Czesc.
Mam wyswietlacz od NOKII 3310 i chciałem zrobic do niego podsiwtlanie. Zamontowalem cztery diodu LED niebieski po dwie z lewej i prawej strony. Wlaczylem zgsilem swiatlo i prawie nic nie widac?. jest tak slaby kontrast ze ledwo co mozna zobaczyc. W swietle dziennym jest ok, wzystko wyrazne, tylko z tymi diodami jest niedobrze.
Moze macie jakis pomysl lub robiliscie cos takiego i wam wyszlo?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPodswietlanie lcd od nokii 3310
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
ja się dopiero do tego przymierzam, więc teraz to tylko luźny pomysł...
mój jest z całą ramką (w kształcie telefonu), z tyłu ma podklejony taki
cieniutki plastik, biały, coś jakby folię
to może tak: płytka prostokątna z przezroczystego tworzywa, na jej bokach ledy,
to wszystko podkleić z tyłu? nie jestem pewna, to trzeba by sprawdzić - czy taki kawałek
tworzywa, grubości hmm...5mm? i zmatowiony drobniutkim papierem może pełnić
rolę 'rozpraszacza' bocznego światła...
a, na spodzie tej 'matówki' możnaby podkleić folię aluminiową (śniadaniową),
będzie jakby lusterko i część światła wróci do lcd
inny pomysł - ledziki smd ułożone w mozajke, dolutowane do płytki drukowanej,
nad tym matówka....ale to więcej pracy będzie...
no albo folia świecąca? ale nie wiem czy warto, to będzie droższe niż ten lcd...
a jak jest oryginalny backlight w nokii zrobiony?
mój jest z całą ramką (w kształcie telefonu), z tyłu ma podklejony taki
cieniutki plastik, biały, coś jakby folię
to może tak: płytka prostokątna z przezroczystego tworzywa, na jej bokach ledy,
to wszystko podkleić z tyłu? nie jestem pewna, to trzeba by sprawdzić - czy taki kawałek
tworzywa, grubości hmm...5mm? i zmatowiony drobniutkim papierem może pełnić
rolę 'rozpraszacza' bocznego światła...
a, na spodzie tej 'matówki' możnaby podkleić folię aluminiową (śniadaniową),
będzie jakby lusterko i część światła wróci do lcd
inny pomysł - ledziki smd ułożone w mozajke, dolutowane do płytki drukowanej,
nad tym matówka....ale to więcej pracy będzie...
no albo folia świecąca? ale nie wiem czy warto, to będzie droższe niż ten lcd...
a jak jest oryginalny backlight w nokii zrobiony?
ez tak myslalem, i nawet testowalem. Okazuje sie ze podswietlanie od tylu mi nic ie dalo,.
Nie wiem wlasnie jak jest w oryginale. Podswietlenie z tylu i z boku w moim przypadku powodowalo to ze nic nie widac.
Nie mam mozliwosci podswietlenia z przodu bo po pierwsze to bezsensu, po drugie jak?? To po co mialbym umieszczac LCD w obudowie.
Nie wiem wlasnie jak jest w oryginale. Podswietlenie z tylu i z boku w moim przypadku powodowalo to ze nic nie widac.
Nie mam mozliwosci podswietlenia z przodu bo po pierwsze to bezsensu, po drugie jak?? To po co mialbym umieszczac LCD w obudowie.
tu jest wypatroszona Nokia 3310 http://gsmcenter.pl/pg.php?tid=114 ale wiele nie widać...
aha, zerknij na to: http://www.edaboard.com/ftopic131193.html
ja jednak z tymi ledami spróbuję, może one powinny świecić na lcd pod
odpowiednim kątem? a nie na wprost?
aha, zerknij na to: http://www.edaboard.com/ftopic131193.html
ja jednak z tymi ledami spróbuję, może one powinny świecić na lcd pod
odpowiednim kątem? a nie na wprost?
Dużo też zalezy od rodzaju użytych diod, ich mocy.(mcd)
Ja np. wymieniłem sobie w telefonie z pomarańczowe podświetlanie na niebieskie, teraz naprawdę bardzo slabo widać.
Czy użyłeś diód SMD ? jeśli tak, to jakie oznaczenie mają.
Niebieski ogólnie jest słabo widzialnym kolorem.
Może na zielono albo pomarańczowo?
Normalnie w Noki światło diody przenośi światłoprzewodzący plastik który jest pod całym wyświatlaczem.
Jeśli przyłożymy diody bezpośrednio z boków wyśw. będzie to bardziej "punktowe" oświewtlenie co zresztą widać ( źródło światła).
Jesli uda mi się to zrobię dzisiaj jakieś foto, akurat mam kilka telefonów do zrobienia to przydałoby się kilka przykładów.
Ja np. wymieniłem sobie w telefonie z pomarańczowe podświetlanie na niebieskie, teraz naprawdę bardzo slabo widać.
Czy użyłeś diód SMD ? jeśli tak, to jakie oznaczenie mają.
Niebieski ogólnie jest słabo widzialnym kolorem.
Może na zielono albo pomarańczowo?
Normalnie w Noki światło diody przenośi światłoprzewodzący plastik który jest pod całym wyświatlaczem.
Jeśli przyłożymy diody bezpośrednio z boków wyśw. będzie to bardziej "punktowe" oświewtlenie co zresztą widać ( źródło światła).
Jesli uda mi się to zrobię dzisiaj jakieś foto, akurat mam kilka telefonów do zrobienia to przydałoby się kilka przykładów.
Cześć, białe są chyba najlepsze Bardzo dobrze widać.Dzieki za odpowiedz.
Chyba rzeczywiście zrezygnuje z niebieskich i dam zielone lub czerwone, a jakby dać białe?
Jak byś miał te fotki to puść je zobacze jak to wygląda?
Dopiero dzisiaj uda mi się załatwić aparat wieczorem (mam nadzieję) to wrzucę fotki (w nocy)
Z niebieskimi (bialymi) w telefonie to jest jeszcze ten problem ze przydalo by sie wieksze napiecie troszke... tak dla pelnego zaswiecenia. W oryginale sa 4 diody u podstawy wyswietlacza. Nie moge teraz zamiescic jak to wyglada bo jestem pod bash'em (i niestety moze mi tak jakis czas jeszcze zostac ;/ ).