Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Głośnik

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 16 gru 2005, o 16:39

Z jednym z "moich kolegów" z sieci :lol: (a miał ponad 13 lat!!!) siadłem na gg i w 30 min wytłumaczyłem mu wszystko od A do Z - taki trudny jest ten program... :P

ps. na Skype zajęłoby to ok. jakieś 15 min... :)

Konrad17nd
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Konrad17nd » 16 gru 2005, o 16:46

A do tych terminali jakie kable idą??
Załączniki
terminale.jpeg
terminale.jpeg (2.57KiB)Przejrzano 5324 razy

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 16 gru 2005, o 17:16

A do tych terminali jakie kable idą??
Najlepiej miedziane i o grubości nie mniej niż 2mm średnica jednej zyły.

Konrad17nd
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Konrad17nd » 16 gru 2005, o 17:27

Aha chcialem jeszcze was zapytać czy można dać pod te kolumny zwrotnice basową, albo subwoofer-ową??
Glośnik wysokotonowy : GDWK 9/150/8
Głośnik średniotonowy :GDM 12/80/8 80W

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 16 gru 2005, o 22:27

Konrad podstawy, podstawy, i jeszcze raz podstawy elektroakustyki...

Tej zwrotnicy nie użyjesz do tych głośników...

Pasmo dźwięków słyszalnych przez człowieka zawiera się w zakresie 20Hz do 20.000Hz
I z założenia kolumna ma przenieść właśnie takie pasmo żeby oddać wiernie wszystkie dźwięki.
A że rzeczą niesłychanie trudną jest skonstruowanie głośnika który przeniósłby cału zakres tonów słyszalnych więc ktoś mądry wpadł na pomysł skonstruować dłośniki nisko- średnio- i wysokotonowe.
Głośniki niskotonowe przenoszą pasmo od 20Hz do ok +/- 3000Hz
Głośniki średniotonowe przenoszą pasmo od ok 500Hz do ok 10.000Hz
Głośniki wysokotonowe przenoszą pasmo od ok 3.000Hz do 20.000Hz

Zadaniem zwrotnicy natomiast jest takie podzielenie pasma akustycznego aby do każdego z głośników docierał tylko taki sygnał jaki jest w stanie przenieść głośnik...

Subwoofer natomiast to takie urządzenie/kolumna która wspomaga pasmo akustyczne w zakresie tonów najniższych tj ok 20Hz do 150Hz.

Zatem zwrotnica od suba nie jest w stanie przenieść pasma zasilającego Twoje głośniki tj powyżej 200Hz...

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 16 gru 2005, o 23:01

marecki - powinienes dostac jakas nagrode za entuzjastyczna dzialalnosc na polu edukacji, powaznie :)

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 17 gru 2005, o 06:22

marecki - powinienes dostac jakas nagrode za entuzjastyczna dzialalnosc na polu edukacji, powaznie :)
No tak po cichu liczę na to... :lol:

A dla tych którzy nie znają języka mieszkańców dużej wyspy -> WinISD po polsku <-

W miarę możliwości służę pomocą...

Konrad17nd
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Konrad17nd » 17 gru 2005, o 11:20

Dziękuje wam bardzo za odpowiedzi. :)

[ Dodano: 20-12-2005, 18:54 ]
A powiedzcie mi jeszcze jakie glośniki są lepsze, dwudrożne czy trzydrożne!!! :)

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 26 gru 2005, o 12:28

Ideałem byłoby stworzenie głośnika (no i kolumny jednogłośnikowej) który przeniósłby cały zakres tonów słyszalnych nawet do b.dużych mocy.... Byłoby to idealne źródło punktowe dźwięku.
Ale że w świecie przedmiotów materialnych jak narazie jest to chyba niemożliwe więc stosuje się 2-3 albo więcej głośników do kolumny.
Związane jest to z tym że każdy głośnik charakteryzuje m.in. pasmo przenoszenia i moc.
I właśnie ta różnica między kolumnami zbudowanymi z 2 i 3 głośników tkwi w tonach średnich.

