Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięInstalowanie Windows 9x po instalacji Windows XP
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam! Chciałem sobie zainstalować Win 98se mając już XP, oczywiście 98SE na innej partycji. No i zainstalowałem... Uruchamiał się tylko 98SE. Boot.ini oryginalny po zainstalowaniu 98SE wyglądał następująco:
[Boot Loader]
timeout=30
Default=C:
[Operating Systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
C: ="Microsoft Windows 98"
Żadne zmiany w boot.ini nic nie dały. MBR popdczas instalacji 98SE został nadpisany przez 98SE (tak myślę), ale słyszałem że nie ma problemu gdy instaluje się najpierw 98 a poźniej XP, więc nadpisałem mbr poprzez konsolę odzyskiwania XP. Bez efektu. Więc sprawdziłem gdzie jest sektor rozruchowy poprzez konsolę odzyskiwania XP, był na C ale nadpisałem ten sektor rozruchowy. Zmieniłem też boot.ini tak żeby systemem domyślnym (default) był XP. No, to mam ekran wybory systemów, ale uruchamia sie tylko XP, a jak wybieram 98SE to mam komunikat że nie można odnaleść: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)BOOTSECT.DOS
Jak zrobić, żeby oba systemy działały po wyborze?
[ Dodano: 04-01-2006, 15:02 ]
[shadow=black][/shadow]NIKT NIE WIE JAK TO ZROBIĆ?!
[ Dodano: 05-01-2006, 10:58 ]
Wdząc brak zainteresowania (czy też wiedzy na ten temat ) przez około dobę, wziąłem sprawy w swoje ręce. No, więc jak to zrobić...?!
Jeżeli masz już zainstalowany XP na C i sysem plików NTFS to przekonwertuj na FAT32. Można zainstalować Win9x na innej partycji niż mamy XP, ale jak XP jest na C to C musi być FAT32, bo Win9x będzie miał sektor rozruchowy na C. Po zainstalowaniu Win9x po XP, XP się nie uruchomi ponieważ boot sector XP'ka jest nadpisany przez boot sector Win 9x. No, ale XP wciąż mamy:) Żeby oba Windosy się uruchamiały, boot sector musi być utworzony przez XP, więc trzeba będzie go naprawić. Dlatego nie ma problemu w przypadku odwrotnej kolejności instalacji. Ponadto stworzymy tzw. dual-boot, czyli nic innego jak możliwość uruchamiania dwóch Windowsów.
Przykłądy partycji i systemów plików który można użyć żeby stworzyć dual-boot.
Example 1:
Disk 0 C: Win9x FAT32 Primary (PC system partition)
Disk 0 D: XP/2K FAT32 Logical (both Windows can read both drives)
Example 2:
Disk 0 D: XP/2K NTFS Logical (XP/2K can read both. Win9x can't read D: )
Example 3:
Disk 0 C: XP/2K FAT32 Primary (PC system partition)
Disk 0 D: No Win FAT32 Logical (data shared by both Wins)
Disk 0 E: Win9x FAT32 Logical (both Windows can read all drives)
Example 4:
Disk 0 C: No Win FAT32 Primary (PC system partition)
Disk 0 E: XP/2K NTFS Logical (XP/2K can read all drives)
Disk 1 D: Win9x FAT32 Primary (Win9x can read only C: & D: )
Disk 1 F: No Win NTFS Logical (XP/2K data)
W moim przypadku to była sytuacja z przykładu 3, z tym że nie oznacza to że nie można mieć kolejnych partycji. Ja mam jeszcze F i G.
