Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

nagrywanie kartą telewizyjną

Sławek5
-
-
Kontaktowanie:
nagrywanie kartą telewizyjną

Postautor: Sławek5 » 15 gru 2005, o 06:28

Cześć
Mam kartę telewizyjną PixelView TV PAK (procesor AMD 700MHz).
Chiałem pozgrywać z kamey analogowej (z kaset VHS) swoje stare filmy na CD.

Nie wiem jak to zrobić, Jakim programem, jakim kodekiem i jak to wszytsko razem ustawić.

Próbowałem róznymi kodekami i robę coś nie tak gdyż nie wychodzi mi to.

Możecie mi pomóc to wszytsko poustawiać tak aby można było nagrywć pliki avi

Jakie kodeki mam zainstalować skąd je sciągnąc, jakim programem i jak to poustawiać.
Proszę o to bo sam nie wiem co z tym zrobić.
Sławek

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 15 gru 2005, o 22:27

podstawa jest wykrycie kamery w systemie powinno to sie odbyc automatycznie wgraj wszystkie sterowniki od karty i jakis odtwarzacz sprobuj bezposrednio z kamery otworzyc film na kompie (jak ruszy to znaczy ze wszystko jets dobrze podlaczone) ale jak to zgrac na dysk to nie jetsem pewny powinno Ci wykryc kamere jako dodatkowy dysk i powinno to dac sie skopiowac ale poczekaj na rady innych forumowiczow
pozdrawiam

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 15 gru 2005, o 22:42

Elterino, byc moze tak sie da z cyfrowymi, ale nie analogiem. Jaki dysk, z czego mialby on byc ?

Slawek. Dawno sie bawilem zgrywaniem, i raczej z tv niz kamery, ale podlacz pod ktores z wejsc karty, zainstaluj divx (ktoras tam wersja ostarcza tez kodekow w wersji testowej na pol roku) i walcz... teraz nawet nie mam jak Ci potestowac tego. Sam pozbylem sie karty z 2 lata temu.

Sławek5
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sławek5 » 16 gru 2005, o 06:34

Cześć.
O wykrywaniu kamery jako dysk to nie ma mowy bo jest to analogówka a nie FireWire, i dlatego chodzi o kartę telewizyjną.
Jak próbowałem bawić się w ustawianie kodekami to zaczęło mi się krzaczyć, klatki przeskakują a obraz kiepski.

awatar100
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: awatar100 » 16 gru 2005, o 07:57

virtual dub ma taka funkcje :) 10 min filmu 2GB bez kompresji a kompresja w locie strasznie pogarsza jakosc ;/ poza tym jakosc nagran z kamery analogowej z zapisem "tasmowym" jest straszna .. szumy itd ogromne - efekt taki ze na kompie to nie wyglda za ladnie

gavi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gavi » 16 gru 2005, o 09:50

Witam
Najpierw musisz przy pomocy Twojej karty zamienić obraz analogowy na postać cyfrową i zapisać to na twardym dysku. Niestety karta telewizyjna nie obsłuży sprzętowo kompresji i musisz zapisać to w postaci nieskompresowanej (*.avi). Jeśli będziesz próbował coś od razu kompresować np za pomocą divix'a będzie gubił klatki , wysypywał się itd - po prostu do tego potrzebna jest bardzo duża moc obliczeniowa. Niestety wadą tego rozwiązania jest to iż takie pliki zajmują bardzo dużo miejsca .Trzeba liczyć 1min = 1GB. Po prostu film trzeba dzielić na parominutowe sekwencje.
Gdy masz już materiał w postaci cyfrowej musisz go jakoś obrobić - wyciąć niepotrzebne dłużyzny, usunąć szumy, dodać napisy, wstawki efekty itp. Do wyboru jest tu spora gama produktów Na początek polecałbym Pinnacle Studio 9 - przy dużej prostocie i intucyjności zapewnia niezłe efekty. Program ten pozwala też przeprowadzać konwersję z analogu na cyfrę , ale trzeba mieć do tego specjalną kartę Pinnacle.
Przy pomocy tegoz samego programu można zapisane sekwencje skompresować do postaci Mpeg (DVD) połaczyć w całość i zapisać na płycie.
Po zdobyciu pewnego doświadczenia można skorzystać np z Adobe Premiere .

Są profesjonalne programy pozwalające dokonywać obróbki na materiale skompresowanym, ale wymagają szybkich maszyn i dodatkowego hardware'u.
Przy okazji - musisz równolegle przeprowadzić podobną obróbkę topwarzyszącej ścieżki dźwiękowej przy pomocy Twojej karty muzycznej . Opisany wcześniej software pozwala na dołączenie ścieżek dźwiękowych przy zapisie płyty.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”