Nikon, nie bój się pytać, po to jest to forum
Ja też się dopiero uczę! W wieku 13 lat chyba nie da się wiedzieć za wiele!
Nie, nie zbudowałem tego, ale na 95,34% będzie działać
chciałeś łopatologicznie - sam sie o to prosiłeś!
MOC 3061 to scalony optoizolator. Wygląda jak układ scalony w wąskiej obudowie. Ma 6 nóżek. W nim jest dioda LED i fotoelement(reaguje na światło) przedzielone warstwą przezroczystego tworzywa o wytrzymałości na przebicie rzędu kilowoltów. Kiedy LED świeci, fotoelement przewodzi i to cała filozofia. Tyle, że te obwody są oddzielone
galwanicznie(nie stykają się elektrycznie w żadnym punkcie). Chciałem go tu wcisnąć, aby przekaźnik nie zakłócał pracy miernika.
Przekaźnik - elektromagnes, który przyciąga kotwiczkę ze stykiem. Ten styk przełącza prąd między kotwiczką i jednym stykiem albo drugim. Ważne, aby tu pracował przekaźnik o rezystancji cewki 400 omów albo więcej.(prawo Ohma). Takie są na 12V i obciążalności styków 10 A. Koszt: 2-4zł
Dioda 1N4148 - ona zabezpiecza delikatny fotoelement optoizolatora przed uszkodzeniem. Przy wyłączaniu cewki przekaźnika indukują się w niej prądy mogące uszkodzić MOC3061. Polaryzacja tych prądów jest przeciwna do kierunku przepływu przy załączeniu. I dlatego jest ta dioda -
zwiera ona w sobie te prądy Diodzie nic się nie stanie, a głowa będzie spokojna
Nie bój się, ja nie gryzę...połykam w całości
I nie narzekaj że zbyt łopatologicznie - sam chciałeś