OK, robimy:
Trzeba wyposarzyć się dyskietkę startową 9x (www.bootdisk.com). Trzeba mieć plik btsect25.zip gdzie znajdują się pliki bootread.scr i BTSECT.BAT. Trzeba je dodać do dyskietki startowej. Ten drugi w oparciu o kilka innych plików DOS'owych (Debug.exe, Choice.com, Attrib.exe, Sys.com) tworzy boot sector dla Win9x, a włąściwie BOOTSECT.DOS. Na tej dyskietce muszą znaleźć się powyższe pliki DOS'owe: Debug.exe, Attrib.exe, Sys.com znajdują się na dyskietkach startowych Win9x, tylko nie zawsze bezpośrednio na dyskietce, mogą być np.: spakowane w pliku ebd.cab. Nie należy ich przenosić bezpośrednio na dyskietkę, mają być gdzie są. Z plikiem choice jest większy problem, napewno jest w folderze instalacyjnym Win9x, \WINDOWS\COMMAND\. Trzeba mięć jeszcze płytkę z XP bo trzeba będzie skorzystać z konsoli odzyskiwania. No to instalujemy Win9x na partycji innej niż na tej na któej jest Win XP, wybierając oczewiście inny katalog podczas instalacji. Uruchomić komputer z przygotowanej dyskietki startowej, będąc na A: \ uruchamiamy btsect.bat który tworzy BOOTSECT.DOS na C. Wszystko odbywa się krok po kroku, jest też dobra pomoc, która można zobaczyć sobie pod DOS'em. Może się zdarzyć, że w trakcie tworzenia BOOTSECT.DOS zostanie wyświetlony komunikat w stylu 'Incorrect DOS version', to oznacza, że mamy jakąś dziwną dyskietkę startową (gdy skopiowałem Debug.exe, Attrib.exe, Sys.com bezpośrednio na dyskietkę z jakiejś wersji DOS'a, a jednocześnie te pliki były w pliku ebd.cab to miałem taki komunikat). Właściewie pomimo komunikatów 'Done' czy 'Finished' w przypadku komunikatu 'Incorreck DOS version' BOOTSECT.DOS nie zostanie stworzony. Czyli dajemy 'T', kilka razy i gotowe. Na koncu dostajemy zapytania czy przywrócić oryginalny BOOTSECT i jest to zalecane jak został wyświetlony komunikat o złym DOS'ie. Teraz będzie uruchamiał się tylko Win9x, no to uruchamiamy Konsolę Odzyskiwania Windows XP i naprawiamy bootsector poleceniem FIXBOOT, następnie BOOTCFG /SCAN czyli sprawdzamy jakie są zainstalowane wersję Windosów na kompie, oczywiście Konsola Win XP wykrywa tylko XP No to piszemy BOOTCFG /REBUILD i w ten sposób dodamy XP'ka do ekranu wybory uruchamiania (jest to zmiana BOOT.INI). Konsola pyta się o identyfiaktor uruchamiania, czyli to co będziemy widzieć podczas ekranu wyboru, gdy konsola zapyta się o opcję uruchamiania można nic nie wpisać i wcisnąć enter.
BOOT.INI powinien wyglądać następująo wyglądać:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
C: \="Microsoft Windows 98"
Uwaga końcowa, po zainstalowaniu Win 9x boot sector jest nadpisywany przez Win9x, więc BOOTSECT.DOS istnieje i jest w porządku i uruchamia się tylko Win 9x. Więc zastanawiem się czy nie wystarczyłoby użyć tylko Konsoli Odzyskiwania!? No, ale jeśli tak to ogólnie to dobry sposób na odzyskanie BOOTSECT.DOS gdy się ma większe problemy.
[Boot Loader]
timeout=30
Default=C:
[Operating Systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
C: ="Microsoft Windows 98"
Żadne zmiany w boot.ini nic nie dały. MBR popdczas instalacji 98SE został nadpisany przez 98SE (tak myślę), ale słyszałem że nie ma problemu gdy instaluje się najpierw 98 a poźniej XP, więc nadpisałem mbr poprzez konsolę odzyskiwania XP. Bez efektu. Więc sprawdziłem gdzie jest sektor rozruchowy poprzez konsolę odzyskiwania XP, był na C ale nadpisałem ten sektor rozruchowy. Zmieniłem też boot.ini tak żeby systemem domyślnym (default) był XP. No, to mam ekran wybory systemów, ale uruchamia sie tylko XP, a jak wybieram 98SE to mam komunikat że nie można odnaleść: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)BOOTSECT.DOS
Jak zrobić, żeby oba systemy działały po wyborze?
[ Dodano: 04-01-2006, 15:02 ]
[shadow=black][/shadow]NIKT NIE WIE JAK TO ZROBIĆ?!
[ Dodano: 05-01-2006, 10:58 ]
Wdząc brak zainteresowania (czy też wiedzy na ten temat ) przez około dobę, wziąłem sprawy w swoje ręce. No, więc jak to zrobić...?!
