Witajcie
Mam przed soą kość pamięci SIMM 72 piny. Pytanie takie jak w tytule. Podobno one mają 32-bitowe adresowanie danych czy coś takiego... A czy jak chciałbym użyć tylko 2 czy 3 bitów adresowania(np. dla pamięci 1 MB przy adresowaniu 32 bit. Jakbym dał 2 bitowe to bym miał 64 KB, czyż nie?). Czy to jest możliwe? Mam tych pamiątek chyba z 10 i 1 chciałbym użyć do tego całego termometru z piekieł, o którym zapewne wszyscy na tym forum już słyszeli. Nawet po to, aby bajerancko wyglądało(no i dało się to obsługiwać), a jak się tam nie zastosuje, to chociaz będę wiedział, jak to się obsługuje. OCZYWIŚCIE Z BASCOMA . A może na wstępie mam to sobie wybić z głowy?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSIMM + AT90S2313 = użyteczny RAM (oczywiście z BASCOM-u)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Re: SIMM + AT90S2313 = użyteczny RAM (oczywiście z BASCOM-u)
To właśnie chcę Ci doradzić , choć nie jest to niemożliwe.Gdzies nawet się "nadziałem" w necie na projekt , w którym ATMega32 "baraszkowała" z SIMM-em.... A może na wstępie mam to sobie wybić z głowy?
Piotrek
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Problem z tymi pamięciami polega na tym , że są to pamięci dynamiczne , w których zapisane dane trzeba odświeżać .Bez odświeżania , dane w nich zapiasne "znikają".Także sposób adresowania , jest troszkę inny niż w pamięciach statycznych.Wydaje mi się(ale nie jestem pewien) , że taki at90s2313 całą "moc obliczeniową" musiał by zużyć na odświeżanie tej pamięci.Nie wspomnę już o dodatkowych peryferiach , potrzebnych do sprzężenia takiego malucha , z kartą SIMM.Itd, itp,... .A może da się ją zapisywać jednobitowo? Wtedy do dyspozycji by było 1/32 pamięci?
Czy to też mam wybić sobie z głowy?
Albo poszukać zestawu : płyta x86, procek x86, te moje pamięci i się bawić w peryferia?
Piotrek
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Pytanie : po co?
Dostosowanie AT90S2313 do współpracy z jakąkolwiek pamięcią DRAM, nie mówiąc już o
Dostosowanie AT90S2313 do współpracy z jakąkolwiek pamięcią DRAM, nie mówiąc już o
jest kompletnie nieuzasadniona ekonomicznie. Jak brakuje Ci pamięci w 90S2313 to weź ATMega128, dołącz zewnętrzny SRAM, Dataflash czy nawet twardy dysk. Dołączanie do malutkiego mikrokontrolera ogromnego systemy komputerowego tylko w celu skorzystania z pamięci SDRAM jest jak lot Airbusem A380 między Sosnowcem a Katowicami... Mikrokontroler z definicji jest jedynym (poważniejszym) układem scalonym w systemie i dokładanie kilkunastu (jeśli nie więcej) układów scalonych jest zaprzeczeniem jego podstawowej zalety, jaką jest "jednoukładowość".płyta x86, procek x86, te moje pamięci
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie: