Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPytanie o LPT.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Hmm, przejrzałem na forum sporo postów na temat sterowania przez LPT i jeszcze chciałbym poruszyc następująca kwesię. Otóz, chciałbym napisać aplikację która z pod DOS'a świeci diody przylutowane do LPT. Czy mogę pisać to w C lub asemblerze (lub innym języku w miarę niskiego poziomu) pod Windowsem, na bazie program utworzyć aplikację exe i uruchamiać ją z DOS'a; będzie takie coś działać? Taka mam koncepcję, ale nie wiem za bardzo jak napisać taki program. Jak ma ktoś program na miganie diodami lub coś takiego to bardzo poproszę; jakieś pdf'y też przydałyby mi się. I droga sprawa, wiekszość postów dotyczy linii wyjścia D0-D7, ale co jak chciałbym więcej niż 8 diod (czy urządzeń sterować)?! Wiem, że w LPT są linie wejścia/wyjścia: STROBE, AUTO, SELECT i INIT, które są obsługiwane przez młodsze bity na odpowiednim adresie... czy to wystarczy żeby sterować coś przez te linie? Hmm, jak widać wiem jak jest zbudowany LPT, podłączyłem sobie diody, ale problem mam z napisaniem programu. Dzięki z góry za pomoc.
-
- -
- Kontaktowanie:
Jeśli Twoim celem jest po prostu napisanie aplikacji pod Windows, która będzie sterować diodami to przykład obslugi LPT w Delphi znajdziesz np. w EP5/2004 w artykule "CPU-Meter" (dla WinXP/2000/NT wymagany dodatkowy patch).
Tu masz program:
http://www.ep.com.pl/?strona=download.php&sk=CPU-Meter
Tu masz program:
http://www.ep.com.pl/?strona=download.php&sk=CPU-Meter
-
- -
- Kontaktowanie:
Re: Pytanie o LPT.
A TO widziałeś?Hmm, przejrzałem na forum sporo postów na temat sterowania przez LPT ...
:)
Dzięki za odpowiedzi...
1. Delphi raczej odpada, wolałbym w C lub Asemblerze to zrobić.
2. Co to jest API Windowsa?
3. 'A TO widziałeś?' Chyba nie widziałem, sporo tu informacji, jak dla mnie bardzo ujęcie bardzo zaawansowane... no, ale napisałem do użytkownika ACeK, mam nadzieje że mi do rozjaśni.
1. Delphi raczej odpada, wolałbym w C lub Asemblerze to zrobić.
2. Co to jest API Windowsa?
3. 'A TO widziałeś?' Chyba nie widziałem, sporo tu informacji, jak dla mnie bardzo ujęcie bardzo zaawansowane... no, ale napisałem do użytkownika ACeK, mam nadzieje że mi do rozjaśni.
-
- -
- Kontaktowanie:
Re: :)
Z tego co wiem, ACek pojechał na święta i będzie znowu dopiero po świętach albo nawet po nowym roku, ale z pewnością rozjaśnino, ale napisałem do użytkownika ACeK, mam nadzieje że mi do rozjaśni.
Re: :)
Widzę, że wikipedi rulez ... Też często korzystam...To2. Co to jest API Windowsa?
[ Dodano: 28-12-2005, 19:33 ]
No niestety przystawiło mnie na pisaniu programu... może ktoś pomóc!? Jak w C albo w asemblerze napisać program na zaświecenie i gaszenie kilku diod przez LPT w jakichś odstępach czasowych...
sorry ze tak pozno
looknij AVT871 analiza tego powinna Ci rozjasnic watpliwosci a dobrym zwyczajem jest dac bufor na zlaczu LPT i dopiero do niego podlaczyc LEDy sorry ze tak pozno