Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięObudowa i ząbek...
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Hej! Mam taki oto problem: gdy się montuje potencjometr na płycie czołowej, to robi się jeszcze otworek na taki ząbek, który ma utrzymywać pokrętełko w jednym miejscu... Tak też bym zrobił, gdyby nie fakt, że gałki na potencjometry, które kupiłem, nie zasłaniają tego ząbka , a chcę, aby całość wyglądała estetycnie. Co Wy w takich sytuacjach robicie, jak to wszystko montujecie, żeby było OK? Pozdr...
Usunąłem bez problrmu ząbek , po wkręceniu okazało się, że nakładka nie dochodzi do końca ! Wtedy nakręciłem najpierw nakrętkę, potem z drugiej strony drugą, i chociaż gałka dochodziła, to potencjometr łatwo było przekręcić. Wtedy nieco wkurzony wpadłem na pewien pomysł : obszlifowałem "dolną" nakrętkę grubym papierem ściernym, tak aby była całkiem płaska i miała chropowatą powierzchnię . Teraz wszystko powinno być OK. Pozdr.
Rozumiem, że przed tem wyrywasz jeszcze ząb . Bez tego chyba się nie da, jak miejsce na samą oś... Też mam zamiar wykonać ładną "etykietkę" w Corel'u, wydrukować, nakleić na obudowę z aluminiowej blachy, wywiercić i zmontować. Mam nadzieję, że wszystko ładnie wyjdzie, a potencjometry nie będą się przekręcały ...Ja zazwyczj naklejam etykietę na obudowę i wycinam w niej dziurę na samą oś potencjometru.
To chyba trzeba zastosować jeszcze podkładki, bo ząbek jest chyba dłuższy niż grubość płyty czołowej... Tylko że chciałem zrobić taką etykietkę na której byłoby wyznaczone gdzie wiercić mam otworki i dopiero po naklejeniu bym dziurki robił... Dlatego też nie mam jeszcze pomysłu, jak najpierw wywiercić precyzyjnie otwory, a potem dopiero nakleic etykietkę żeby wszystko się zgadzało...Wiercę pod niego dziurę w obudowie na wylot. Później tę dziurę zasłaniam etykietą...
Jak narazie montowałem wszystko w plastikowych obudowach. Miały one dość grube ścianki, więc nie było problemu z wystającym ząbkiem.To chyba trzeba zastosować jeszcze podkładki, bo ząbek jest chyba dłuższy niż grubość płyty czołowej... Tylko że chciałem zrobić taką etykietkę na której byłoby wyznaczone gdzie wiercić mam otworki i dopiero po naklejeniu bym dziurki robił... Dlatego też nie mam jeszcze pomysłu, jak najpierw wywiercić precyzyjnie otwory, a potem dopiero nakleic etykietkę żeby wszystko się zgadzało...
Jeśli chodzi o wiercenie otworów, to ja robię tak: naklejam na obudowę kartkę z odpowiednio rozmieszczonymi punktami, które należy przewiercić. Wiercę otwory. Robię ładną etykietę i wycinam w niej potrzebne dziury. Na końcu naklejam ją na obudowę i montuję elementy.
Napewno to będzie metalowa obudowa, bo ma to być wzmacniacz (mam nadzieję ). Plastikowa się raczej do takich celów nie nadaje... Najpierw wywiercę otwory na ośki i ząbki wg szablonu, zdejmę szablon i nakleję docelową etykietkę z wyciętymi już dziurkami na osie i diody... A jakiego papieru najlepiej użyć? Kredowy, samoprzylepny... ? Chciałem też jeszcze popryskać czymś etykietkę - jakiś spray bezbarwny - a może coś lepszego jest? Pozdr.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Eeee, tam
Ja robię dziurę na ząbek. Ten opis zabrzmi lamersko.
1. Mierzę linijką odległość między środkiem ośki a ząbkiem.
2. Taki rozstaw ustawiam na zmodyfikowanym cyrklu(zamiast rysika jest czubek zaostrzonego gwoździa).
3. Wbijam nóżkę cyrkla w środek otworu przeznaczonego na potencjometr
4. Zataczam kółko. Na obrzeżu tego kółka wypadnie ząbek.
5. Wiercę dziurę na oś i mniejszą na ząbek.
6. Na naklejce robię otwór tylko na oś
7. GOTOWE!!!
Ząbka nie wycinam, tylko odginam na zewnątrz. Jednak zazwyczaj wiercę dziurę. To tylko taki awaryjny środek zaradczy
Ja robię dziurę na ząbek. Ten opis zabrzmi lamersko.
1. Mierzę linijką odległość między środkiem ośki a ząbkiem.
2. Taki rozstaw ustawiam na zmodyfikowanym cyrklu(zamiast rysika jest czubek zaostrzonego gwoździa).
3. Wbijam nóżkę cyrkla w środek otworu przeznaczonego na potencjometr
4. Zataczam kółko. Na obrzeżu tego kółka wypadnie ząbek.
5. Wiercę dziurę na oś i mniejszą na ząbek.
6. Na naklejce robię otwór tylko na oś
7. GOTOWE!!!
Ząbka nie wycinam, tylko odginam na zewnątrz. Jednak zazwyczaj wiercę dziurę. To tylko taki awaryjny środek zaradczy