Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Kit AVT 2772 & 2762

RcTomek
-
-
Kit AVT 2772 & 2762

Postautor: RcTomek » 6 gru 2005, o 21:54

Cześć !
Ostatnio na łamach EdW (12/05) ukazał się kit AVT 2772 - Gitarowy Wzmacniacz Lampowy. Autor napisał, że wzmacniacz ten daje moc wyjściową ok. 5W. I tu pojawia się pytanie: jak najprościej mógłbym połączyć ten układ ze wzmacniaczem większej mocy (przykładowo z kitem AVT 2762 opisanynm w EdW 8/05) :?:
Proszę o odp :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 7 gru 2005, o 00:16

Najprościej to po prostu zastosować mikrofon (koło głośnika z piecyka ;) ) i podłączyć do większego wzmacniacza, w ten sposób.(nagłośnić piecyk)
Innaczej to liniowo, ale tutaj własnie ten "lampowy dźwięk" na ktorym nam zalezy, częściowo zniknie. Bo przy dużych wysterowanich przedwzmacniacza, stopien końcowy też się przesterowuje ( rdzeń trafa głośnikowego się nasyca i powstają charakterystyczne zniekształcenia nieliniowe) i dodaje to jeszcze bardziej "soczystego dźwięku" ktory będzie wydobywał się z głośnika, a my sygnał weźmiemy liniowo omijając stopien końcowy i sam głośnik...
Tylko sygnał z preampu.
P.S. Poprosiłem znajomego o wytrawienie płytek do tego wzmacniacza i ruszam z nim wreszcie, bo przymierzam się już dośc długi czas, a EdW mnie zmobilizowało.

RcTomek
-
-

Postautor: RcTomek » 7 gru 2005, o 15:00

Trudno. W końcu nie ma nic za darmo :wink: Kiedyś czytałem, że lampowy preamp i mosfetowy wzmacniacz dają najlepszy efekt...

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 7 gru 2005, o 22:55

Kiedyś czytałem, że lampowy preamp i mosfetowy wzmacniacz dają najlepszy efekt...
Pewnie to subiektywna ocena...
Jednak lampowce mają to "coś"....

Wróć do „Kity AVT”