Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Nie chodzi tak jak powinien!!!

Konrad17nd
-
-
Kontaktowanie:
Nie chodzi tak jak powinien!!!

Postautor: Konrad17nd » 28 gru 2005, o 19:14

Witam wszystkich! Mam do was pytanie. W moim systemie coś sie chrzani, nie wiem czy to jet wina systemu czy procka. Mianowicie system jest troche opóźniony tzn. wolno się włączają programy, a po za tym to wszystko jet ok. Moj system to WINDOWS XP PRO.
Za pomoc z góry dziękuje :)

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 28 gru 2005, o 22:42

Więc tak... na początek robisz 3 dyski... C: D: i E:

Dysk C: przeznaczony jest TYLKO na system i ma ok 5GB pojemności - system FAT 32/NTFS
Dysk D: przeznaczony jest TYLKO na TEMP, plik wymiany i tymczasowe pliki internetowe. Pojemność max 2GB system FAT 16 !!!
Dysk E: przeznaczony na programy i pozostałe dane. System FAT 32/NTFS

I to jest wzór - porządku na komputerze... dlaczego?

Dysk C: na którym jest tylko system raz zdefragmentowany pozostaje na tygodnie w dopuszczalnym porządku... nic go nie zaśmieca.System pracuje z pełną szybkością...
Na dysk D: przenosisz kat TEMP, plik wymiany i Temporay Internet Files... tam jest całe śmietnisko na którym może być bałagan który nie przeszkadza w poprawnej pracy systemowi.. Dlaczego archaiczny system plików FAT 16? W tym systemie operacje na plikach komputer przeprowadza wiele szybciej niż w systemach FAT32/NTFS.
No i na pozostałym dysku dane i programy także raz zdefragmentowane pozostają długo w należytym porządku...

Jeżeli kogoś temat bardziej zainteresi :) służę skanami z gazetki n/t temat...

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 28 gru 2005, o 22:54

Cos co mozna dodac do powyzszego, tak na szybko, to ustawienie swapu (pliku wymiany) na stala wartosc, najlepiej ok 2-2,5 razy wielkosc RAM.

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 28 gru 2005, o 23:04

szybka myśl: a czy nie jeszcze lepiej byłoby oddzielić zainstalowane programy od danych? Tak cz siak co jakiś czas (rzędu roku) trzeba dla higieny sformatować C i zainstalować wingroze od nowa. Jeśli programy są razem z danymi to wtedy zostaje śmietnik, a sformatowanie odpada - bo są dane. Czy też źle kombinuję?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 28 gru 2005, o 23:35

Dosc dobrze kombinujesz... :mrgreen:

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 29 gru 2005, o 06:18

Albo przynajmniej bez zmian struktur logicznych dysków jak najczęstsze czyszczenie śmieci, rejestru i defragmentowanie dysków - to podstawa (nawet każdego dnia)

[ Dodano: 29-12-2005, 05:27 ]
Jeśli programy są razem z danymi to wtedy zostaje śmietnik, a sformatowanie odpada - bo są dane.
Dobry kierunek myślenia... :lol: i dlatego np. ja mam dyski tak jak opisałem.
Nawet odpada mi formatowanie co jakiś czas bo w przypadku padnięcia systemu (wirusy,awarie) mam Ghost'a dysku C: i kwestia reanimacji to 10 min

petersz
-
-

Postautor: petersz » 30 gru 2005, o 12:22

Proponuję też zainteresowac, co się uruchamia przy starcie systemu 8). Uruchom "msconfig" i wejdź w zakładkę "Autostart" i tam masz wszystkie usługi i procesy, które włączają się przy starcie Windows'a. Jeśli często kożystasz z neta i instalujesz/odinstalowywujesz sporo programów, to z czasem mogło Ci się uzbiereć trochę syfu, więc wyłącz jak najszybciej to, co Ci się wydaje podejżane. Napewno to przyspieszy uruchamianie i działanie programów - więcej RAMu wolnego masz :). Polecam też kożystanie z darmowego EasyCleaner'a. Jest tam parę opcji, m.in. czyszczenie rejestru, usówanie zbędnych plików itd... :)

Pozdr.

Konrad17nd
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Konrad17nd » 30 gru 2005, o 19:13

Wasze propozycje bardzo mi pomogly. Zainstalowalem jeszcze raz xp-eka tak jak mi doradzal Marek i pomoglo. Dzięki wam wszystkim :D

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”