Witam,
Mam problem z kitem AVT 992 pcb v2.0. Zaprogramowałem AVR-a 2313 przy pomocy STK200 (kit AVT871) prosty program testowy napisany w Bascom-ie AVR - cyklicznie jest zapalana dioda LED, po przełożeniu procka do AVT992 i włączeniu zasilania procek nie startuje, dopiero po dotknęciu palcem klilku pinów układ zaczyna działać. Podobna sytuacja jest z programatorem STK200 podłączonym do AVT992 - Bascom nie widzi procka, nie potrafi
odczytać sygnatury dopiero po dotknięciu paru pinów układ startuje i jest widoczny przez Bascom. Procek jest sprawny sprawdziłem to wykożystując programator AVT 871 po właczeniu zasilania procek rusza od razu - dioda mróga. Sprawdziłem zasilanie napięcie jest OK 4.99V na nózkach AVR-a, zasilacz zrobiony na LM7805, sprawdziłem też oscyloskopem generator kwarcowy rusza bez problemów, nie mam już pomysłów. Podejrzewam jeszcze że gdzieś na PCB mam zimny lut. Może ktoś z szanownych kolegów miła podobny problem i jest w stanie pomóc.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKIT AVT992 - nie startuje procek
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Ja rónież miałem kłopoty z resetem po włączeniu zasilania dla wersji płytki 1.0 z 2003 roku.
Trzeba było pociągnąć palcem o pinach 2313. Nie startował oscylator kwarcowy 8MHz
Dodałem kondenstator 20pF pomiędzy Xtal2 - GND czyli równolegle do C2 -nie wymieniałem C2 - czyli nie do końca zgodne z zaleceniami pojemności przy kwarcu (... hi).
W tej chwili nie mam kłopotów z płytą z kwarcami 7.3278, 8.00 11.0529 i 12MHz.
pozdrawiam
jpol
Trzeba było pociągnąć palcem o pinach 2313. Nie startował oscylator kwarcowy 8MHz
Dodałem kondenstator 20pF pomiędzy Xtal2 - GND czyli równolegle do C2 -nie wymieniałem C2 - czyli nie do końca zgodne z zaleceniami pojemności przy kwarcu (... hi).
W tej chwili nie mam kłopotów z płytą z kwarcami 7.3278, 8.00 11.0529 i 12MHz.
pozdrawiam
jpol