Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

zamek szyfrowy odslona 2

nOcnY
-
-
zamek szyfrowy odslona 2

Postautor: nOcnY » 10 gru 2005, o 01:12

Witam Was :)

mam znowu pytanie dotyczace tego nieszczesnego zamka, a w zasadzie nie pytanie, a prosbe. Mianowicie szukam prostych schematow/ukladow zamkow, co znaczy prostych - to znaczy, ze np cala filozofia opiera sie na zamknieciu obwodu poprzez wcisniecie odpowiednich przyciskow, ktore zamkna obwod. Lub tez jakis prostych przerzutnikow, ktore spelniaja role zamka.

Tak wiec zwracam sie do Szanownego grona poraz drugi :)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 10 gru 2005, o 15:38

Nie wiem tak szczerze czy jakieś tu trzeba skomplikowane schematy. Wg mnie to najlepiej(może najłatwiej) zrobić takie cos na procesorze. Procesor bedzie porównywać ciąg znaków, który wprowadzasz z klawiatury i porównywać do zapisanego kodu, jak sie zgadza to jeden port ustala na np stan wysoki(i tym uruchamia przekaźnik), jak nie to zapala diode, ze źle i czeka na nowe wprowadzenie. Problem nie jest w schemacie tylko programie na procesror. Robienie na elementach dyskretnych mija sie z celem.

RcTomek
-
-

Postautor: RcTomek » 10 gru 2005, o 16:50

Najprostszy (zbudowany na jednej kostce CD4022) zamek kodowy opisany był w RE-AV 12/98 jako "Siedmiocyfrowy zamek kodowy". Złożyłem go z ciekawości i dobrze się sprawował :) Ilocyfrowy ma być, to już samemu można ustalić, wprowadzając pewne modyfikacje.

nOcnY
-
-

Postautor: nOcnY » 10 gru 2005, o 17:05

Nie wiem tak szczerze czy jakieś tu trzeba skomplikowane schematy. Wg mnie to najlepiej(może najłatwiej) zrobić takie cos na procesorze.
zgadzam sie z Toba, ze zamek mozna oprzec na prcesorze czy chocby na liczniku pierscieniowym i fizycznie ustalic kod... problem polega na tym, ze prowadzacy zazyczyl sobie pelna specyfikacje takiego zamka, ozn. to, ze jezeli skorzystalbytm z jakiegos rozwiazania opartego na procesorze, to to rozwiazanie bedzie musialo byc poparte np schematem ideowym takiego zamka - to namiast skazalo by mnie na odpowiedzi tego typu - dlaczego Pan w tym miejscu uzyl rezystora i dlaczego uzyl pan rezystora 1k, a nie 2k - ja nie umialbym na to pytanie niestety odpowiedziec. Dlatego szukam takich bardzo prostych rozwiazan - mozna powiedziec lopatologicznych :(

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 10 gru 2005, o 18:14

To bez sensu. Czy Ciebie ktoś zmusza do tych zajec? skoro nie umiesz ani zaprojektowac, ani nawet wyjasnic czegokolwiek w gotowym prostym schemacie to moze lepiej dac sobie spokoj, nie sadzisz? kiedys wyjasnialem Ci jeden schemat, wiecej nie zamierzam (i mysle ze nikt na tym forum)!

nOcnY
-
-

Postautor: nOcnY » 10 gru 2005, o 19:00

tak wiec dziekuje za uswiadomienie mnie!

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”