Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Z czego zrobić wygłuszenie w głośnikach??

Pieroog
-
-
Kontaktowanie:
Z czego zrobić wygłuszenie w głośnikach??

Postautor: Pieroog » 19 wrz 2005, o 12:39

Potrzebuje zrobic wygłuszenie w głośnikach trójdrożnych ale nie wiem z czego co mi polecicie prosze o posty. Z góry wielkie dzięki .PoZdRo

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 19 wrz 2005, o 19:34

Nie jestem pewny... :lol: :lol: :lol: ale w głośnikach 2 drożnych zastosowałbyś takie samo wyciszenie.....

A na poważnie wsadź tam wszystko co wytłumi dźwięk. Najlepsza byłaby np. wata mineralna lub podobny materiał. Takim czymś wyściela się ścianki wewnątrz kolumny żeby wytłumić fale stojące. Nie wkładaj materiałów śliskich od których dźwięk może się odbijać np. ortalion, folia. A jak nie masz co wepchnąć do środka to poprostu włóż tam niepotrzebne ciuchy... to też wytłumi dźwięk.

Ps. Kiedyś kupiłem małe kolumienki fabryczne... chyba Diory. Wewnątrz była co prawda wata sprasowana ale bardzo ładnie zafoliowana... :? :? :D :D

ROM
-
-

Postautor: ROM » 19 wrz 2005, o 22:39

Dorzuciłbym gąbkę (chociaż po latach różnie z nią bywa), korek.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 20 wrz 2005, o 08:19

Ps. Kiedyś kupiłem małe kolumienki fabryczne... chyba Diory. Wewnątrz była co prawda wata sprasowana ale bardzo ładnie zafoliowana... Confused Confused
Też miałem taki przypadek.... :roll:
A co do wygłuszania to (już kupowałem to) dobry ekran akustyczny z materiału Poliuretan
Jego struktura bardzo dobrze tłumi fale stojące, widac to na załączonych foto.
Kupiłem to w sklepie u prodecenta głośników www.stx.pl
Załączniki
ekran.jpg
ekran.jpg (19.66KiB)Przejrzano 3543 razy
ekran-2.jpg
ekran-2.jpg (5.09KiB)Przejrzano 3543 razy

Pieroog
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Pieroog » 20 wrz 2005, o 08:43

Wielkie Dzięki :) PoZDro :564:

kacperus24
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: kacperus24 » 4 lis 2005, o 15:11

Witam. Najlepiej sprawdza sie welna mineralna do kupienia w kazdym sklepie z czesciami do audio i dodatkowo maty wygluszajace takie jak stosuje sie w samochodach. Wszystko to mozna dostac na allegro. Glownie chodzi tu o zminimalizowanie rezonansow a nie samo wygluszenie. Pozdrawiam

harry202
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: harry202 » 18 lis 2005, o 14:25

tylko ze to co podał THE END stosuje sie raczej do konstrukcji z bas refleksema do skrzyń zamknietych do wytłumienia fal stojacych w skrzyniach zamknietych wate tłumiącą jest duzo lepsza od gąbki ia w karzdej lepszej konstrukcji nie znajdziecie gąbki 8)

a droga nie jest http://www.dexon.pl/index1.htm

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”