Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięEttercap
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam wyżej wymieniony program sluzy do podsluchiwania rozmow w sieci. Tylko ze jest problem jak sie nim obsluguje jest po ang i nie bardzo wiem?. Jak mam nr IP 2 kompów to co dalej gdzie wpisac i jak postepowac dalej ?(sprawdzenie ma na celu czysto edukacyjne podejscie 2 nr IP mam od kolegow i bede mogl to sprawdzic gdy beda rozmawiac na gg )
To nie jest program do podsłuchiwania "rozmów w sieci" a po prostu monitor sieci LAN opartej na Ethernet. Jeżeli nie jesteś w stanie go uruchomić i używać z powodu bariery językowej to nawet podawanie "ma małpę" co gdzie wpisywać na nic się nie zda. Ogólnie program jest w stanie pokazać, zwizualizowac i zapiasać ruch w łączu Ethernet. Następną możliwością jest opisanie zawartości przesyłanych ramek z uwzględnieniem zastosowanych protokołów komunikacyjnych różnych warstw. W niektórych pakietach możesz się dopatrzeć treści owej "rozmowy". Aby nie powstał mętlik to należy program "poprosić" aby filtrował cały docierający do niego strumień i pokazywał wyłącznie to co w danym momencie chcemy zobaczyć. Ale to Ty musisz wiedzieć co chesz widzieć i bez trochę głębszej wiedzy na temat Ethernet, IP, TCP, UDP i jeszcze paru innych hasełkach nic nie zdziałasz. A warto się tochę poduczyć, już niedługo Ethernet "zejdzie pod strzechy" (Philips zapowiada ARM'a z Ethernet MAC na pokładzie) i monitory sieci będą niezbędnym narzędziem przy uruchamianiu naszych nowych, sprzęgniętych z LAN (a dalej z Internetem) urządzeń.