Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięschemat antypirata telefonicznego w łączu analogowym
Moderator:Jacek Bogusz
Witam,zamieszczony poniżej schemat służy do badaia napięcia na zaciskach telefonu.W przypadku podłączenia się pirata napięcie na linii spada do około 18V,włącza się wtedy buzer i dioda LED.Będę wdzięczny,jeśli ktoś uzupełni ten schemat o możliwość badania natężęnia prądu.Mam na myśli sytuację,że kiedy użytkownik podnosi słuchawkę to buzer i led się również właczy.Tak więc włączenie buzera i diody led porządane jest tylko,gdy występuje jednocześnie obniżenie napięcia i brak prądu(te dwie rzeczy wskazują jednoznacznie na podłączenie do linii kogoś z zewnątrz).Jeśli ktokolwiek mógłby mi taki schemat przesłać bądź uzupełnić istniejący byłbym niezmiernie wdzięczny.
re
sprostowanie do tego układu-jw
ten układ ingeruje w linię telefoniczną-niema izolacji galwanicznej.Podczas rozmowy w lini telefonicznej napiecie spada od ok 7-12V w zaleznosci od odległosci od centrali.Najlebszy układ jest taki który jest odizolowany nie obciąza linii np taki
Działanie polega na tym, że generuje sygnały dźwiękowy i świetlny w momencie używania przez kogoś linii telefonicznej. Wykorzystywane jest tutaj zjawisko, że w stanie spoczynku na linii znajduje się około 60V , w przypadku podniesienia słuchawki napięcie to radykalnie spada. Izolacja optyczna od linii telefonicznej za pomocą transoptora. Układ wymaga bardzo małego zasilacza 12V/25mA.
Każde urządzenie powinno posiadać homologacje. Z tym ze mój układ zaprezentowany prawie w ogóle nie wpływa na pracę sieci telefonicznej dzięki pełnej optolizacji wejścia za pomocą CNY17
ten układ ingeruje w linię telefoniczną-niema izolacji galwanicznej.Podczas rozmowy w lini telefonicznej napiecie spada od ok 7-12V w zaleznosci od odległosci od centrali.Najlebszy układ jest taki który jest odizolowany nie obciąza linii np taki
Działanie polega na tym, że generuje sygnały dźwiękowy i świetlny w momencie używania przez kogoś linii telefonicznej. Wykorzystywane jest tutaj zjawisko, że w stanie spoczynku na linii znajduje się około 60V , w przypadku podniesienia słuchawki napięcie to radykalnie spada. Izolacja optyczna od linii telefonicznej za pomocą transoptora. Układ wymaga bardzo małego zasilacza 12V/25mA.
Każde urządzenie powinno posiadać homologacje. Z tym ze mój układ zaprezentowany prawie w ogóle nie wpływa na pracę sieci telefonicznej dzięki pełnej optolizacji wejścia za pomocą CNY17
- Załączniki
-
- monitorliniite.gif (7.99KiB)Przejrzano 2571 razy
jeśli dobrze widzę,to schemat ten bada tylko napięcie:(Potrzebuję natomiast schematu,który będzie również sprawdzał prąd,żeby układ nie włączał się również podczas używania telefonu przez użytkownika.Gdy następuje połączenie przez pirata to występuje obniżenie napięcia i brak prądu na linii.Schemat ma być jak naprostrzy,a realizować wykrywanie połączeń pirackich może tylko w teorii,ponieważ mam go przedstawić w ramach zajęć na uczelni.