Witam.
Szukam projektów (do wglądu) ładowarek akumulatorków NiMh z przedziału 600...3000 mAh. Interesują mnie stosowane obecnie algorytmy i procedury w ładowarkach mikroprocesorowych - min.:
- realizacja funkcji szybkiego (ale bezpiecznego) ładowania,
- kontrola procesu ładowania (testowanie aktualnego stanu naładowania),
- i inne, podobne...
Proszę o zamieszczanie linków i informacji.
Dziękuję.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMikroprocesorowa ładowarka akumulatorków NiMh 600...3000 mAh
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
takie pojemnosci?? hmmm załoze sie że myślisz o akumulatorach modelarskich... jeśli chodzi o samo zabezpieczenie przed przełądowaniem to do szybkiego łądowania (estremalnie szybkiego) używałem delta u, czasu i czujnikiem temperatury na pakiecie i ładowałem zawet prądami 10A co prawda akumulatory ni ezawsze długo żyły ale czasem na zawodach była potrzeba.... delta U to proset jak drut.. ładujesz do momentu aż na łądowanym akumulatorze napiecie zaczyna sapdać.... czas to wpisujezs powiedzmy jakieć 110-150 procent tego co wychodzi z podzielenia pojemnosci przez prąd łądowania... a temperatura.. zależnei od akumulatora... zwykłe AA nie powinny przekrocyć 40st.... selekcjonowane (czarne) Oriony o pojemności 3600mAh wytrzymywały i 80 z pozytywnym skutkiem bo potem lepiej ciągły na ciepło..... nie da się określić ile jeszcze zostało w akumulatorze.. możesz go rozładować i jakimś licznikiem łądunku znierzyć ile było... jakimś parametrem jest zmiana napięcia zależnie od pobieranego prądu.... orzy stałym prądzie im wiekszy spadek pomiędzy napięciem jaałowym a obciązonym tym mniej zostało. Z tymże to zależy tak indywidualnie od temperatury i akumulatora ze nie da sie tego praktycznie wykożystać...