Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak to zrobić ???

goo-k
-
-
Jak to zrobić ???

Postautor: goo-k » 3 gru 2005, o 23:51

Witam! Elektronikiem napewno nie jestem, choć pewnie jakbym pogłówkował to bym wykombinował, ale w nieskończoności niemalże kombinacji jakie są , wolę poradzić się ludzi, którzy się na tym naprawdę znają, by zaoszczędzić czas, pieniądze i nerwy :565: . Chodzi o to, że muszę zbudować mechanizm, który będzie poruszał metalową płytką (bardzo lekką o małym przekroju) do przodu i tyłu na torze prostym z określoną stałą prędkością do przodu i inną stałą do tyłu (choć proszę jeśli będzie łatwiejsza opcja ze stałą jednakową predkością w przód i tył). Metalowa płytka po przejechaniu toru z końca do początku musi się zatrzymać na ok 2 sec. i wrócić do końca gdzie zatrzymuje się na ok. 4 sec. Cały proces musi być automatyczny i wielokrotny, tak, że włącze i będzie chodziło, acha i żeby mechanizm zajmował jak najmniej miejsca. Wiem, że wiele wymagań, ale niestety tak muszę to wykonać. Bardzo proszę o opis, jak najlepiej i najtaniej to wykonać, ze szczegółami, gdyż jak pisałem mózgiem od elektroniki to ja nie jestm.. Z góry bardzo dziękuję.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 4 gru 2005, o 00:18

:) moze zastosuj uklad ze stacji dyskow tam masz silniczek i przekladnie napedzajaca ruch glowic do sterowania procek na poczatku i na koncu toru jakas bariera optyczna lub halotronowa :wink:
:D

awatar100
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: awatar100 » 4 gru 2005, o 01:36

lozysko liniowe silnik krokowy + pasek zembaty ... + sterwnik silnika :) koszt ok 130zl ... hyba ze to ma byc super to lozysko liniowe bedze kosztowac 300zl :)

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 4 gru 2005, o 08:45

Tak jak napisał acek.... tyle że ja raczej polacam zrobienie czegos takeigo od podstaw... długa śróba na osi silnika krokowego do tego jaiś mały procek i po sprawie... możesz robić z tym co ci się żywnie podoba:) hehe a jak nie dasz rady to napisz to Ci zrobie...

goo-k
-
-

Postautor: goo-k » 4 gru 2005, o 17:13

Acha uch, mhhh..No dobra, ale mówilem, że jestem zielony. Dziękuję za wszstkie podpowiedzi, zatrzymam się na chwile, przy tej opcji z silnikiem krokowym, a po co ta długa śruba Czajnik?, a ten procek to to...procesor?:D to ten sterownik silnika o którym pisze awatar100 ta? a skąd taki procesor? Cieszyłbym się ogromnie gdybyś mi to rozrysował najlepiej i dokładnie opisał, dokładnie bo naprawdę mało kumam w tej kwestii, czyli nazwy takie sklepowe tych wszystkich urządzeń, abym tylko poszedł i kupił. Dziękuję jeszcze raz wszystkim i proszę was o dalsze podpowiedzi.[/fade]

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 4 gru 2005, o 17:21

Wybacz szczerość ale jeśli nie zrozumiałeś tego co pisałem to i schemat ci nie pomoże... ogólnie to ma to wygladać tak ze masz długą śróbe na osi silnika krokowego... zakładasz na nia nakrętke do której mas zprzylutowaną blaszke.... silnik sie obraca odopwiednią ilość obrotów przesówając blaszke na nakrętce po czym czeka jakiś czas i obraca się w drugą strone... tym wszystkim steruje procesor bo najpewniej i najporościej.....

ROM
-
-

Postautor: ROM » 4 gru 2005, o 22:34

A tak w ogóle, to co to ma być?.Może nie są potrzebne silniki krokowe i dużo bardziej skomplikowane układy sterowania?, może wystarczy zwykły silnik , krańcówka + układ opóźniający powrót wózka?.Jaka ma być długość tego toru, 5cm czy może 1000 ?.
Moim zdaniem, przy tych danych to jak wróżenie z fusów :(.

goo-k
-
-

Postautor: goo-k » 4 gru 2005, o 23:06

Dokładnie wygląda to tak, że jest tor długości 155 cm. Blaszka waży ok 150g ma się przesuwać z końca do początku w ok 7sec, gdzie jest postój 4 sec, wracać do końca w 4 sec i tam czeka 7 sec i ponownie do początku i tak w kółko:), co ma odbywać się automatycznie. Wywróżysz coś teraz?

awatar100
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: awatar100 » 5 gru 2005, o 06:47

Wybacz szczerość ale jeśli nie zrozumiałeś tego co pisałem to i schemat ci nie pomoże... ogólnie to ma to wygladać tak ze masz długą śróbe na osi silnika krokowego... zakładasz na nia nakrętke do której mas zprzylutowaną blaszke.... silnik sie obraca odopwiednią ilość obrotów przesówając blaszke na nakrętce po czym czeka jakiś czas i obraca się w drugą strone... tym wszystkim steruje procesor bo najpewniej i najporościej.....
ciekawe jak szybko musi sie obracac w tej konfiguracji silnik krokowy.... bo silnik wraz ze wzrostem predksoci traci moment wiec to rozwaznie ze sruba odpada

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”