Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięNorton Ghost
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam! Zastanawia mnie następująca sprawa... Mam partycję systemową z systemem plików NTFS, którą jak wiadomo DOS nie widzi, bo nie może. Ponadto odzyskując partycję z obrazu Norton Ghost nie formatuje jej najpierw, tylko nadpisuje pliki z obrazu na partycję (nadpisuje te które juz tam są o ile są, jak nie ma to kopiuje, ale nic nie robi z plikami które nie znajduja się w obrazie Ghosta, a są na dysku). Tak, więc odzyskiwanie systemu z obrazu bez formatowania nie ma sensu, bo zostają stare pliki (są że tak powiem 'osierocone', bo w nowym systemie nie ma do nich powiązań - mam tu na myśli np.: pliki jakiegoś programu, itp.). W każdym razie jak sformatować partycje NTFS przed kopiowaniem obrazu partycji na dysk?
Re: Norton Ghost
... Norton Ghost nie formatuje jej najpierw, tylko nadpisuje pliki z obrazu na partycję (nadpisuje te które juz tam są o ile są, jak nie ma to kopiuje, ale nic nie robi z plikami które nie znajduja się w obrazie Ghosta, a są na dysku). Tak, więc odzyskiwanie systemu z obrazu bez formatowania nie ma sensu, bo zostają stare pliki (są że tak powiem 'osierocone', bo w nowym systemie nie ma do nich powiązań ...
No takie stwierdzenia chyba nie są bardzo zasadne. Przecież przy formatowaniu dysku też nie kasuje się fizycznie wszyskich klastrów a jedynie nadpisywany MFT i reszta plików systemowych. Tak więc to ca nazywasz resztkami programów i tak zostaje na dysku - bez odnośnych wpisów w MFT jest to przypadkowy zbiór zer i jedynek rónie bez znaczenia jak same jedynki czy zera - no chyba że chodzi o odzyskanie tajnych danych np z Ministerstwa Kultury....
Przy programie Norton Ghost nadpisywany jest MFT i pozostałe pliki tak więc to co pozostaje po starym systemie jest takim samym śmietnikiem bez znaczenia.
Z tego co sie orientuję jedyna różnica pomiędzy odtwarzaniem z obrazu a formatowaniem jest fakt iż formatowanie kasuje też BootRecord a Norton Ghost nie. Tak więc jeśli sformatujesz dysk a masz jeszcze inne systemy na innych dyskach to stracisz do nich dostęp, przy wgraniu obrazu dysku nie powinno to Ci grozić
Re: Norton Ghost
Ale sprawdziłeś to w jaki sposób...?Tak, więc odzyskiwanie systemu z obrazu bez formatowania nie ma sensu, bo zostają stare pliki...
Jak już nie raz pisałem chłopakom (cholera znowu się powtarzam ) łapiąc np. wirysy czy mając zaśmiecony dysk systemowy zawsze odtwarzam partycje z Ghost'a i nie ma nigdy tych (tamtych) niechcianych plików....
...Norton System Works 2004 Profesional...
hmm
Właściwie to było tak, że folder Documents And Settings miałem na innej partycji a obraz partycji C nie zawierał tego folderu więc po przywróceniu systemu z obrazu (system ten miał ustawione żeby folder D&S znajdował się na innej partycji) Windows zalogował starego użytkownika z tej innej partycji i dlatego zostały stare ustawienia w nowym systemie... i też kilka wirusów... dlatego pomyślałem że zostają stare pliki na odzyskiwanej partycji.
Nie chodziło mi o kasowanie fizyczne wszyskich klastrów tak jak pisał Gavi.
Nie chodziło mi o kasowanie fizyczne wszyskich klastrów tak jak pisał Gavi.
No to przywrociles partycje systemowa, ale nieprzywrociles partycji z danymi... blad interpretacji otrzymanych wynikow
Chyba ze chodzilo Ci o loformat (i jego odmiany).... ten kasuje dokumentnie wszystko na dysku (tez jeszcze zaleznie od mutacji, oraz wybranych opcji).
No chyba jednak cos Ci sie pomylilo.... format nie narusza MBR, jedynie kasuje zawartosc partycji, gdzie czasem moga byc przechowywane (ukryte) loadery. Jesli jednak w ghoscie nie miales obrazu z tymi loaderami to tez stracisz dostep do 'innych' systemow.Z tego co sie orientuję jedyna różnica pomiędzy odtwarzaniem z obrazu a formatowaniem jest fakt iż formatowanie kasuje też BootRecord a Norton Ghost nie. Tak więc jeśli sformatujesz dysk a masz jeszcze inne systemy na innych dyskach to stracisz do nich dostęp, przy wgraniu obrazu dysku nie powinno to Ci grozić
Chyba ze chodzilo Ci o loformat (i jego odmiany).... ten kasuje dokumentnie wszystko na dysku (tez jeszcze zaleznie od mutacji, oraz wybranych opcji).