Witam Wszystkich
Mam pytanie do osób bardziej zaawansowanych w oprogramowywaniu aplikacji mikropocesorowych budowanych na bardziej złożonych układach. Czy do tworzenia takich projektów ktoś z Was stosował metody projektowania obiektowego- czy stosowaliście nowe klasy ...cyz nie jest to wówczas zbyt wysoki poziom abstrakcji odbiegający od samej struktury uP?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProgramowanie obiektowe w mikrokontrolerach?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
hmmm... kompilatory (podobno) są, tylko jakoś jak na razie króluje programowanie strukturalne (przynajnmiej ogólnie). ja nie stosowałem. jedno jest pewne - OOP jest po to aby dobrze modelować rzeczywistość "światów". w przypadku uP jest ona jednak dość skromna. jest też po to, aby programiści łatwo dzielili się kodem, ale i to da się załatwić z grubsza bibliotekami w C. w reszcie jest po to żeby rzeczy mające związek trzymać razem a nie "rozwleczone" (enkapsulacja danych i funkcjonalności). trzeba tez odróżnić prog. orientowane obiektowo (kupa dobrze zaprojektowanego dziedziczenia) od programowania w styl;u obiektowym (wykorzystanie w sumie tylko enkapsulacji+pare dodatków). dla bardziej skompilowanych prohramów na uP to drugie może już dziś być użyteczne. a co pokaże przyszłość.... kto wie? przy pewnej standaryzacji środowiska pracy (IO itp.) możnaby nawet stworzyć JVM nja większe uP (ale może to bez sensu...)
Można wbijać gwożdzie aparatem fotograficznym, ale lepiej dobrać właściwe narzędzie do konkretnej pracy. Języki obiektowe mają sporo zalet (dużo trudniej jest zrobic błędy, sporo problemów jest zdjętych z programisty) ale dają spory narzut na środowisko wykonania programu, wymagają znacznie większych zasobów aby wykonać to samo co można oprogramować w assemblerze czy prostym C. Nie bez znaczenia jest też predykcja czasu wykonania określonych procedur, w złożonej strukturze obiektów jest to dużo bardziej skomplikowane albo wręcz niemożliwe. Tak naprawdę to opracowaując różnorodne konstrukcje z procesorkami nie natrafiłem na problem w którym celowe było by stosowanie języka obiektowego. Natomiast w opracowywaniu narzędzi (na PC) wspomagających różne fazy projektowania, programowania i uruchamiania to i owszem.