Jeżeli masz już zainstalowany XP na C i sysem plików NTFS to przekonwertuj na FAT32. Można zainstalować Win9x na innej partycji niż mamy XP, ale jak XP jest na C to C musi być FAT32, bo Win9x będzie miał sektor rozruchowy na C. Po zainstalowaniu Win9x po XP, XP się nie uruchomi ponieważ boot sector XP'ka jest nadpisany przez boot sector Win 9x. No, ale XP wciąż mamy:) Żeby oba Windosy się uruchamiały, boot sector musi być utworzony przez XP, więc trzeba będzie go naprawić. Dlatego nie ma problemu w przypadku odwrotnej kolejności instalacji. Ponadto stworzymy tzw. dual-boot, czyli nic innego jak możliwość uruchamiania dwóch Windowsów.
Przykłądy partycji i systemów plików który można użyć żeby stworzyć dual-boot.
Example 1:
Disk 0 D: XP/2K FAT32 Logical (both Windows can read both drives)
Example 2:
Disk 0 D: XP/2K NTFS Logical (XP/2K can read both. Win9x can't read D: )
Example 3:
Disk 0 C: XP/2K FAT32 Primary (PC system partition)
Disk 0 D: No Win FAT32 Logical (data shared by both Wins)
Disk 0 E: Win9x FAT32 Logical (both Windows can read all drives)
Example 4:
Disk 0 C: No Win FAT32 Primary (PC system partition)
Disk 0 E: XP/2K NTFS Logical (XP/2K can read all drives)
Disk 1 D: Win9x FAT32 Primary (Win9x can read only C: & D: )
Disk 1 F: No Win NTFS Logical (XP/2K data)
W moim przypadku to była sytuacja z przykładu 3, z tym że nie oznacza to że nie można mieć kolejnych partycji. Ja mam jeszcze F i G.
OK, robimy:
Trzeba wyposarzyć się dyskietkę startową 9x (www.bootdisk.com). Trzeba mieć plik btsect25.zip gdzie znajdują się pliki bootread.scr i BTSECT.BAT. Trzeba je dodać do dyskietki startowej. Ten drugi w oparciu o kilka innych plików DOS'owych (Debug.exe, Choice.com, Attrib.exe, Sys.com) tworzy boot sector dla Win9x, a włąściwie BOOTSECT.DOS. Na tej dyskietce muszą znaleźć się powyższe pliki DOS'owe: Debug.exe, Attrib.exe, Sys.com znajdują się na dyskietkach startowych Win9x, tylko nie zawsze bezpośrednio na dyskietce, mogą być np.: spakowane w pliku ebd.cab. Nie należy ich przenosić bezpośrednio na dyskietkę, mają być gdzie są. Z plikiem choice jest większy problem, napewno jest w folderze instalacyjnym Win9x, \WINDOWS\COMMAND\. Trzeba mięć jeszcze płytkę z XP bo trzeba będzie skorzystać z konsoli odzyskiwania. No to instalujemy Win9x na partycji innej niż na tej na któej jest Win XP, wybierając oczewiście inny katalog podczas instalacji. Uruchomić komputer z przygotowanej dyskietki startowej, będąc na A: \ uruchamiamy btsect.bat który tworzy BOOTSECT.DOS na C. Wszystko odbywa się krok po kroku, jest też dobra pomoc, która można zobaczyć sobie pod DOS'em. Może się zdarzyć, że w trakcie tworzenia BOOTSECT.DOS zostanie wyświetlony komunikat w stylu 'Incorrect DOS version', to oznacza, że mamy jakąś dziwną dyskietkę startową (gdy skopiowałem Debug.exe, Attrib.exe, Sys.com bezpośrednio na dyskietkę z jakiejś wersji DOS'a, a jednocześnie te pliki były w pliku ebd.cab to miałem taki komunikat). Właściewie pomimo komunikatów 'Done' czy 'Finished' w przypadku komunikatu 'Incorreck DOS version' BOOTSECT.DOS nie zostanie stworzony. Czyli dajemy 'T', kilka razy i gotowe. Na koncu dostajemy zapytania czy przywrócić oryginalny BOOTSECT i jest to zalecane jak został wyświetlony komunikat o złym DOS'ie. Teraz będzie uruchamiał się tylko Win9x, no to uruchamiamy Konsolę Odzyskiwania Windows XP i naprawiamy bootsector poleceniem FIXBOOT, następnie BOOTCFG /SCAN czyli sprawdzamy jakie są zainstalowane wersję Windosów na kompie, oczywiście Konsola Win XP wykrywa tylko XP No to piszemy BOOTCFG /REBUILD i w ten sposób dodamy XP'ka do ekranu wybory uruchamiania (jest to zmiana BOOT.INI). Konsola pyta się o identyfiaktor uruchamiania, czyli to co będziemy widzieć podczas ekranu wyboru, gdy konsola zapyta się o opcję uruchamiania można nic nie wpisać i wcisnąć enter.
