Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Miernik cyfrowy

Awatar użytkownika
mulkey
-
-
Miernik cyfrowy

Postautor: mulkey » 15 lis 2005, o 19:12

Witam mam miernik cyfrowy digital multimeter. Moje pytanko brzmi : co oznacza na mierniku ,,hFE" ?? od tego hFE ,,leci" na jakieś kółko i tam pisze NPN I PNP i sa politerowane od E B C E.? Najprawdopobnie to cos z tranzystorami bedzie zwiazane ale jak sie je bada tego juz nie wiem i drugi znak taka dioda nie wiem jaka ma to funkcje moze sprawdza sygnał miedzy odp punktami na plytce ?.Prosze o pomoc :uhoh:

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 15 lis 2005, o 19:20

Ech... mulkey, mulkey... :P
Wtykając sobie odpowiednie tranzystorki npn albo pnp w odpowiednie dziurki (wtykałeś kiedyś w dziurkę ? :lol: ) mierzysz wspólczynnik wzmocnienia tranzystora hFE...

Jest on potrzebny m.in. po to by dobrać takie same pary tranzystorów o identycznym wzmocnieniu np. do budowy wzmacniacza...

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Postautor: mulkey » 15 lis 2005, o 20:01

Nie nie wtykałem jeszcze szkoda czasu na pierdoły :wink:

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 15 lis 2005, o 20:17

Ale mnie chodziło o tranzystory w odpowiednie piny npn i pnp... :wink: Przecież to jest forum elektroniczne ... a o czym Ty myślałeś... :)

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 15 lis 2005, o 20:43

Przecież to jest forum elektroniczne ... a o czym Ty myślałeś... :)
może mulkey kocha elektronike ;)

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 15 lis 2005, o 22:18

Polecam, wszak nie sama elektroniką żyje człowiek :D

A co do pytania: to hFE to jest z grubsza stałoprądowy współczynnik wzmocnienia prądowego. Mówi ile razy prąd kolektora jest większy od prądu bazy gdy tranzystor pracuje w stanie aktywnym (nie jest ani zatkany ani nasycony). Aby powiedzieć co to dokładnie jest to hFE trzebaby wgłębiać się w różne modele tranzystora - model transmitancyjny, czy jakoś tak ;). Kiedyś to umiałem :D.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 16 lis 2005, o 12:40

Pamietne slowa mojego wykladowcy.
No jak to, pan nie wie co to jest Idss... ale tu niest niski stopien politechnizacji. W takiej warszawie co 3-cia osoba zaczepiona na ulicy wie co to jest Idss...
Cytat dosc wolny, bo to juz jakis czas temu slyszalem ostatnio, pozatym przy doslownym cytacie mogla by sie cenzura przyczepic.

Btw. czy jakis warszawiak moze mi potwierdzic tak wysoki stopien politechnizacji warszawy ;)

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 16 lis 2005, o 14:20

Raczej nie ;). Ale domyślam się, że jeśli Twój wykładowca ma w domu jakiegoś zwierzaka to on zna definicję Idss śpiewająco :D ;).

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”