Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

jak zabezpieczyć system

Codi
-
-
Kontaktowanie:
jak zabezpieczyć system

Postautor: Codi » 2 gru 2005, o 20:38

Mam firmowego laptopa, którego mogę używać cały czas, również w domu. Problem w tym, że chciałbym serfować po necie, ale boję się zagrożenia zaśmiecenia systemu, albo co gorsza konieczności instalowania systemu powtórnie. Nie wchodzi to w grę ponieważ nie mam instalek programów firmowych. Wolałbym, aby w firmie nie wiedzieli, że używam go do celów prywatnych. Jak zrobić kopię dysku, albo podłaczyć dysk zewnętrzny np. ze stacjonarnego kompa (aktualnie takim dysponuję). W laptopie zainstalowany jest system win2000 prof. i jest nagrywarka cd-rom. Proszę o praktyczne porady. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 3 gru 2005, o 11:44

A nie wystarczy ci po prostu jakis antywirus i firewall?? ja to mam i styka nic sie nie dzieje a jak cos znajdzie to usuwa odrazu tylko musisz miec aktualna wersje(aktualizacje pobiera automatycznie) :) a ta twoja propozycja jest trudna w realizacji(tak mi sie wydaje 8) ) nie mam stycznosci z laptopem to nie bardzo sie teraz orientuje ale zewnetrznie chyba dysku nie podlaczysz a otwierac go raczej nie bedziesz moze ktos inny ci pomoze :wink:
pozdrawiam

Codi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Codi » 3 gru 2005, o 13:35

Wolałbym dysk zewnętrzny- zero ryzyka. Po co mają w firmie wiedzieć co ja na nim robię. Tak za każdym razem musiałbym czyścić historię i usuwać lub kopiować pliki na których mi zależy. Laptop ma dużo złącz, starego i nowego typu, może jednak ktoś wie jak to zrobić.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 3 gru 2005, o 17:10

Laptopy zwykle maja mozliwosc wyjecia "szufladki" z dyskiem. Wiec mozesz kupic sobie taki 2,5" dysk + odpowiednia werjse kieszonki. Niestety dla Ciebie to kosztuje.

Jest tez mozliwosc podlaczenia bezposrednio dysku 3,5" do zlacza 2,5" Tyle ze to drugie jest 44 pinowe i zawiera w sobie zasilanie (i tylko 1 napieciem), a nie tak jak w 3,5" 40 pin tasma + 4 zasilki. Jesli nie wiesz jak to wyglada, to kup sobie gotowa przejsciowke, koszt kilkunastu zl. Ale... bedziesz mial zlacze jakie jest wewnatrz kieszeni, a nie zlacze lapa, a wiec lekko zakombinowac i tak bedziesz musial.

A skoro w lapie masz smazarke, to zrob sobie backup calego systemu, chocby ghostem.

Codi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Codi » 4 gru 2005, o 11:58

To z przejściówkami rozumię i byłoby dobre-sprawdzę, ale ten tekst:

>A skoro w lapie masz smazarke, to zrob sobie backup calego systemu, chocby ghostem<

jest dla mnie niezrozumiały, niestety nie jestem na poziomie slangu komputerowego :)
możesz to przełożyć na j. polski?
dzięki za dotychczasowe wsparcie.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 5 gru 2005, o 23:51

To z przejściówkami rozumię i byłoby dobre-sprawdzę, ale ten tekst:

>A skoro w lapie masz smazarke, to zrob sobie backup calego systemu, chocby ghostem<

jest dla mnie niezrozumiały, niestety nie jestem na poziomie slangu komputerowego :)
możesz to przełożyć na j. polski?
Skoro masz nagrywarke plytek CD (DVD), to wykozystaj program ghost (niestety komercja) lub inny podobny, i wykonaj nim kopie systemu na plytkach. Tzw. kopia bezpieczenstwa, od biedy mozesz do tego uzyc wbudowane w windowas narzedzia o takiej wlasnie nazwie (kopia bezpieczenstwa). Wowczas w najgorszym przypadku bedziesz mogl "przywrocic" system do momentu z dnia wykonania backupu.
dzięki za dotychczasowe wsparcie.
Mowi sie support ;)

OT
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: OT » 11 gru 2005, o 21:09

Jeśli masz napęd optyczny w tym laptopie (i szum przy bootowaniu Ci nie przeszkadza) to skorzystaj np. z knoppixa. Jeśli nie masz optyka - jedna z wielu dystrybucji działających z flashdrive'a, np. damnsmall.

gavi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gavi » 12 gru 2005, o 10:39

Witam
Sprawdź czy masz możliwość bootowania z USB. Jeśli tak, dobrym rozwiazaniem jest dodatkowy dysk USB z zainstalowanym drugim , domowym systemem. A swoją drogą zrobienie obrazu istniejącego systemu przy pomocy ghosta i zapicanie go na płytę CD jest zawsze wskazane.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”