BOOT.INI powinien wyglądać następująo wyglądać:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
C: \="Microsoft Windows 98"
Uwaga końcowa, po zainstalowaniu Win 9x boot sector jest nadpisywany przez Win9x, więc BOOTSECT.DOS istnieje i jest w porządku i uruchamia się tylko Win 9x. Więc zastanawiem się czy nie wystarczyłoby użyć tylko Konsoli Odzyskiwania!? No, ale jeśli tak to ogólnie to dobry sposób na odzyskanie BOOTSECT.DOS gdy się ma większe problemy.
- Załączniki
-
- CHOICE.zip
- (2.97KiB)Pobrany 192 razy
-
- btsect25.zip
- (5.98KiB)Pobrany 184 razy
Ostatnio zmieniony 7 sty 2006, o 12:38 przez JDawid, łącznie zmieniany 1 raz.
O! Też z czymś takim się męczyłem, bo miałem Linux'a, 2x Win Xp i Win 98... 98 padł i musiałem reinstalkę zrobić... oczywiście po tym zabiegu tylko 98 się uruchamiał . Kombinowałem z konsolą odzyskiwania, ale nic to nie dało - w sumie czego można było się spodziewać po produkcie microsoftu . Naprawiłem więc jednegoXPka, to pojawiło się menu z wyborem 3 Wind. Został jeszcze Linux, ale GRUBa można łatwo wskrzesić z płytki instalacyjnej...
Teraz mam nadzieję, nie będę musiał reinstalować XP, tylko zrobię, jak proponujesz .
Pozdr.
Teraz mam nadzieję, nie będę musiał reinstalować XP, tylko zrobię, jak proponujesz .
Pozdr.
Linux?? :|
To co opisałem dotyczy Windowsów... Przygotowana dyskietka startowa z plikami w załącznikach do tego posta naprawia, względnie tworzy BOOTSECT.DOS w oparciu o którego uruchamia się win9x, więc nie wiem jak to będzie z Linuxem.
-
- -
- Kontaktowanie:
A ja instaluje na odwrot - tak z przekory.
Btw. jesli juz masz linuxa, to olej windowe loadery i botuj systemy z lilo / gruba. Tylko zainstaluj ten loader na partycji linuxowej, a nie w MBR. Po jakis zmianach (reinstalacja ktorejs windy) wystarczy zmienic partycje botujaca na ta z linem, i wsio gra.
Btw. jesli juz masz linuxa, to olej windowe loadery i botuj systemy z lilo / gruba. Tylko zainstaluj ten loader na partycji linuxowej, a nie w MBR. Po jakis zmianach (reinstalacja ktorejs windy) wystarczy zmienic partycje botujaca na ta z linem, i wsio gra.
No tak mi wszyscy mówili, że tak trzeba bo inaczej się nie da... no a jak widać się da. Najpierw Win9x a później XP to niech sobie instalują Ci, którzy nie wiedzą co to jest MBR, itp... Poza tym petersz ma rację, trzebaby całego XP od początku albo z Ghost'a, ale po co sobie zadawać roboty, wystarczy się dowiedzieć.Bo najpierw instalujesz Win 98 a potem Xp-ek nigdy na odwrót
A właśnie JDawidzie, ten pomysł jak odzyskać XPki po instalacji 98 to sam na niego wpadłeś? Ja od dawna z tym miałem problem, kombinowałem z konsolą odzyskiwania, ale ona najwyżej popsuła doszczętnie MBRa, tak że nawet 98 nie mogłem odpalić (komenda bodajże FIXMBR), nie wykrywała 2 z 3 windowsów , więc no comment... W necie też nic nie znalazłem na ten temat... Zastanawia mnie jeszcze takie coś - kiedyś zmieniłem płytę główną, oczywiście nie trudno się domyślić, że żaden windows nie odpalił - przy uruchamianiu Linux spytał tylko czy usunąć starą konfigurację i czy nową zainstalować, wszystko było jak przed tem. Dlaczego więc Windows, za którego się płaci (więc na zdrowy rozsądek więcej się wymaga niż od darmowego Linux'a) jest taki badziewny...