Do mocy średnich np. 50-80W głośnik nisko-średniotonowy jest w stanie pokryć pasmo średniotonowe od dołu, a głośnik wysokotonowy pasmo średniotonowe od góry.

Ale wraz ze wzrostem mocy te głośniki nie są w stanie przenieść tego pasma... Głośniki niskotonowe o dużych mocach nie przenoszą poprawnie pasma średniotonowego a gwizdki narażone są na spalenie jeżeli podamy zbyt niskie pasmo akustyczne na głośnik.

I dlatego przy większych mocach tę dziurę łata się stosując głośniki średniotonowe...

Ale są też minusy takich konstrukcji... 3 pasma akustyczne w zwrotnicy to 2 częstotliwości podziału między głośnikami. A to wprowadza zniekształcenia fazowe między głośnikami...
Dlatego zwróć uwagę na schematach że głośniki podpina się odwrotnie + z - żeby stosunki fazowe nie uległy pogorszeniu...

A źle dobrane zwrotnice i przesunięcia fazowe tak potrafią popsuć przestrzeń stereo że.... :lol:

[ Dodano: 26-12-2005, 15:27 ]
Oczywiście nie jest to jakaś reguła bo z powodzeniem można zrobić kolumny małej mocy z zastosowaniem 3 pasm akustycznych.

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 26 gru 2005, o 17:05

Witam!
Stosuje się także zestawy 2,5 drożne które są kompromisem pomiędzy kolumnami 2 i 3 drożnymi bo jak zawsze wszystko ma swoje plusy i minusy.

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 27 gru 2005, o 08:18

Poprzedzając kolejne pytanie :lol: "Co to jest układ dwuipółdrożny?" powiem że to typowy 2-drożny układ głośników tzn nisko-średniotonowy i wysokotonowy wzbogacony dodatkowym głośnikiem niskotonowym...
Załączniki
Dali.JPG

michalxb
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: michalxb » 20 kwie 2006, o 19:57

Ja się jeszcze dorzucę do rozmowy na temat kabelków itd.

Dla mnie(przynajmniej tyle słyszę) lepszy sprzęt jest tylko do pewnego momentu potem jest już tylko droższy :P

a kabelki... ...szkoda gadać, rozumiem metalowe wtyczki, itd. ale traktuje to tak samo jak resztę, może dochodiz jeszcze kwestia wytrzymałości.

No i oczywiście samopoczucie i czasami efekty wizualne, nikt nie chce chyba mieć najlepszego nawet brzmieniowo wzmacniacz w plastikowej obudowie :P

Powiedziałem co chcialem i...
Pozdrawiam.
Michał M.

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 20 kwie 2006, o 20:23

skoro mowa o ulepszaniu sprzętu... chodzi tutaj o scene.... tzn o rozmieszczenie instrumentów na sali w której było nagrywne nagranie. Chodzi o "idealne" odwzorowanie dźwięku altówki, kontrabasu, fortepianu( o dokładny odsłych gdzie co stało ). Na pewno ludzie słuchający "łup łup" nie zauważą różnicy w kablach, rca itd... bo techno to po prostu syntetyk. Gdyby posłuchali wykonań koncertowych niektórych utorów, to na pewno ich doznania muzyczne/audiofilskie zmieniły się kolosalnie
W temacie audio można wiele przykładów przytaczać, nawet wymiana żarówki w pokoju z 75w na 40w może zmienić jakość dźwięku o klasę wyżej... Aj temat rzeka

Pozdrawiam

michalxb
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: michalxb » 3 maja 2006, o 15:22

O żarówce nie słyszałem... o co chodzi???
Brzmi jak absurd ze zarówka zamontowana w pokoju zmienia jakość dźwięku.
Aż się boje, co ja słyszę, jak mi firanki kolumny zasłaniają :P

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”