Witam,
w pewnej firmie poproszone mnie o zakup i podłączenie 6 lub 8 głośniczków (jakiś średnieniej lub niższej klasy kolumienek do wieży, którą już posiadają). Chodzi im o nagłośnienie większego pomieszczenia (teraz pracujący tam ludzie nażekają, że nic nie słyszą, jak się im pogłośni to pracujący obok głośniów twierdzą, że za głośno . Wieżą, do której to ma być podłączone, jest małopopularny FIRST AUSTRIA MCD-1004 z 4 głośnikami (2 przód + 2 tył) o mocy w sumie 1800 pmpo ( niestety tylko tyle o niej wiem, w instrukcji rms nie ma, strona producenta tragedia ). Ja chciałbym wykorzystać ją w trybie tylko stereo ( tył odepnę albo poprostu zostawię) i ewentualnie 2 przednie głośniki z kompletu + dokupić te 4 lub 6. Domyślam się też, że bez zakupu dodatkowego wzmacniacza stereo nie obejdzie się. Niestety nie mam pojęcia jaki wzmacniacz i głośniki powininienem kupić (własnoręczne robienie głośników i wzmacniacza odpada, nie ma czasu ani wiedzy na tyle). Jeśli ktoś ma pomysł i lub doświadczenie, chętnie skorzystam z pomocy i podsunięcia mi przykładowych niedrogich zestawów (głośniki+ wzmacniacz), łatwych do zdobycia w sklepach, najlepiej w Krakowie lub ewentualnie w internecie. Z góry dziekuję.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPodłączenie 6-8 głośników do wieży
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Może poprostu kupić zestawy aktywne z regulacją głośności i wbudowanym wzmacniaczem?
Sygnał wtedy podłączamy ekranowanym kablem z wspomnianego przez Ciebie radia.
Kolumny aktywne nie będą tanie, ale za to każdy da sobie głośno jak chce.
Takie zestawy można kupić np. w : www.dexon.pl
Swoją drogą zbudowanie wzmacniacza malej mocy np. na TDA2040 to nic trudnego i zajmuje mało czasu, bo układ jest bardzo prosty.
A kolumny można kupić na np. allegro.pl i do nich zamontować taki wzmacniaczyk, wtedy tanim kosztem mamy własnej (nie do końca )roboty zestawy aktywne.
Sygnał wtedy podłączamy ekranowanym kablem z wspomnianego przez Ciebie radia.
Kolumny aktywne nie będą tanie, ale za to każdy da sobie głośno jak chce.
Takie zestawy można kupić np. w : www.dexon.pl
Swoją drogą zbudowanie wzmacniacza malej mocy np. na TDA2040 to nic trudnego i zajmuje mało czasu, bo układ jest bardzo prosty.
A kolumny można kupić na np. allegro.pl i do nich zamontować taki wzmacniaczyk, wtedy tanim kosztem mamy własnej (nie do końca )roboty zestawy aktywne.
Tak ale dochodzi doprowadzenie zasilania do każdej kolumny, a to komplikuje sytuacje ( będą podwieszone na kolumni pod sufitem). Ja to chcę zrobić grzecznościowo ( zajmuję się komputerami, dla ludzi to to samo co audio-video, poprostu jak już robię z kompami, to mogłbym kupić te głośniki trochę kabla i podłączyć to do kupy, nie zdają sobie sprawy, że to bardziej skomplikowane, dlatego nie chcę się bawić w lutowanie, bo mój zysk byłby z tego marny, w tym czasie więcej zarobię naprawiając i administrując kompy). Dlatego chciałbym prosić o przykłady jakiegoś wzmaczniacza ( tu strzelam przykładem , jestem w tym laikiem) np. 2x40 watt i czy do tego mogę podpiąc w struktórze gwiazdy tzn (równoleglo do każdego wyścia wzmacniacza po 3 głośniki) powiedzmy każdy 20 watt. Niepokoi mnie jeszcze impedencja, co znią tu kompletnie się nie znam.
- dsrecordss
- -
- Kontaktowanie:
- dsrecordss
- -
- Kontaktowanie:
siema wiem ze jestem wogule z innej paki ale chcialbym prosic o pomoc bo sam sobie nei poradzilem potrzebowalbym scheamt graficzyny polaczen w w koncowce 9 pin din w takim kablu http://shopping.lycos.co.uk/9433en5815586647.html niestety nigdzie tego nie znalazlem takze bylbym bardzo wdzieczny zapomoc. kocur112@wp.pl