeniu.

P.S.
Coś się z ankietą stało i mam pytanko, czy może jakiś moderator czy admin to naprawić? :) Bo ja chyba nie mogę tego zrobić niestety...

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 11 sty 2006, o 19:07

Wszelkie substancje ławto (za)palne czy wybuchające to niebezpieczna sprawa :) Kiedyś na odpustach sprzedawali takie małe cuś ("pchełki" się nazywało) co rzucone o ziemię własnie wbuchało, ale jak to zrobić w domu to nie mam pojęcia. A jak to zrobić i nie wysadzić domu w powietrze tym bardziej ;) Podobno nitroglicerynę jest stosunkowo łatwo uzyskać.

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 11 sty 2006, o 19:08

Proch to ja robiłem jeszcze nie tak dawno(z zachowaniem środków ostrożności) :573:
Składniki:
-Węgiel drzewny drobno zmielony(może być cukier, ale za drogi :) )
-Saletra Azotowa bądź Potasowa - najlepiej drobno zmielony nawóz sztuczny, byleby miał jak najwięcej Azotanów :)

Proporcje: na oko chemika :)

Pochodzenie: nie zdradzę tej tajemnicy...

ROM
-
-

Postautor: ROM » 12 sty 2006, o 01:24

Podobno nitroglicerynę jest stosunkowo łatwo uzyskać.
Zmieszać nitro z gliceryną ? :D :D

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 26 sty 2006, o 13:26

Chyba znalazłem rozwiązanie powstalego problemu:
http://forum.pirotechnika.one.pl/

P.S. Ja nie zamknąłem tego tematu ale znalazłem za to odpowiednie forum na takie tematy i mam nadzieję, że "piromanom" się przyda :)

Wróć do „Nie(elektroniczny) Hyde Park”