Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięjak odpalic atmege na 32.768khz
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Kurcze... Ciagle nie wiem jak pogonic atmege8 na kwarcu 32kHz. Dzisiaj zdawało mi się, że wiem...no i zostalo zero z uK. Wczesniej go czyms odratowalem jak ustawilem fuse na zewnętrzny osc, a teraz to juz nie wiem co jest.
Chyba jak ustawilem na 32768 to potem jak flashuje to pada,hmm?
No bo nie wiem czemu miałby nie działać...noo..pomóżcie. Ustawiłem jeszcze CKOPT na 0 bo potrzebowałem przebieg tej częstotliwości na zewnątrz.
Działał komuś atmega na niskiej częstotliwości?
Chyba jak ustawilem na 32768 to potem jak flashuje to pada,hmm?
No bo nie wiem czemu miałby nie działać...noo..pomóżcie. Ustawiłem jeszcze CKOPT na 0 bo potrzebowałem przebieg tej częstotliwości na zewnątrz.
Działał komuś atmega na niskiej częstotliwości?
Re: jak odpalic atmege na 32.768khz
Prawdopodobnie chodziło Ci o pracę w trybie asynchronicznym T2 Czyli zegar główny zostawiasz na generator wewnętrzny a w rejestrze ASSR ustawisz bit AS2 Wtedy procek program wykonuje z prędkością zegara wewnętrznego a kwarc napędza timer 2 do pomiaru czasu.Kurcze... Ciagle nie wiem jak pogonic atmege8 na kwarcu 32kHz.