hmm
W moim przypadku było tak, że mając XP zainstalowałem 98se, uruchamiał się tylko 98se, kiedy z konsoli odzyskiwania XP uzyłem komendy fixmbr, to uruchamiał się tylko XP. Różnica w działaniu komend fixboot i fixmbr jest taka, że fixboot (tu cytuję konsole odzyskiwania XP) zapisuje nowy sektor rozruchowy na partycji systemowej, a fixmbr (też cytuje) naprawia główny rekord rozruchowy partycji rozruchowej. Czyli fixmbr faktycznie nadpisuje/tworzy mowy rekord rozruchowy dla tylko XP, a fixboot dodaje do rekordu sektor rozruchowy XP. Także po zainstalowaniu 98 w rekordzie jest tylko sektor 98, więc trzeba poprzez fixboot dodać do rekordu sektor XP. Myslę, że po zainstalowaniu 98, gdy mamy już XP wystarczy użyć fixboot (myślę że nie trzeba używać dyskietki startowej opisanej w pierwszym poście, o czy napisałem w uwagach końcowych). Ja z rozpędu użyłem fixmbr i fixboot, więc musiałem poprzez tą dyskietkę naprawić rekord 98 (BOOTSECT.DOS), uruchamiał się wówczas tylko 98, a później dodać sektror XP poprzez fixboot. Hmm, po użyciu fixmbr gdy i modyfiakacjach w BOOT.INI żeby mieć ekran wyboru systemów, jak próbowałem uruchomić 98, to pojawiała się uwaga, że brakuje multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\BOOTSECT.DOS więc fixmbr napewno nadpisuje cały rekord także dlatego konsola jak to mówisz 'doszczętnie posuła cały rekord' (MBR).
Co do drugiej części Twojego posta; myślę, że gdyby nie błędy czy też zamierzony działania Microsoftu i problemy z nimi związane nie byłoby doświadczeń na bazie których w Linuxie już nie ma takich 'zjawisk'.
Nie wpadłem na to sam, poszperałem po necie...
Co do drugiej części Twojego posta; myślę, że gdyby nie błędy czy też zamierzony działania Microsoftu i problemy z nimi związane nie byłoby doświadczeń na bazie których w Linuxie już nie ma takich 'zjawisk'.
Nie wpadłem na to sam, poszperałem po necie...
Heh, to pewnie najpierw wziąłem 'fixmbr' i to mi wszystko zrujnowało... Nie pamiętam czy próbowałem samo 'fixboot' i czy to działało - przy najbliższej okazji tak właśnie zrobię. To po tym zabiegu wystarczy jeszcze dodać do boot.ini Windows'a XP, żeby wszystko było OK? Pamiętam też, że 'bootcfg' jak sie nim "bawiłem", to nie zrobił menu .
Komenda konsoli odzyskiwania XP bootcfg /scan skanuje dysk w poszukiwaniu zainstalowanych Windowsów, ale w sumie wykrywa tylko XP. Komenda bootcfg /rebuild dodaje wykrytego Windowsa XP do ekranu wyboru... tak faktycznie komenda bootcfg /rebuild nie robią nic innego jak tylko zmieniają plik BOOT.INI. Mamy też później zapytanie o identyfiaktor uruchamiania, czyli to jak na ekranie wyboru będziemy widzieć 'link' do XP. Proponuje jak będziesz w konsoli odzyskiwania wpisz /? lub help, a jak chcesz miec pomoc do konkretnej komendy to komenda /? lub help komenda Pozdrawiam
-
- -
- Kontaktowanie:
Nic prostszego!
Nie ma się tu co rozwodzić bo najprzeróżniejsze kombinacje nic nie dadza po prostu instaluje się najpierw win 98 póżniej XP i nie ma problemu! Nc innego nie pomoże!
No właśnie... Czasem trzeba się poświęcić i zainstalować 98, bo to "mniejsze zło" .No to może VirtualPC z zainstalowanym win98? Chociaż wydajność takiego rozwiązania może być niska.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2006, o 18:08 przez petersz, łącznie zmieniany 1 raz.