Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z płytą główną (IDE) HDD widzi, CD-ROM nie...

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:
Problem z płytą główną (IDE) HDD widzi, CD-ROM nie...

Postautor: end » 24 gru 2005, o 17:27

Witam, dostałem płytkę główną z prockiem... chciałem to odpalić ale napotkałem na taki problem, że ani w IDE1 ani w IDE2 nie chce mi wykryć CD-ROM-a :(
Płyta to ECS K7SEM ver.3.0C
Próbowałem wszystkich kombinacji z taśmami, CD-ROM na 100% działa, bo w moim kompie jest wszytsko o.k.
Może problem lezy w tym, że CD-ROM tonagrywarka CD-R/RW ? ale to chyba bez sensu... :roll:
Dysk HDD wykrywa mi za każdym razem czy to Primary>Master>Slave to Samo na Sec.>Mas.>Slav.
A jak podłącze samą nagrywarkę to niby coś tam wczytuje " WAIT..." i po chwili słychać bip z głośnika systemowego i wyskakuje komunikat : ATAPI Incompatible
Czyli coś nie tak... coś niekompatybilne ale nie wiem o co chodzi dokładnie, nigdy się z tym nie spotkałem.
Problem występuje na CD SONY jak LG czyli zapewne z innymi CD-ROM też nie będzie działało.
Macie jakieś pomysły?

ROM
-
-

Postautor: ROM » 24 gru 2005, o 22:54

Moze coś w Bios-ie przyblokowane...
Spróbój załadować default-owe ustawienia, a jesli to nie pomoże, to może uprade Bios-u...

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 24 gru 2005, o 22:56

Moze coś w Bios-ie przyblokowane...
Spróbój załadować default-owe ustawienia, a jesli to nie pomoże, to może uprade Bios-u...
Witaj ROM, tak więc BIOS resetowałem, ustawiałem itp. i nic... :(
Pozostało mi tylko zrobić Upgrade ale to zrobię jutro i napiszę czy poskutkowało.

[ Dodano: 25-12-2005, 12:48 ]
No i mam problem.
Utworzyłem dysk startowy MS-DOS i drugi dysk z amiflash i plikiem .rom ...
Odpaliłem i wyskoczyło takie coś jak na zdjęciach, czyli tak nie moge zrobić upgrade biosu... tak więc powstaje pytanie.. jak ?
Gdzieś to w biosie się włącza ?
Załączniki
dos1.JPG
dos1.JPG (53.82KiB)Przejrzano 1105 razy
dos.JPG
dos.JPG (26.88KiB)Przejrzano 1105 razy
amiflash.JPG
amiflash.JPG (40.9KiB)Przejrzano 1105 razy

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”