Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

kurs CircuitMaker 2000. Poszukuję...

petersz
-
-
kurs CircuitMaker 2000. Poszukuję...

Postautor: petersz » 9 gru 2005, o 13:59

Witam!

Chciałbym zaprojekować (przerysować :)) przedwzmacniacz i końcówkę mocy (a może jeszcze cabsim'a) na komputerze, aby zasymulować działanie i umieścić to na jednej płytce. W ogóle nie orięntuję się w "tych" programach, więc pytam Was o radę...

Znalazłem taki program CircuitMaker 2000 i zastanawiam się, czy on się nadaje. :D Szukałem do niego kursu, ale nigdzie nie znalazłem :(, ktoś posiada takowy? A moze polecacie jakieś inne programy tego typu? Czekam na propozycje. :)

Pozdr.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 9 gru 2005, o 15:25

CM2000 jest dosc dobry :)
Ja korzystam z niego co jakiś czas.
Co potrzebujesz wiedzieć? to postaram się pomóc w mairę możliwości.
Wojtek z forum, pewnie też będzie mógł Ci dużo pomóc więc pisz co się dzieje :)

petersz
-
-

Postautor: petersz » 9 gru 2005, o 15:57

OK, dzięki za chęć pomocy... :)
Narazie zrobię toturiale z helpa i wtedy pewnie się okaże, czy będzie mi się chciało w tym robić to, co chcę zrobić. :D Jak napodkam jakieś problemy (co się napewno zdarzy), to napiszę na forum wtedy.

To rozumiem, że CM nadaje się, aby przerysować, połączyć, sprawdzić, czy zadziała i zrobić płytkę do tego? Bo jeśli nie, to nie będę sobie tym zawracał głowy... :)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 9 gru 2005, o 17:02

W wersji Pro (chyba) jest Traxmaker2000 w którym robisz sobie płytki w formacie PCB, sa też symulacje itp.
Chcesz spolszczenie do CM2000 ?

petersz
-
-

Postautor: petersz » 9 gru 2005, o 19:40

Tak, ja mam wersję z TraxMaker'em, ale jeszcze w nim nic nie kombinowałem.

Narazie przerysowałem taki prosy cabsim. :) Symulacja działa. :) Mam jednak taki problem(y): w schemacie jest dwa razy użyty 1 układ TL074, i przy przerysowywaniu zrobiłem utworzyłem ten układ TL074, a potem wziąłem "Duplicate" i mają nazwy: U1A1 i U1A2. Czy to jest ten sam układzik tak jak być powinien, i czemu nie: U1A i U1B? Kolejne pytanko to o zasilanie ukłądów - jak (czym) przedstawić symbole zasilania, aby przy tworzeniu ścieżek były ze sobą połączone (tak, jak to jest normalnie na schematach)? (ja nazwałem je po prostu tak samo: V1 i V2, ale wywla błąd:
Error on line 11: v2 v2_1 0 dc -9v
Device already exists, existing one being used
Error on line 13: v1 v1_1 0 dc 9v
Device already exists, existing one being used

Moje ostatnie pytanko dotyczy biblioteki elementów :). Czy da się ją jakoś rozszerzyć, bo chciałbym przerysować np. chorusa, a tam są takie układziki (MN3007 i CD4046), których nie znalazło ;(. Dzięki za pomoc.

Narka.

P.S.
Spolszczenie mam, ale nie instalowałem, bo kożysta(łe)m z tutorial'a i chciałem, żeby wszystkie nazwy były w orginale :D.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”